Независима станция показва замърсяването на въздуха с фини прахови частици в Първомай

    Станция, която отчита съдържанието на фини прахови частици във въздуха, заработи в Първомай. Тя е собственост на ESCOM, който стана осиновител на измервателни станции в 10 български града.

    Отчетеното в Първомай замърсяване с фини прахови частици, можете да видите, като кликнете върху знака с три сини точки до логото на Рarvomai.NET.

    Какво измерва станцията

    Станцията измерва фини прахови частици PM10 и PM2.5, атмосферно налягане, температура и влажност на въздуха.

    Финият прах с размер 10 µm (РМ10) достига частично дробовете, тъй като се филтрира от носовата кухина. Това обаче не е достатъчно и частици с размер до 2,5 µm(РМ2.5) достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

    Нормата за РМ10 са до 50 µm/м3 , като е допустимо 35 пъти годишно да бъде превишавана. За година тази норма е 40 мкг/м3.

    За PM2.5 има само годишна норма - 30 мкг/м3.

    Станциите отчитат моментното състояние на въздуха, но е важно да се знае, че европексите изисквания са да бъдат разглеждани осреднените дневни норми.

    Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция. Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити - при значително по-ниски концентрации от ( 30 - 150 mg/m3), което е особено силно проявено при деца.

    Към днешна дата стойностите на РМ10 и РМ2.5, отразени от първомайската станция са много ниски, като това се дължи основно на силния вятър.

    От диаграмите, които се отварят след кликване върху таблицата, се вижда, че през последните дни замърсяването е било сериозно – на 17 януари около 21 часа нормата на РМ10 е била на прага на опасната стойност от 500 µm/m3. Това е времето, в което по улиците се движат малко автомобили, но работят всички печки на твърдо гориво.

    Мрежата
    Инсталираните измервателни станции са част от независима мрежа, която се изгражда по мащабен проект за Citizen Science – Гражданска наука. Това означава, че всеки може да се включи в измерването на фините прахови частици. Всеки може да стане един от многото осиновители на измервателни станции, като инсталира станция у дома, в офиса, на вилата, при роднини и приятели. И всеки може да види на картата отчетите в реално време, които подават всички станции в мрежата.

    В България целта на проекта AirBG.info е изграждането на независима мрежа от 500 сензори за фини прахови частици и визуализиране данните.

    Проектът
    Luftdaten.info стартира преди две години в Щутгарт, Германия. Гражданската инициатива цели да насочи вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема. Днес проектът работи в над 26 държави по света и една от тях е България.

    Местни групи, в които влизат дизайнери, разработчици, журналисти и други, се срещат редовно в лабораториите на Luftdaten.info и техните представители по света. Те разработват приложения, които информират, оказват положително влияние и подкрепа в обществото и правят работата на държавни и общински ведомства и агенции по-прозрачни.

    Доколко са надеждни данните от тези станции

    Създателите на проекта са наясно, че резултатите няма как да бъдат идентични с тези на професионалните измервателни станции, които струват стотици хиляди евро. Но данните от тези станции се приемат за достоверни и достатъчно надеждни от научните среди в Германия, както и от законодателната, общинската и изпълнителната власт в Германия. Очаква се тези данни да бъдат използвани и припознати и от научните среди, и властите в България.

    Как се финансира проектът

    Проектът се финансира изключително и само със собствени средства, дарения и доброволен труд и време на участниците в него. Сензори, контролери и материали се закупуват от екипа на централата на Luftdaten.info,

    Транспортът до България се извършва бързо и безплатно от логистична компания - приятел на проекта, пак безплатно се транспортират сглобените станции от куриерска фирма в България.

    Програмирането на контролерите се извършва от доброволци, наречени Апостоли. Сглобяването на станциите се извършва от осиновителите или отново чрез доброволен труд от Апостолите.

    OK Lab Щутгарт работи за проектите Luftdaten.info / AirBG.info за измерване на фините прахови частици (ФПЧ) в заобикалящата ни среда.

    Luftdaten.info / AirBG.info генерира постоянно обновяваща се карта с данните за ФПЧ за Хасково, България, Европа и целия свят.

    OK Lab и данните, които станциите излъчват са Open Data. Картата се доразработва от общността.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Жи
      Живеещи до болницата
      5 -3
      20:42, 18 яну 2018
      А как да се справим с миризмата,идваща от AL CAO?Не е постоянна,но понякога е толкова силна,че не можем да отворим прозорците си...Не е само в района,чувства се из целия град....
    • 2
      Ни
      Николай
      1 -1
      14:52, 22 яну 2018
      е и това ли ви пречи сега?
    • 3
      Че
      Черноризец Хейтър
      2 0
      07:50, 24 яну 2018
      Всичко ни пречи... Въздухът най-вече ,кмета и т.н. Самият аз си преча
    Последни новини