При слаб интерес беше обсъден първомайският Бюджет 2018

Слаб бе интересът от страна на гражданите към публичното обсъждане на бюджета на община Първомай за 2018 година. В залата присъстваха предимно служители на общинска администрация и кметове на населени места.

Общественото обсъждане на проекта за новия общински бюджет се проведе под ръководството на кмета на община Първомай Ангел Папазов.

Бюджетната рамка за 2018 година е в размер на 15 862 782 лв.

Бюджет 2018 е готов, въпреки, че отчета за изпълнението на миналогодишният не е финализирано. Бюджетарят на общината Тоска Славова обясни, че това не е проблем, защото основните параметри като – постъпили средства от данъци, такси и управление на общински имоти са ясни, знае се какво е изпълнението на приходната част и до момента не са уточнени само задълженията, които от миналата година трябва да бъдат преквърлени за новата, но те са прогнозируеми. Отчетите на изпълнението на общинските бюджети в България, по закон, се представят до 22 февруари на тази година, а след това общинските съвети могат да ги одобрят до края на 2018. В Първомай отчетът и проектобюджетът ще бъдат представени пред ОбС още на първата сесия.

Кметът на общината Ангел Папазов нарече бюджета „нормален“ и обясни приоритетите на общината така:

Общинска инфраструктура – това е основният приоритет на Бюджет 2018. Това е образователна инфраструктура – училища и детски градини, битово-комунална инфраструктура; пътища – тук са улици, тук са мостови съоръжения, тук са дъждовни канализации, защитни диги. Това еприоритетът, към който е насочен този бюдет, тази инвестиционна програма и тази строителна програма. Не че не даваме и за всички други дейности, но основният приоритет ще бъде общинска инфраструктура.

Беше зададен въпросът ще бъдат ли увеличени заплатите на служителите в общинска администрация и на кметовете на населени места, на което Тоска Славова отговори, че държавната субсидия предвижда увеличаване на заплатите на чиновниците, които са под минималната и минимално увеличения за част от другите.

Пари за култура по селата поиска кметът на Бяла река Петкана Добрева. Кметът обеща по-справедливо разпределение на средствата оттова перо.

Да защити исканията на „Марица“ - Любеново дойде и треньорът Николай Петров, който също получи обещание за по-голям бюджет на единствения отбор от общината, достигнал до А окръжна група.

Предложената финансова рамка и инвестиционната програма можат да бъдат разгледани на сайта на община Първомай.

Предстои обсъждането на Бюджет 2018 в различните комисии на общински съвет. Той може да бъде променян в зависимост от направени и добре аргументирани предложения.

Неговото приемане предстои на 30 януари, по време на редовната сесия на местния парламент.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    дано
    14 -2
    16:26, 17 яну 2018
    Ха дано това е последния бюджет предлаган от Папазов...
  • 2
    Гр
    гражданин
    8 -1
    21:15, 17 яну 2018
    Няма смисъл да висим там!
  • 3
    Аб
    АБВ
    3 -1
    09:56, 18 яну 2018
    „Не мислете, че парите могат да направят всичко в живота ви , в противен случай, ще почнете да правите всичко за пари , но си оставате същите посредствени и ограничени личности.“ – Волтер
Последни новини