Необичайно: през август обсъждаме бюджет за текущата година

"Бюджет според очакванията на нашите съграждани, но и в условията на криза, война, политическа нестабилност" - така представи Бюджет 2023 кметът на общината Николай Митков по време на днешното  обществено  обсъждане и поясни: „Хората очакват да бъдат оправени улиците, тротоарите, уличното осветление, да бъдат извършени неотложните ремонти на някои сгради“. 
Това е поредния бюджет приет в нетрадиционна обстановка – след 2 години на ковид, частични локдауни, политическа нестабилност, война в „съседния двор“. 
50% от Бюджет 2023  е за дейност образование. Със 7,5 %  са увеличени издръжката на администрацията и капиталовите разходи.
Според съставителите това е реалистичен бюджет, без излишни очаквания за приходи
Капиталовата програма е в размер  6 260 000 лв., 2 млн. от които са целеви средства, а останалите от Републиканския бюджет и от Европейски програми.
Всички дейности вече са обсъдени и съгласувани както с кметовете по населените места от общината, така и с общинските съветници. 
 Необичайно е да се приема бюджет през август, според администрацията по-голямата част от заложеното в него вече е изпълнено, а до края на годината 100% ще бъдат извършени всички ремонти.
Обществеността не прояви никакъв интерес към приемането на Бюджет 2023 г. В залата освен общинарите присъстваха единствено представители на новото пчеларско дружество, които поискаха минимална субсидия, за регистрирането им. 
Бюджет 2023 ще се гласува на предстоящата на 31 август сесия на ОбС.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини