Пловдив - отличник по ниска безработица, Първомай - в средата

В Пловдив и региона безработни са 34 358 души или 5.3% нямат работа в цялата област. Най-много безработни има във Велинград – над 24%, Септември 12.1%, Раковски над 12%, Садово – 11,63. Община Първомай се нарежда в средата на класацията с 9,83% безработни. Статистиката показва 3907 безработни по-малко спрямо миналата година. Над 3200 са свободните работни места в момента.

Пловдив е водещ в страната по най-малко безработни – 3.1 % от хората в града нямат официално работа. Това съобщи пред Радио Пловдив Николай Димитров началник сектор „Посреднически услуги“ в Регионалната служба по заетостта. Като цяло в страната безработните намаляват с над 45 на сто за последните 13 години, показва анализ на Българската търговско-промишлена палата.

Тенденцията е от над 450 000 безработни в България - в момента те да са сведени до 247 000. Близо половината от тях са със средно образование. Има силен недостиг на високо специализирани кадри, са изводите на статистиката.

Не може да говорим за задържане в определени браншове, работодателите променят изискванията при липсата на кадри. Агенцията по заетостта съдейства за включване в програми за повишаване на компетентността и придобиване на нови специалности.

В началото на годината в Бюро по труда -Първомай има обявени 27 работни места, от които 2 за висшисти – 1 логопед и 1 ресурсен учител.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини