Защо враните са сред най-интелигентните животни

Сигурни сме, че имате любимо животно. Възможно е дори да е много умно. Но пернати, като гарваните и враните, са нещо наистина специално. Всъщност, те са едни от най-интелигентните животни в света.

Представяме ви някои от най-добрите примери за това колко умни са тези чаровни създания.

1. Враните правят връзка между причина и следствие

В рамките на тест с новокаледонски врани, птиците били поставени в затворено пространство, а от скривалище се появявала пръчка. Били използвани два сценария: в първия, враните виждали как в скривалището влиза човек, преди пръчката да помръдне, а след това как излиза. Във втория, човекът оставал скрит.

В първия, враните били много по-спокойни след напускането на човека, свързвайки движението на пръчката с присъствието му. Те търсели храна и се държали нормално. Във втория, птиците нямали обяснение за движението на пръчката, затова оставали предпазливи.

2. Враните разбират обема на водата

Новокаледонските врани не само правят разлика между вода и пясък, но разбират и обема на водата.

Тестът включвал тръби, пълни с вода и плуващо отгоре лакомство, което обаче било недостъпно за птиците. Враните напълнили тръбите с достатъчно камъни и тежки предмети, за да успеят да достигнат храната.

Отново били разиграни различни сценарии, включващи различни нива на водата. Птиците демонстрирали предпочитания към тръбата, даваща им възможност да достигнат най-бързо до храната с минимум усилия.

Този успех е сравним, с постиженията на 7-годишно дете.

3. Враните таят гняв и го предават на други врани

Някога питали ли сте се защо изследователите на враните носят маски? Причината е, че птиците разпознават човешки лица, особено лица на хора, които са се отнесли зле с тях.

Ако се опитвате да установите как враните реагират на негативни стимули (като например да бъдат заловени и маркирани) е препоръчително да се маскирате. Ако не спазите тази препоръка, ще бъдете шумно нахокани от разгневеното ято при всяко приближаване, както открил биологът Джон Марзлъф.

Няколко години по-късно той установил, че враните не само таят гняв, но разказват и на другите за него.

В рамките на първите 2 седмици от залавянето, близо 26% от птиците се гневели на човека с маската. 15 месеца по-късно, цифрата нараснала на 30.4%.

Три години след първоначалното залавяне, без последващи действия, броят на разгневените врани нараснал до 66%.

4. Враните погребват мървите

Когато една врана умре, другите често се събират около нея и издават шумни звуци, подобно на хората. Причината била неизвестна до 2015, когато изследователят Каели Суифт установил, че враните се събират около мъртвия си приятел, за да разберат повече за опасността.

Методът работи. Град Чатъм е част от миграционния маршрут на враните, те нападат селището по пътя си. Всеки опит жителите да се оттърват от тях удрял на камък – включително стрелба с въздушна пушка. Враните се научили да летят достатъчно високо, за да избегнат стрелбата.

5. Враните проявяват признаци на параноя

Изследване от 2016 откри, че враните притежават нещо познато ни като Теория на ума – т.е умението да осъзнават собственото си психично здраве и да допускат, че другите също имат психични състояния, които биха могли да са различни от тяхното собствено.

Враните обичат да кътат храна за по-късно, те били наблюдавани да го правят по-предпазливо, когато около тях има други врани.

За да изпробват идеята, враните били обучени да използват шпионка, от която наблюдавали как човек крие храна в съседна стая. След това били поставени в стаята с храната и наблюдавали два сценария: със затворена шпионка и с отворена шпионка и запис на грачеща врана, носещ се от високоговорител.

Те реагирали така, сякаш в полезрението им наистина има друга врана.

Това подсказва, че на база опита си с шпионката, птиците предполагат, че звуците принадлежат на техни конкуренти, които потенциално биха могли да видят действията им.

6. Враните могат да решават сложни задачи

Няколко диви врани били заловени, по една наведнъж, и били държани в плен в продължение на 3 месеца. След това трябвало да изпълнят задача.

Една от тях, наречена 007, се оказала истински гений. Задачата се състояла от 8 отделни стъпки, които трябвало да бъдат извършени в определен ред, за да достигне птицата до храната. Тя първо трябвало да събере нужните инструменти, за да завърши последния етап от задачата. Враната познавала предварително инструментите, но никога преди не била комбинирала употребата им.

7. Враните сами създават инструменти

Ок, враните могат да използват интрументи. Страхотно! Но какво се случва когато не са им под ръка? Оказва, че те самите могат да си ги направят. През 2015 изследователи обявиха, че са заснели първите в света кадри на врани, изработващи инструменти в дивата природа, благодарение на специално проектирана камера, прикрепена към опашните им пера.

Птиците отчупвали малки клонки от дърветата, отстранявали кората и листата, а след това ги оформяли като куки. С тяхна помощ се опитвали да измъкнат храна от тесни пространства.

В един от клиповете се вижда как птицата изпуска клонката, а след това я вдига от земята, което подсказва, че враната цени своя инструмент и не го изоставя след еднократна употреба.

8. Враните използват социален остракизъм, за да накажат егоистичните представители на вида си

Когато някой от приятелския ви кръг се държи като идиот, той може да се окаже в ситуация, в която никой не отговаря на съобщенията му, е изтрит от приятелските листи във фейсбук или не получава покани за събирания. Враните нямат фейсбук, но проявяват подобен остракизъм към подобни тъпаци.

В рамките на изследване учени от Университета във Виена възложили задача на врани, при която те щели да получат награда, но само ако си сътрудничат, дърпайки въжета, за да повдигнат платформа с две парчета сирене – по едно за всяка от двете птици.

Ако една от птиците откраднела и парчето на партньора си, наред със своето собствено, се оказвала отлъчена – другите врани отказвали да си сътрудничат с нея.

Подобно отношение към партньора е наблюдавано само при хората и шимпанзетата и е абсолютна новост сред пернатите.

9. Враните упражняват самоконтрол

Враните не се водят само от инстинктите си – те имат очаквания и упражняват самоконтрол, ако наградата, която ще получат ще е по-голяма.

През 2014 било проведено изследване, базирано на Станфордския експеримент с маршмелоу. Първата стъпка била да се определи кое е предпочитаното от враните лакомство – грозде, хляб, наденичка или нещо друго.

След това им бил даден избор – лакомството или, в случай че са склонни да чакат, двойна доза от същото лакомство или нещо по-вкусно.

Птиците предпочитали да чакат, само ако получавали по-добро лакомство, и се отказвали от чакането, ако получавали повече от същото лакомство. В някои случаи, чакането продължавало цели 10 минути. Фактът че враните били склонни да чакат по-добро качество, а не по-голямо количество, означава че са чакали защото така са искали, а не защото са били гладни.

10. Враните планират бъдещето и разменят предмети

Изработените от враните инструменти са ценени от тях и са оставяни настрани за бъдеща употреба. За да проучат по-добре този въпрос, изследователите обучили враните, как да се доберат до лакомство, пъхайки инструмент (пръчка) в тръба, стърчаща от кутия.

След това отнесли пръчката и кутия и се върнали час по-късно, когато предложили на враните избор на предмети, един от които бил пръчката. След още 15 минути, била върната и кутията. В 80% от случаите птиците избирали правилния предмет – пръчката. Експериментът бил повторен още веднъж като кутията била върната след 17 часа, успехът сред гарваните бил 90%.

На следващ етап от експеримента, враните били обучени да предлагат жетони на човек в замяна на храна. Час по-късно им били предложени последователно три подноса, всеки от които съдържал следните предмети – жетон и храна с ниско качество – т.е общо три жетона.

Птиците избрали жетона средно в 73% от случаите. След 15 минути, експериментаторът се завръщал, а враните заменяли жетоните за лакомство.

11. Враните помнят хора, които са се отнасяли добре с тях

Вече знаете, че враните таят гняв. Те обаче помнят и хора, които са се отнасяли добре с тях. Може би сте чували удивителната история на малко момиче, което започнало да получава блестящи предмети от врана, в знак на благодарност, че била хранена редовно.

В рамките на експеримент двама души предложили на враните сирене (любимо лакомство) в замяна на парче хляб (нелюбима храна). В единия случай човекът давал сиренето на птицата, след като получел от нея хляба. В другия, човекът изяждал сиренето, след като получел хляба

След това в интервали от два дни и един месец, трима души се завърнали в клетката на враните – честният, нечестният и един в качеството си на контрола. Повечето врани избрали да разменят хляба с честния експериментатор.

12. Враните комуникират чрез жестове

Преди бебетата да се научат да говорят, те общуват чрез жестове, посочвайки към предмета, който искат, например. Като се изключат приматите, подобни средства за комуникация не са наблюдавани сред други животински видове, докато учените не решили да изследват враните.

Те документирали 38 взаимодействия между двойки врани, при 25 от тях враните вземали даден предмет и го показвали на партньора си, а в 10 предлагали предмета на партньора си.

13. Враните обичат да играя

Вижте видеото:

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини