18 °C

Децата на Първомай влязоха в храма на Въведение Богородично

Учителите от Детска градина Марица – Първомай спазиха възстановената традиция на Въведение Богородично да заведат малчуганите в храма. Там те бяха посрещнати от свещениците Георги и Станимир. Отец Станимир им разказа за Въведение Богородично, а с песни и стихчета децата засвидетелстваха съпричастността си към християнската религия.

Мястото на този празник е тук – в църквата, сподели отец Станимир. Той припомни, че този празник се чества като Ден на християнското семейство и младеж само в нашата родина България. “Всички християни сме едно семейство – каза той, а нашите родители са Господ и Богородица. Нека вашите родители бдят над вас така както те бдят над всички нас за благоденствие, нека да ви учат на най- важните християнски ценности – вярата, надеждата и любовта.

Двамата свещеници раздадоха лакомства на децата, за да ги поощрят за празничната програма, подготвена от учителките им Валентина Йорданова и Елена Тенева. Музикалната преподавателка Теневасподели, че подготовката за този празник не се различава много от другите, но децата вътршно усещат, че песните са с по-друга емоция, по-лирични, по-различни от другите.

Традицията от преди много години се завръща и все повече християнчета влизат на Въведение Богородично в църквата. По време на османското владичество на този ден учителите водели учениците в храма, а майки и баби – по- малките деца. През годините на социализма, докато религията се считаше за реакционна догма, този ритуал беше забранен. Християнството почита деня, в който малката Мария е въведена в храма в Йерусалим от родителите си Йоаким и Анна едва тригодишна. Тя е обречена на Бога още преди да се роди. В България по този случай се чества и Денят на християнското семейство, както и Деня на православната християнска младеж. Акцентът на този ден е родителите и учителите да си припомнят, че трябва да възпитават децата във вяра и християнски ценности.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ам
  Амин
  3 -5
  07:50, 22 ное 2017
  Прекрасна инициатива на госпожите от детската градина. Останалите учители също трябва да последват примера им и да водят децата в Храма. Така те ще опознаят Бога, а Бог ще им отвърне на молитвите с любов.

  Божествената литургия
  „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие“ (Лука 18:16)
 • 2
  Уж
  Ужас
  6 -3
  08:04, 22 ное 2017
  Гугъл: "Да преподаваш религия на първолаци е престъпно".
  Интересна статия.
  • 12
   123
   2 -5
   19:41, 22 ное 2017
   Още имало болни мозъци като "Ужас".А какво искате да им се преподава? Може би Маркс и Енгелс, или Основи на комунизма ? Кое е престъпление : вярата в Бог ? Или че Той ще научи децата от малки на добродетели и морал ? Защото църквите бяха превърнати в обори, и на хората се забраняваше да ги посещават,затова сме в това състояние като народ и държава.Наистина прекрасна инициатива.
 • 3
  ИД
  И днес
  2 0
  06:59, 23 ное 2017
  И днес ли никой не усеща "обгазяването" на града, както и вчера?! Невероятна смрад в момента се стеле над целия град. Непоносимата и зловредна миризма я дишат и управляващи, и управлявани.
 • 4
  12
  123
  1 0
  16:00, 23 ное 2017
  "Децата престават да са деца заради злите си учители, които им забраняват достъпа до Мен и ги учат на старческата мъдрост на света. А Аз не преставам да съм дете, защото се храня с вечно младата мъдрост на небето… Казвам ви, царството Ми е царство на децата”

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини