15 °C

Децата на Първомай влязоха в храма на Въведение Богородично

Учителите от Детска градина Марица – Първомай спазиха възстановената традиция на Въведение Богородично да заведат малчуганите в храма. Там те бяха посрещнати от свещениците Георги и Станимир. Отец Станимир им разказа за Въведение Богородично, а с песни и стихчета децата засвидетелстваха съпричастността си към християнската религия.

Мястото на този празник е тук – в църквата, сподели отец Станимир. Той припомни, че този празник се чества като Ден на християнското семейство и младеж само в нашата родина България. “Всички християни сме едно семейство – каза той, а нашите родители са Господ и Богородица. Нека вашите родители бдят над вас така както те бдят над всички нас за благоденствие, нека да ви учат на най- важните християнски ценности – вярата, надеждата и любовта.

Двамата свещеници раздадоха лакомства на децата, за да ги поощрят за празничната програма, подготвена от учителките им Валентина Йорданова и Елена Тенева. Музикалната преподавателка Теневасподели, че подготовката за този празник не се различава много от другите, но децата вътршно усещат, че песните са с по-друга емоция, по-лирични, по-различни от другите.

Традицията от преди много години се завръща и все повече християнчета влизат на Въведение Богородично в църквата. По време на османското владичество на този ден учителите водели учениците в храма, а майки и баби – по- малките деца. През годините на социализма, докато религията се считаше за реакционна догма, този ритуал беше забранен. Християнството почита деня, в който малката Мария е въведена в храма в Йерусалим от родителите си Йоаким и Анна едва тригодишна. Тя е обречена на Бога още преди да се роди. В България по този случай се чества и Денят на християнското семейство, както и Деня на православната християнска младеж. Акцентът на този ден е родителите и учителите да си припомнят, че трябва да възпитават децата във вяра и християнски ценности.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ам
  Амин
  3 -5
  07:50, 22 ное 2017
  Прекрасна инициатива на госпожите от детската градина. Останалите учители също трябва да последват примера им и да водят децата в Храма. Така те ще опознаят Бога, а Бог ще им отвърне на молитвите с любов.

  Божествената литургия
  „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие“ (Лука 18:16)
 • 2
  Уж
  Ужас
  6 -3
  08:04, 22 ное 2017
  Гугъл: "Да преподаваш религия на първолаци е престъпно".
  Интересна статия.
  • 12
   123
   2 -5
   19:41, 22 ное 2017
   Още имало болни мозъци като "Ужас".А какво искате да им се преподава? Може би Маркс и Енгелс, или Основи на комунизма ? Кое е престъпление : вярата в Бог ? Или че Той ще научи децата от малки на добродетели и морал ? Защото църквите бяха превърнати в обори, и на хората се забраняваше да ги посещават,затова сме в това състояние като народ и държава.Наистина прекрасна инициатива.
 • 3
  ИД
  И днес
  2 0
  06:59, 23 ное 2017
  И днес ли никой не усеща "обгазяването" на града, както и вчера?! Невероятна смрад в момента се стеле над целия град. Непоносимата и зловредна миризма я дишат и управляващи, и управлявани.
 • 4
  12
  123
  1 0
  16:00, 23 ное 2017
  "Децата престават да са деца заради злите си учители, които им забраняват достъпа до Мен и ги учат на старческата мъдрост на света. А Аз не преставам да съм дете, защото се храня с вечно младата мъдрост на небето… Казвам ви, царството Ми е царство на децата”

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини