Новият министър: Имам план за здравеопазването. Преглед на печата

Радиоактивният облак, който премина над Европа, и евентуалните рискове от него са сред актуалните теми на съботните вестници.

"Радиационен облак е преминал над Европа в последните седмици, съобщи Институтът за ядрена безопасност на Франция (IRSN), цитиран от агенция Ройтерс. Има индикации за проблем в обект с ядрени материали в Русия или Казахстан през последната седмица на септември. В началото на миналия месец Федералната служба за радиационна защита на Германия съобщи, че е засечено увеличение на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа, но няма опасност за човешкото здраве. Службата отбеляза, че е регистрирано увеличение на нивата на изотопа рутений-106 в Германия, Италия, Австрия, Швейцария и Франция от 29 септември. От френския институт изключиха да е имало инцидент в ядрен реактор, пояснявайки, че вероятно е възникнал проблем в обект за отработено ядрено гориво или в център за радиотерапия. Поради краткия си период на полуразпад (373,6 дни) рутений-106 често се използва в медицината. Няма непосредствена заплаха за човешкото здраве и за околната среда в Европа, уверяват от института. IRSN не може да установи точното местоположение, където е възникнал инцидентът, но основавайки се на метеорологичното време, вероятно става въпрос за зона между Урал и река Волга. Русия не знае за инцидент на територията си, а от института не са успели да се свържат с Казахстан. Рутений-106 се използва за радиационна онкология и понякога е източник на енергия за захранване на сателити. От френския институт са изчислили, че количеството рутений-106 е между 100 и 300 терабекерел, пояснявайки, че при инцидент с подобен магнитуд във Франция е щяло да има евакуация на хора в радиус няколко километра от мястото на инцидента..." - в. "24 часа".

"Не са превишени нормите за радиоактивност в България Министерството на околната среда и водите обяви с нарочно прессъобщение, че в България не се наблюдава превишение на нормите за радиоктивност, каквито информации се появиха вчера в някои медии. Ето и пълното съобщение: "Във връзка с тиражираната днес информация, че радиоактивен облак с рутений 106 е преминал над България, пресцентърът на МОСВ съобщава, че в периода 29 септември - 4 октомври 2017 г. в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106..." - в. "Сега".

"Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел "Атмосферна радиоактивност". Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений - 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита. На 6 октомври т. г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух"..." - в. "Труд".

Модернизирането на армията отново е сред темите на всекидневниците.

"Представители на оръжейни компании от САЩ и България започнаха да обсъждат възможностите за съвместни дейности по проекти за модернизация на армията на форум във Военния клуб в София. Осъществяване на проектите за модернизация на армията и заедно с това и стимулиране на българската икономика са приоритетите ни в отбраната, каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на откриването на форума. Каракачанов заяви, че амбицията на правителството е да се движат едновременно и трите проекта - за нови изтребители, кораби за флота и за бронираната машина и чрез тях да се даде шанс на българските предприятия да участват в тези проекти. Това ще е мощен стимул на икономиката ни, каза още Каракачанов. Американският посланик Ерик Рубин каза, че партньорството в отбраната между САЩ и България е по-силно от всякога. Днес всички са изправени пред нови заплахи - тероризъм, мигрантски потоци, натиск от Русия, затова трябва да се пази сигурността на държавата и нейните граждани, каза Рубин. От презентациите, които направиха щатските компании се разбра, че основния им интерес е към проекта за нови бойни машини на пехотата. Според министър Каракачанов проектът е одобрен на съвет по отбрана преди две седмици и предстои да бъде разгледан от парламента до края на годината. Той предвижда купуването на 150 машини, на първия етап, с финансова рамка от 1,2 млрд. лв. Според последното решение машините за механизираните отделения трябва да са с колесна формула 8х8, тези за родовете войски могат да са с колесна формула 8х8, 6х6 или 4х4. Първата презентация беше направена от General Dynamics Land System, които участват в процедурата за машина на пехотата с PIRANHA IFV. Втората беше на производител за оръжия, който демонстрира във видео възможностите на 30 мм. оръдие Bushmaster, което се монтира основно на бронирани машини за пехотата. Textron показаха бойните си дронове и машините за пехотата Comamando Elite и Commando Select. Втората машина е официално предложение за модернизиране на пехотата, съвместно с немската Rheinmetall Group, като то включва и производство в България. Първоначалната им оферта беше за четириколесни машини COMMANDO Select, които да бъдат използвани за спомагателни, а по заданието, за бойни бронирани машини, обединението предлага прототип с 6-колесна формула. Oshkosh Defense също показаха своите тактически машини. В гамата на компанията има леки, средни, тежки и специални машини, но няма информация, дали е сред поканените за участие в процедурата за избор на машини за пехотата." - в. "Дневник".

"Ремонтът и поддръжката на двигателите на самолетите, които се намират на въоръжение в България - МиГ-29, е най-добре да се осъществява от страната-производител. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на днешния парламентарен контрол. Той уточни, че се очаква да пристигне работна група от РСК "МиГ", която трябва да направи преглед и оценка на двигателите на самолетите и да даде оценка за стойността за ремонта им. Военният министър припомни, че още в началото на мандата му се е срещнал официално в България с генералния директор на РСК "МиГ" и следствие на това е бил подписан меморандум, който се очаква да бъде подписан и от руската страна. След като пристигне работната група от РСК "МиГ" ще се прецени дали всичките самолети ще бъдат обект на това споразумение или само част от тях. "Всичко зависи от цената и степента на модернизация, която може да осигурим", поясни Каракачанов. Каракачанов отговори още, че крайната цена на споразумението между правителствата на България и Полша, относно осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29, е 1,23 млн. евро на двигател или 6 138 000 за шестте ремонтирани двигателя, като сумата е изцяло изплатена от наша страна. Той добави, че ресурсът на двигателите е удължен с 350 часа, а гаранционният период, след извършването на ремонта на шестте български двигателя, е 200 летателни часа или две години, което от събитията настъпи първо. Военният министър припомни, че според условията на подписаното от българското и полското правителство споразумение, понастоящем българските военновъздушни сили продължават експлоатацията на четирите отремонтирани български и двата полски двигателя, като реципрочно полската страна експлоатира два ремонтирани български двигателя." - в. "24 часа".

Вестниците проследяват и новите назначения в кабинета.

"Борисов назначи трима зам-министри Министър-председателят Бойко Борисов назначи Росица Велкова - Желева на длъжността заместник-министър на финансите, съобщава правителствената пресслужба. Тя ще заеме мястото на Кирил Ананиев, който бе избран за министър на здравеопазването. Росица Велкова - Желева има дългогодишен опит в Министерството на финансите, където е заемала различни експертни позиции. До момента е началник на отдел в дирекция "Държавни разходи". Отговаряла за бюджетите, програмите и проектите, които се финансират от държавния бюджет. В Министерството на здравеопазването премиерът назначи Бойко Пенков и Жени Начева за заместник-министри. И двамата имат богат опит в сферата на здравеопазването. Пенков е заемал различни позиции в здравния сектор, включително е бил заместник-министър на здравеопазването. Жени Начева е отговаряла за бюджета и финансовите параметри на Националната здравноосигурителна каса, която по-късно оглавява; до момента е директор на дирекция в Министерството на финансите. Бойко Пенков и Жени Начева заемат местата на Мирослав Ненков и Лидия Нейчева." - в. "Сега".

"Имам подготвен план за действие по управленската програма в сектор "Здравеопазване", заяви новоназначеният министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Днес проф. Николай Петров официално предаде поста министър на здравеопазването на Кирил Ананиев. "На база приоритетите на правителството, които са записани в управленската програма, съм подготвил план за действие във всички направления на здравеопазването - административно, структурно, по отделните видове дейности - предмет на здравното осигуряване, за подобряване връзката между отделните звена в системата", каза пред журналисти здравният министър Ананиев. Кирил Ананиев благодари за свършеното от екипа на проф. Николай Петров и посочи, че приемственост ще има: "Аз съм с отлични впечатления от проф. Петров - невероятен професионалист и човек, етичен човек, който си разбира от работата. Не го казвам в момент на раздяла, защото ще продължаваме да работим заедно - ще ползвам Вашия опит и ще споделям моя с Вас. Ще продължа дейността на министерството така, както тя е подредена до момента, и ще я доразвия с нови идеи." Министър Ананиев посочи, че е наясно с невъзможността да има 100, дори 10 дни толеранс, поради което мобилизацията на екипа ще е пълна.

"За мен наистина е удоволствие да предам Министерството на здравеопазването във Вашите ръце, изхождайки от безупречната Ви репутация и сериозна биография", каза проф. Николай Петров и предаде на новия здравен министър отчет със свършеното от екипа на МЗ, както и информация за стартирали инициативи, проекти, промени в нормативната уредба, касаеща сектора, и изпълнението на правителствената програма. "Надеждите към Вас са много големи, имате безрезервната ми подкрепа и съм на разположение 24 часа. Кураж и с Бога напред!", с тези думи проф. Петров се обърна към министър Ананиев." - в. "Стандарт".

Изрисуваният паметник на Альоша също е сред медийните сюжети.

"Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна днес с изрисувани свастики, антисемитски лозунги и обидни надписи, включително и срещу говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. В ранния следобед служители на общинската фирма "Чистота" са успели да изтрият надписа, насочен срещу Захарова, съобщава Би Ти Ви. След това обаче те временно са прекратили работа заради повреда на машината, която използвали. Работата ще продължи след поправянето на машината. Към момента няма реакция от страна на Русия. Областната структура на БСП в Пловдив излезе с декларация, в която осъжда посегателството. "Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и той трябва да бъде наказан! Призоваваме президента, премиера, политическите лидери на всички партии да осъдят тази проява на антисемитска и античовешка агресия", се казва в декларацията. От БСП-Пловдив призовават местната власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника..." - в. "Дневник".

"Министерството на външните работи категорично осъжда поредния вандалски акт, извършен върху паметника "Альоша" в Пловдив, при което са използвани нацистка символика и антисемитски лозунги, се казва в декларация на Дирекция "Пресцентър" на министерството. Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, както и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза. Надяваме се компетентните органи да разкрият извършителите и да ги подведат под отговорност, се посочва в документа." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини