Вдигат цените на над 200 клинични пътеки. Преглед на печата

Цени.

"Дума":

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

Цените на над 200 клинични пътеки ще бъдат завишени средно с около 14 процента. В същото време ще се намали с около 7 на сто лимитът за прием в болница. Мерките са опит да се пресече източването на НЗОК през ненужни хоспитализации и да се насочат средства към лечението на болните. Това предвижда Националният рамков договор, който касата и Лекарският съюз трябва да подпишат. Днес документът бе подробно разискван от БЛС. Съсловната организация даде мандат на своето ръководство да подпише новия договор.

Текстовете, свързани с лекарствата за хронично болни, които касата поема, и срещу които БЛС протестира вчера, отпаднаха. Така нещата остават в досегашния си вид и на пациентите няма да им се налага да плащат определени медикаменти от джоба си.

Стана ясно, че спорните текстове всъщност били грешка на ниво работна група. Това обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той получил уверението на шефа на надзора на касата Жени Начева, че няма да се ограничи броят на изписваните и плащани от НЗОК лекарства за хронични заболявания. По думите на д-р Маджаров, новият рамков договор е по-добър и заслужава да се подкрепи.

Оставка.

"Сега":

Ректорът на НХА подаде оставка

Проф. Николай Драчев е подал оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академическия съвет. Насрочени са избори за 15 януари. Дотогава академията ще бъде управлявана от заместник-ректора доц. Бойка Доневска. Вчера се разбра, че висшето училище е затънало във финансови проблеми, заради които работещите там започнаха протест.

По-рано просветният министър Красимир Вълчев разпореди одит в академията. Според него причината за недостига на средства в НХА е в това, че средствата, които са за издръжка на обучението, в това число за възнаграждения на преподаватели, са използвани за плащания по договор за ремонти.

САЩ.

"24 часа":

Херо Мустафа: За САЩ е важно Балканите да са в ЕС и НАТО

"Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е ключов американски партньор. За САЩ е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това. " Това заяви в петък посланичката на САЩ в България Херо Мустафа при откриването на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани, на който София е домакин. Tазгодишната среща е с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм.

Американската посланичка започна приветствието си с "Добро утро!" на български език.

"САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на премиера Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп", каза Херо Мустафа.

Инцидент.

"Монитор":

Блъснатото 14-годишно момче е с черепно-мозъчна травма

Разследващите са изискали всички записи от камери, намиращи се в района на кръстовището, на което в четвъртък вечер кола на НСО блъсна 14-годишно момче. От прокуратурата, които вече разследват катастрофата, съобщиха, че има записи от камери, които ще бъдат разгледани. Има и очевидци, които ще бъдат разпитани, за да бъде уточнена точната причина за катастрофата. Според разследващите немалко свидетели на инцидента, включително и приятелят на раненото дете, който е останал с него до последно. Блъснатото момче е ученик от 119 СУ в столицата.

На кръстовището на булевард "Драган Цанков" и улица "Лъчезар Станчев" около 20 часа в четвъртък кола, управлявана от служител на НСО, удря 14-годишното момче.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини