16 °C

В "Златаров" ограничиха ползването на мобилни телефони по време на час

 В училище „Златаров“ са взети мерки за да бъде предотвратено използването на телефони в час. Преди 2 години в Народното събрание беше гласуван текст, според който ползването на мобилни телефони по време на час от учениците се превърна в закононарушение. Наказание не е посочено. Как да се справят с този проблем е решение на всеки учител или училище чрез училищния правилник

Павлина Георгиева, педагогически съветник в училището, разказа, че през лятната ваканция са разгледали различни методи за преодоляване на този проблем и след обсъждане са се спрели на специалните джобове, ушити от плат. Те не са пионери и не са „открили топлата вода“, но са избрали най-красивия, според тях вариант в цвета на училището. Джобовете заемат малко място и не са прекалено скъпи. За да бъде ефективен методът се е изисквало и малко повече търпение и упражнен контрол. Проверки в час и проследяване на активността на учениците в социалните мрежи доказва, че ползването на мобилните телефони е напълно ограничено.

Не всички ученици са доволни от това. Някои от тях открито заявяват, че са против тази система. Тарикати са се опитали да ползват два телефона, но опитът им се е провалил. Всички ученици са съгласни с това, че когато нямат пред себе си телефон, са по-съсредоточени в час.

Имам нужда понякога да довърша започнат разговор, жалва се ученик. Друг споделя, че понякога е наложително да се обадиш на някого, но не може да се сети за „толкова важен случай“. Ученичка споделя, че телефонът ѝ е нужен само, за да следи колко минути остават от часа. Има деца, които не носят телефон. Ученичка признава, че телефонът не би я променил:.“Аз ще съм същата и ще продължа да внимавам в час“.

Учители споделят, че оставянето на телефоните в джобовете вече се е превърнало в навик. По-скоро някой може да забрави да си го вземе, отколкото да си го остави, споделя учителката Красимира Хубинова. Според нея, сега децата са по-съсредоточени по време на учебния процес.

Оставянето на мобилните телефони в джобовете се оказа добър метод за подобряване на работата в клас, но проверките и контролът го правят ефективен. Подобен опит има вече и в други училища.

Следващата задача, която училищното ръководство на СУ „Златаров“ си поставя е свеждането до минимум на сутрешните закъснения.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини