31 °C

"Дебърче" закръгли първата десетка

  С прекрасно многогласово изпълнение на „Бела съм, бела юначе“ започна концертът, посветен на 10-годишнината на детската фолклорна певческа група „Дебърче“. Ръководителят Ангел Ангелов и читалищните организатори поканиха бивши и бъдещи певци, приятели на групата, техните близки на вълнуващо събитие, отбелязващо като Световния ден на музиката – 1 октормври, така и първата десетка от съществуването на формацията.

  Ангел Ангелов поведе гостите през историята на „Дебърче“. С много трепет той върна гостите назад във времето и им припомни историята на състава.

  Т. К.: Защо беше нужен този концерт?

  А. А.: Първите стъпки на музикалната сцена, първите трепети от срещата с публиката, първите аплодисменти дават криле и увереност на твореца да полети в простора на музикалното и изпълнителско изкуство, затова е нужно да ги помним.

  Т. К.: Как започна всичко?

  А. А.: За да се осъществи една цел са необходими хора, съпричастни към тази идея. И така през есента на 2006г. със съдружничеството на колегите от ОУ „Георги Караславов“, СОУ „Проф. др. Асен Златаров“ и ОУ „Христо Ботев“ – гр. Първомай започнахме издирването и прослушването на музикално даровити деца, живеещи в Дебър за формиране на певческата група.
  Т. К.: Защо 2006г. Сега сме 2017 и честваме 10 години.
  А. А.: Защото тогава се сформира съставът, а творческата дейност започна 2007г. Традициите в квартала са живи и пример за това е създаването на групата, която стъпва на добре отъпканата почва от предишни детски състави, ръководени от г-жа Кичка Петкова и г-н Петър Тенев. А името „Дебърче“ се появи година след обособяването на групата-2008г.
  Т. К.: Трудно ли беше началото?
  А. А.: Трудно, както всяко начало… Както първолачетата първо се учат да пишат елементи от буквички и числа, така и ние от начало заучавахме музикални модели и фрази от песнички, за да се научим правилно да стъпваме на тона, правилно да вземаме въздух и той да ни достига до завършване на фразата.
  Т. К.: И децата започнаха да пеят така добре от самото начало?
  А. А.: Изграждането на певчески умения върви ръка за ръка с психологическия климат, необходим за сплотяването на творческия колектив. Съществен принос за развитието на групата през годините има родителският фактор.
  Благодарение на майките, татковците, бабите и дядовците, които са неотменен сценичен партньор, се реализират репетиции, подготовка на сценично облекло, провеждане на мероприятия.
  Т. К.: Помниш ли първите?
  А, А“: Разбира се – Марияна Тозева, Анислава и Емилия Христеви, Кристина Цоцова, Иван Иванов, Таня Азлалиева и Анелия Калинова. Една част са сред нас, а други вече живеят извън България. С тези малки сладури, които вече са моми и ергени тръгнахме по пътеката на необятния български фолклор.
  Т. К.: Кое беше първото ви предизвикателство на сцена?
  А. А.: 2008г. фолклорните състави към Читалището, под ръководството на секретаря Радка Попова и под мое ръководство взеха участие в предаването „От българско – по българско“ по тв. Скат.
  Т. К.: А кога започнахте да печелите награди на конкурси?
  А. А.: През 2010 решихме да си „сверим часовниците“ със състави от нашата категория. Не закъсняха и резултатите – 2 – ро място на международен детски етнофестивал в Хасковски минерални бани през 2010г. Силно участие на събора на народното творчество „Копривщица-2010г. ” Концерт в Охрид през 2008г, да не забравя.
  Заваляха и наградите: От 2010г. групата е завоювала пет втори, две трети и една специална награда в международния детски етно фестивал в Хасковски минерални бани. Първо място на „Орфеево изворче „2015г – пресъздаване на обичай, 2016г. на същия формат второ място в категория вокални групи. 2017г-„Орфееви таланти“-гр Пловдив-първо място и запис в радио Пловдив.
  Благодарение на тясното сътружничество с ОбА, „Дебърче“ представи достойно гр. Първомай на международен фолклорен конкурс „Несебърски накит „2017г. от където се върна с първо място.

  Т. К.: Годините минават, децата стават младежи и девойки. Как се обновява съставът?
  А. А.: За да има живот един състав трябва да има приемственост. Нови сили и свежест вдъхнаха Спасимира Фучеджиева, Аделина Бардукова, Христиана Диневска, Соня Ангелова, Елена Павлова, Пламена Георгиева и Мария Гаврелова.
  През 2011г. направихме ново прослушване на малките таланти от училището в Дебър. Оказа се, че в квартала продължават да се раждат музикални деца и сформирахме още една група, която нарекохме „Дебърските славейчета“ в състав:
  Веселина Велева, Симона Чаушева, Деница Тоскова, Наталия Славчева, Златка Димитрова, Николай Банев, Любов Димитрова, Габриела Ханджиева, Йоана Грозева и Татяна Радева. В един по-късен етап към нас се присъединиха и Ива Валентинова, Васил Ганев, Мария Димитрова, Мария Магдалена Минцева, Мариела Кирилова. След няколко години този състав се яви като естествен приемник на ДФПГ „Дебърче“.
  Тогава с тях и вече с новия секретар Недялка Атанасова гостувахме отново в предаването на Галя Асенова.

  Т. К.: Кое е най-голямото признание за твоята работа и за ДФПГ „Дебърче“
  А. А.: През годините ДФПГ „Дебърче“ натрупа богат репертоар от различни фолклорни области. Групата взема активно участие в културния календар на читалището – Ден на музиката, Ден на християнското семейство, коледни тържества, 3 март, лазаруване, Ден на славянската писменост и култура. Признание за нашата работа е поканата за откриване на майските културни тържества. Децата няколко пъти посрещат официалните гости на общината.
  Т. К.: Както музиката гали ухото, така и външния вид гали окото. А децата през последната година изглеждат много добре, как го постигате?
  А. А“: За да изглеждат нашите деца добре и да излизат със самочувствие на музикалните сцени се погрижи Община Първомай начело с кмета г-н Ангел Папазов и заместник председателя на общинския съвет г-жа Маргарита Давчева, които съдействаха за ушиването на 2 комплекта носии.
  Връщайки се назад във времето през 2010г. от допълваща субсидия и с помощта отново на общината бяха ушити костюми от Красимира Славова, с които децата пяха на събора в Копривщица същата година.
  Т. К. Един от последните ви проекти се казваше „Разходка из България“. Разкажете за него.
  А. А: Това е проект, който е събрал в себе си песни от всички фолклорни области в България. Така децата научават по нещо и за всяко кътче от България и освен познатията, които получават, обогатяват техниката си на пеене.
  Т. К.: А имате ли песен, което в визитка на състава?
  А. А“: Не, нямаме такава песен, но в репертоара ни винаги присъстват песни на Стефан Филипов, а това е музикант, човек-емблема на Първомай.
  Т. К.: Какво си пожелавате за в бъдеще?
  А. А“: Пожелавам си нови попълнения. Дълги години работа и срещи с публиката, защото високата посещаемост е критерий за нашата работа.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини