15 °C

"Дебърче" закръгли първата десетка

  С прекрасно многогласово изпълнение на „Бела съм, бела юначе“ започна концертът, посветен на 10-годишнината на детската фолклорна певческа група „Дебърче“. Ръководителят Ангел Ангелов и читалищните организатори поканиха бивши и бъдещи певци, приятели на групата, техните близки на вълнуващо събитие, отбелязващо като Световния ден на музиката – 1 октормври, така и първата десетка от съществуването на формацията.

  Ангел Ангелов поведе гостите през историята на „Дебърче“. С много трепет той върна гостите назад във времето и им припомни историята на състава.

  Т. К.: Защо беше нужен този концерт?

  А. А.: Първите стъпки на музикалната сцена, първите трепети от срещата с публиката, първите аплодисменти дават криле и увереност на твореца да полети в простора на музикалното и изпълнителско изкуство, затова е нужно да ги помним.

  Т. К.: Как започна всичко?

  А. А.: За да се осъществи една цел са необходими хора, съпричастни към тази идея. И така през есента на 2006г. със съдружничеството на колегите от ОУ „Георги Караславов“, СОУ „Проф. др. Асен Златаров“ и ОУ „Христо Ботев“ – гр. Първомай започнахме издирването и прослушването на музикално даровити деца, живеещи в Дебър за формиране на певческата група.
  Т. К.: Защо 2006г. Сега сме 2017 и честваме 10 години.
  А. А.: Защото тогава се сформира съставът, а творческата дейност започна 2007г. Традициите в квартала са живи и пример за това е създаването на групата, която стъпва на добре отъпканата почва от предишни детски състави, ръководени от г-жа Кичка Петкова и г-н Петър Тенев. А името „Дебърче“ се появи година след обособяването на групата-2008г.
  Т. К.: Трудно ли беше началото?
  А. А.: Трудно, както всяко начало… Както първолачетата първо се учат да пишат елементи от буквички и числа, така и ние от начало заучавахме музикални модели и фрази от песнички, за да се научим правилно да стъпваме на тона, правилно да вземаме въздух и той да ни достига до завършване на фразата.
  Т. К.: И децата започнаха да пеят така добре от самото начало?
  А. А.: Изграждането на певчески умения върви ръка за ръка с психологическия климат, необходим за сплотяването на творческия колектив. Съществен принос за развитието на групата през годините има родителският фактор.
  Благодарение на майките, татковците, бабите и дядовците, които са неотменен сценичен партньор, се реализират репетиции, подготовка на сценично облекло, провеждане на мероприятия.
  Т. К.: Помниш ли първите?
  А, А“: Разбира се – Марияна Тозева, Анислава и Емилия Христеви, Кристина Цоцова, Иван Иванов, Таня Азлалиева и Анелия Калинова. Една част са сред нас, а други вече живеят извън България. С тези малки сладури, които вече са моми и ергени тръгнахме по пътеката на необятния български фолклор.
  Т. К.: Кое беше първото ви предизвикателство на сцена?
  А. А.: 2008г. фолклорните състави към Читалището, под ръководството на секретаря Радка Попова и под мое ръководство взеха участие в предаването „От българско – по българско“ по тв. Скат.
  Т. К.: А кога започнахте да печелите награди на конкурси?
  А. А.: През 2010 решихме да си „сверим часовниците“ със състави от нашата категория. Не закъсняха и резултатите – 2 – ро място на международен детски етнофестивал в Хасковски минерални бани през 2010г. Силно участие на събора на народното творчество „Копривщица-2010г. ” Концерт в Охрид през 2008г, да не забравя.
  Заваляха и наградите: От 2010г. групата е завоювала пет втори, две трети и една специална награда в международния детски етно фестивал в Хасковски минерални бани. Първо място на „Орфеево изворче „2015г – пресъздаване на обичай, 2016г. на същия формат второ място в категория вокални групи. 2017г-„Орфееви таланти“-гр Пловдив-първо място и запис в радио Пловдив.
  Благодарение на тясното сътружничество с ОбА, „Дебърче“ представи достойно гр. Първомай на международен фолклорен конкурс „Несебърски накит „2017г. от където се върна с първо място.

  Т. К.: Годините минават, децата стават младежи и девойки. Как се обновява съставът?
  А. А.: За да има живот един състав трябва да има приемственост. Нови сили и свежест вдъхнаха Спасимира Фучеджиева, Аделина Бардукова, Христиана Диневска, Соня Ангелова, Елена Павлова, Пламена Георгиева и Мария Гаврелова.
  През 2011г. направихме ново прослушване на малките таланти от училището в Дебър. Оказа се, че в квартала продължават да се раждат музикални деца и сформирахме още една група, която нарекохме „Дебърските славейчета“ в състав:
  Веселина Велева, Симона Чаушева, Деница Тоскова, Наталия Славчева, Златка Димитрова, Николай Банев, Любов Димитрова, Габриела Ханджиева, Йоана Грозева и Татяна Радева. В един по-късен етап към нас се присъединиха и Ива Валентинова, Васил Ганев, Мария Димитрова, Мария Магдалена Минцева, Мариела Кирилова. След няколко години този състав се яви като естествен приемник на ДФПГ „Дебърче“.
  Тогава с тях и вече с новия секретар Недялка Атанасова гостувахме отново в предаването на Галя Асенова.

  Т. К.: Кое е най-голямото признание за твоята работа и за ДФПГ „Дебърче“
  А. А.: През годините ДФПГ „Дебърче“ натрупа богат репертоар от различни фолклорни области. Групата взема активно участие в културния календар на читалището – Ден на музиката, Ден на християнското семейство, коледни тържества, 3 март, лазаруване, Ден на славянската писменост и култура. Признание за нашата работа е поканата за откриване на майските културни тържества. Децата няколко пъти посрещат официалните гости на общината.
  Т. К.: Както музиката гали ухото, така и външния вид гали окото. А децата през последната година изглеждат много добре, как го постигате?
  А. А“: За да изглеждат нашите деца добре и да излизат със самочувствие на музикалните сцени се погрижи Община Първомай начело с кмета г-н Ангел Папазов и заместник председателя на общинския съвет г-жа Маргарита Давчева, които съдействаха за ушиването на 2 комплекта носии.
  Връщайки се назад във времето през 2010г. от допълваща субсидия и с помощта отново на общината бяха ушити костюми от Красимира Славова, с които децата пяха на събора в Копривщица същата година.
  Т. К. Един от последните ви проекти се казваше „Разходка из България“. Разкажете за него.
  А. А: Това е проект, който е събрал в себе си песни от всички фолклорни области в България. Така децата научават по нещо и за всяко кътче от България и освен познатията, които получават, обогатяват техниката си на пеене.
  Т. К.: А имате ли песен, което в визитка на състава?
  А. А“: Не, нямаме такава песен, но в репертоара ни винаги присъстват песни на Стефан Филипов, а това е музикант, човек-емблема на Първомай.
  Т. К.: Какво си пожелавате за в бъдеще?
  А. А“: Пожелавам си нови попълнения. Дълги години работа и срещи с публиката, защото високата посещаемост е критерий за нашата работа.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини