17 °C

Колективът на читалището, организирал XIX Празник на тракийската музика, започва да се готви за двайстото му издание


Започваме подготовка за юбилейния XX Празник, който ще бъде през септември 2018 година – каза Председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов. Той подчерта, че едно такова събитие изисква сработване на хора с различна експертиза и организационни умения, отговорен подход и вземане на решения.

Началото на Празника на тракийската народна музика и песен е поставено през 1999г. , когато по идея на читалищните дейци от „Св. Св. Кирил и Методий“, се организира концерт, посветен на 80 годишнината на големия кларнетист Стойчо Кузмов. Тогава в памет на този изключителен музикант на първомайска сцена свирят 5 оркестъра. През следващите години, към идеята за Празника се присъединява като партньор и Общинска администрация Първомай, начело с тогавашния кмет Тодор Баръмов. Със специално решение те са подкрепени от Общинския съвет.

Тази традиция е продължена и от настоящия кмет Ангел Папазов и Общинския съвет. Три години след началото, отново по идея на читалището, е изградена и пластичната композиция в прослава на първооснователите – творци на тракийска народна музика, като обобщен образ, който с годините се превръща в символ на Празника.

На Празника на тракийската народна музика по статут свирят само фолклорни оркестри и изпълняват само фолклорна музика, като в програмите им преобладава тракийски ритми.

„Големите оркестри, като „Канарите“, като „Орфей“ ни подкрепиха когато прохождаше Празникът, сподели Караславов, но не можа да скрие и огорчението, че поставят като изискване непосилни хонорари, които няма как да бъдат осигурени на този етап.

Празникът е трибуна на много и различни изпълнители. Тази година участие са взели 16 оркестъра, 5 са били готови да заемат мястото на всеки отказал се по една или друга причина. Организаторите са наясно, че интересът към „големите“ би бил по-голям, но това означава вместо тези 16, да се изявят 2 или 3 три високоплатени оркестри.

През следващите месеци предстои не само подготовка за същинския празник, а и за отбелязването на 20-тото му издание. Читалищните дейци събират материал и се готвят да издадат историята на празника. Очаквано, 20-та годишнина ще бъде съпроводена и с редица други събития.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  12
  121212
  15 0
  11:49, 19 сеп 2017
  Ти го плюеш, то си мисли че е сутришна роса. Откачена работа.
 • 2
  Су
  суета и чалга завинаги
  19 0
  12:27, 19 сеп 2017
  Никой не написа две хубави думи за въпросното събитие, масово отрицателен вот, изтормозени и недоволни граждани сред живущите наоколо, но медийното възхваляване не спира. Кирякова, само общински съвет и организатори ли има в този град. Ами хората. Събрали се 200 - 300 човека от околните села, повечето роми, и обявихте рекордна посещаемост. Невменяеми ли сте, какво ли. Все едно сме слепи и глухи.
 • 3
  Бл
  близък до музиката
  5 0
  22:03, 19 сеп 2017
  От всички на снимката виждам само един който разбира и е с музикално образование останалите са статисти!
 • 4
  То
  Това е
  9 0
  07:37, 20 сеп 2017
  Градът върви надолу - намалява и запада. В останалите големи, но неподдържани къщи, вечер свети по една стая. Миризми, мръсотия, прах и разбити улици навсякъде. Възрастните хора, основната група живущи в Първомай, в момента, в който закъсат, се чувстват изоставени загубени. Вместо действия за подобряване на жизнената среда - пир. Веселие в блатото. Царят, макар и гол, се любува на образа си.

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
27 сеп 2020
Последни новини