15 °C

Колективът на читалището, организирал XIX Празник на тракийската музика, започва да се готви за двайстото му издание


Започваме подготовка за юбилейния XX Празник, който ще бъде през септември 2018 година – каза Председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов. Той подчерта, че едно такова събитие изисква сработване на хора с различна експертиза и организационни умения, отговорен подход и вземане на решения.

Началото на Празника на тракийската народна музика и песен е поставено през 1999г. , когато по идея на читалищните дейци от „Св. Св. Кирил и Методий“, се организира концерт, посветен на 80 годишнината на големия кларнетист Стойчо Кузмов. Тогава в памет на този изключителен музикант на първомайска сцена свирят 5 оркестъра. През следващите години, към идеята за Празника се присъединява като партньор и Общинска администрация Първомай, начело с тогавашния кмет Тодор Баръмов. Със специално решение те са подкрепени от Общинския съвет.

Тази традиция е продължена и от настоящия кмет Ангел Папазов и Общинския съвет. Три години след началото, отново по идея на читалището, е изградена и пластичната композиция в прослава на първооснователите – творци на тракийска народна музика, като обобщен образ, който с годините се превръща в символ на Празника.

На Празника на тракийската народна музика по статут свирят само фолклорни оркестри и изпълняват само фолклорна музика, като в програмите им преобладава тракийски ритми.

„Големите оркестри, като „Канарите“, като „Орфей“ ни подкрепиха когато прохождаше Празникът, сподели Караславов, но не можа да скрие и огорчението, че поставят като изискване непосилни хонорари, които няма как да бъдат осигурени на този етап.

Празникът е трибуна на много и различни изпълнители. Тази година участие са взели 16 оркестъра, 5 са били готови да заемат мястото на всеки отказал се по една или друга причина. Организаторите са наясно, че интересът към „големите“ би бил по-голям, но това означава вместо тези 16, да се изявят 2 или 3 три високоплатени оркестри.

През следващите месеци предстои не само подготовка за същинския празник, а и за отбелязването на 20-тото му издание. Читалищните дейци събират материал и се готвят да издадат историята на празника. Очаквано, 20-та годишнина ще бъде съпроводена и с редица други събития.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  12
  121212
  15 0
  11:49, 19 сеп 2017
  Ти го плюеш, то си мисли че е сутришна роса. Откачена работа.
 • 2
  Су
  суета и чалга завинаги
  19 0
  12:27, 19 сеп 2017
  Никой не написа две хубави думи за въпросното събитие, масово отрицателен вот, изтормозени и недоволни граждани сред живущите наоколо, но медийното възхваляване не спира. Кирякова, само общински съвет и организатори ли има в този град. Ами хората. Събрали се 200 - 300 човека от околните села, повечето роми, и обявихте рекордна посещаемост. Невменяеми ли сте, какво ли. Все едно сме слепи и глухи.
 • 3
  Бл
  близък до музиката
  5 0
  22:03, 19 сеп 2017
  От всички на снимката виждам само един който разбира и е с музикално образование останалите са статисти!
 • 4
  То
  Това е
  9 0
  07:37, 20 сеп 2017
  Градът върви надолу - намалява и запада. В останалите големи, но неподдържани къщи, вечер свети по една стая. Миризми, мръсотия, прах и разбити улици навсякъде. Възрастните хора, основната група живущи в Първомай, в момента, в който закъсат, се чувстват изоставени загубени. Вместо действия за подобряване на жизнената среда - пир. Веселие в блатото. Царят, макар и гол, се любува на образа си.

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021

Случаен виц

Последни новини