25 °C

Колективът на читалището, организирал XIX Празник на тракийската музика, започва да се готви за двайстото му издание


Започваме подготовка за юбилейния XX Празник, който ще бъде през септември 2018 година – каза Председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов. Той подчерта, че едно такова събитие изисква сработване на хора с различна експертиза и организационни умения, отговорен подход и вземане на решения.

Началото на Празника на тракийската народна музика и песен е поставено през 1999г. , когато по идея на читалищните дейци от „Св. Св. Кирил и Методий“, се организира концерт, посветен на 80 годишнината на големия кларнетист Стойчо Кузмов. Тогава в памет на този изключителен музикант на първомайска сцена свирят 5 оркестъра. През следващите години, към идеята за Празника се присъединява като партньор и Общинска администрация Първомай, начело с тогавашния кмет Тодор Баръмов. Със специално решение те са подкрепени от Общинския съвет.

Тази традиция е продължена и от настоящия кмет Ангел Папазов и Общинския съвет. Три години след началото, отново по идея на читалището, е изградена и пластичната композиция в прослава на първооснователите – творци на тракийска народна музика, като обобщен образ, който с годините се превръща в символ на Празника.

На Празника на тракийската народна музика по статут свирят само фолклорни оркестри и изпълняват само фолклорна музика, като в програмите им преобладава тракийски ритми.

„Големите оркестри, като „Канарите“, като „Орфей“ ни подкрепиха когато прохождаше Празникът, сподели Караславов, но не можа да скрие и огорчението, че поставят като изискване непосилни хонорари, които няма как да бъдат осигурени на този етап.

Празникът е трибуна на много и различни изпълнители. Тази година участие са взели 16 оркестъра, 5 са били готови да заемат мястото на всеки отказал се по една или друга причина. Организаторите са наясно, че интересът към „големите“ би бил по-голям, но това означава вместо тези 16, да се изявят 2 или 3 три високоплатени оркестри.

През следващите месеци предстои не само подготовка за същинския празник, а и за отбелязването на 20-тото му издание. Читалищните дейци събират материал и се готвят да издадат историята на празника. Очаквано, 20-та годишнина ще бъде съпроводена и с редица други събития.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  12
  121212
  15 0
  11:49, 19 сеп 2017
  Ти го плюеш, то си мисли че е сутришна роса. Откачена работа.
 • 2
  Су
  суета и чалга завинаги
  19 0
  12:27, 19 сеп 2017
  Никой не написа две хубави думи за въпросното събитие, масово отрицателен вот, изтормозени и недоволни граждани сред живущите наоколо, но медийното възхваляване не спира. Кирякова, само общински съвет и организатори ли има в този град. Ами хората. Събрали се 200 - 300 човека от околните села, повечето роми, и обявихте рекордна посещаемост. Невменяеми ли сте, какво ли. Все едно сме слепи и глухи.
 • 3
  Бл
  близък до музиката
  5 0
  22:03, 19 сеп 2017
  От всички на снимката виждам само един който разбира и е с музикално образование останалите са статисти!
 • 4
  То
  Това е
  9 0
  07:37, 20 сеп 2017
  Градът върви надолу - намалява и запада. В останалите големи, но неподдържани къщи, вечер свети по една стая. Миризми, мръсотия, прах и разбити улици навсякъде. Възрастните хора, основната група живущи в Първомай, в момента, в който закъсат, се чувстват изоставени загубени. Вместо действия за подобряване на жизнената среда - пир. Веселие в блатото. Царят, макар и гол, се любува на образа си.

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини