34 °C

Колективът на читалището, организирал XIX Празник на тракийската музика, започва да се готви за двайстото му издание


Започваме подготовка за юбилейния XX Празник, който ще бъде през септември 2018 година – каза Председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов. Той подчерта, че едно такова събитие изисква сработване на хора с различна експертиза и организационни умения, отговорен подход и вземане на решения.

Началото на Празника на тракийската народна музика и песен е поставено през 1999г. , когато по идея на читалищните дейци от „Св. Св. Кирил и Методий“, се организира концерт, посветен на 80 годишнината на големия кларнетист Стойчо Кузмов. Тогава в памет на този изключителен музикант на първомайска сцена свирят 5 оркестъра. През следващите години, към идеята за Празника се присъединява като партньор и Общинска администрация Първомай, начело с тогавашния кмет Тодор Баръмов. Със специално решение те са подкрепени от Общинския съвет.

Тази традиция е продължена и от настоящия кмет Ангел Папазов и Общинския съвет. Три години след началото, отново по идея на читалището, е изградена и пластичната композиция в прослава на първооснователите – творци на тракийска народна музика, като обобщен образ, който с годините се превръща в символ на Празника.

На Празника на тракийската народна музика по статут свирят само фолклорни оркестри и изпълняват само фолклорна музика, като в програмите им преобладава тракийски ритми.

„Големите оркестри, като „Канарите“, като „Орфей“ ни подкрепиха когато прохождаше Празникът, сподели Караславов, но не можа да скрие и огорчението, че поставят като изискване непосилни хонорари, които няма как да бъдат осигурени на този етап.

Празникът е трибуна на много и различни изпълнители. Тази година участие са взели 16 оркестъра, 5 са били готови да заемат мястото на всеки отказал се по една или друга причина. Организаторите са наясно, че интересът към „големите“ би бил по-голям, но това означава вместо тези 16, да се изявят 2 или 3 три високоплатени оркестри.

През следващите месеци предстои не само подготовка за същинския празник, а и за отбелязването на 20-тото му издание. Читалищните дейци събират материал и се готвят да издадат историята на празника. Очаквано, 20-та годишнина ще бъде съпроводена и с редица други събития.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  12
  121212
  15 0
  11:49, 19 сеп 2017
  Ти го плюеш, то си мисли че е сутришна роса. Откачена работа.
 • 2
  Су
  суета и чалга завинаги
  19 0
  12:27, 19 сеп 2017
  Никой не написа две хубави думи за въпросното събитие, масово отрицателен вот, изтормозени и недоволни граждани сред живущите наоколо, но медийното възхваляване не спира. Кирякова, само общински съвет и организатори ли има в този град. Ами хората. Събрали се 200 - 300 човека от околните села, повечето роми, и обявихте рекордна посещаемост. Невменяеми ли сте, какво ли. Все едно сме слепи и глухи.
 • 3
  Бл
  близък до музиката
  5 0
  22:03, 19 сеп 2017
  От всички на снимката виждам само един който разбира и е с музикално образование останалите са статисти!
 • 4
  То
  Това е
  9 0
  07:37, 20 сеп 2017
  Градът върви надолу - намалява и запада. В останалите големи, но неподдържани къщи, вечер свети по една стая. Миризми, мръсотия, прах и разбити улици навсякъде. Възрастните хора, основната група живущи в Първомай, в момента, в който закъсат, се чувстват изоставени загубени. Вместо действия за подобряване на жизнената среда - пир. Веселие в блатото. Царят, макар и гол, се любува на образа си.

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини