20 °C

Откриха кабинета по физика, който ще носи името на Спасимир Балев

Изображение 1 от 4

  С тържествен водосвет вчера беше открит обновения кабинет по физика и астрономия в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, който ще носи името на отличника на училището и успешния учен – физик Спасимир Балев.

  За краткия си живот Спасимир Балев остави сериозна следа в ядрената физика. Той е познат на учените от цял свят, а неговите изчисления и постижения в разработван от екипа му експеримент, според специалисти, дълго ще бъдат ползвани е науката.

  Като носител на Златаровската награда, Спасимир Балев остава в спомените на своите преподаватели като изключителен ученик, впечатляващ със знанията и подготовката си, с отношението към науките, с възпитанието и вниманието към приятели и преподаватели.

  Идеята кабинет, зала или аудитория да носи името на изтъкнат учен-възпитаник на едно учебно заведение не е нова. С постиженията си Спасимир Балев заслужи неговото име да носи първият мемориален кабинет в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Идеята, прегърната от ръководството на училището, стана повод една обикновена класна стая да бъде оборудвана и обзаведена, така че всеки учени с гордост да учи там.

  А приятели и колеги на Спасимир и хора съпричастни с развитието на училището направиха възможно това без да е използвана и стотинка от бюджета му, сподели директорът на училището Чавдар Здравчев.

  След освещаването, извършено от отец Станимир Станчев, към присъстващите се обърна Таня Балева – майка на Спасимир, която благодари от името на семейството му за направеното в памет на сина ѝ. Думата взе и един от приятелите му – Андрей Маринов, който работи по научен проект на ЦЕРН: Впечатлен съм от това, което виждам и се радвам, че предоставените от ЦЕРН средства са оползотворени по такъв начин, каза той и добави: Понякога науки като математика и физика могат да бъдат скучни, затова пожелавам успех на учителите, които ще работят тук и се надявам, че те ще запалят искрата в учениците. Знам, че от тях се изискват много усилия, за да превърнат физиката в забавна наука. Дано да успеят.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ам
   Амин
   0 -3
   08:47, 12 сеп 2017
   Отец Станимир може не само да освети, но и да преподава физика.
   Бог да прости момчето.
   • Уч
    учител
    5 -1
    12:45, 12 сеп 2017
    Едва се удържах да не отговоря, но като трети коментар може. Двама човека нямат никакво место на откриването на научно средище. Единият е кмета, а другият - познай кой е.
    Успех на младите физици.
  • 2
   Та
   Таня Балева
   17 0
   11:13, 12 сеп 2017
   Искам още веднъж да благодаря на всички които се включиха и помогнаха тази идея да се реализира. За мен ,като майка и за цялото ми семейство това е частица утеха ,че по този начин ще се помни за нашия син във времето напред.Нека учениците които учат достигнат постиженията на Спасимир а и да го надминат в областта на физиката.Оставам безкрайно признателна.
  • 3
   По
   позната
   8 0
   15:00, 12 сеп 2017
   Светла ти памет Спасимире.Почивай в мир.Ти беше прекрасен човек,а.кабинета е много хубав-ти просто грееш в него.Мисля,че всеки който го види-сърцето му ще трепне.
  • 4
   Сл
   случаен минувач
   5 0
   11:30, 13 сеп 2017
   Градът трябва да помни своите синове! Светла му памет! И дано тази материална база запали умове от следващите поколения!
  • 5
   Пр
   Приятел
   1 0
   03:39, 31 дек 2017
   Един от най-светлите умове на България. Благодарен съм, че го познавах. Дано тази инициатива да бъде продължена и да има все повече средища на здравия разум, защото страната ни е затънала в блато от чалга, суеверия и ретроградност. Поклон пред Спасимир и хората, които се борят името и труда му да не се забравят...

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини