20 °C

Откриха кабинета по физика, който ще носи името на Спасимир Балев

Изображение 1 от 4

  С тържествен водосвет вчера беше открит обновения кабинет по физика и астрономия в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, който ще носи името на отличника на училището и успешния учен – физик Спасимир Балев.

  За краткия си живот Спасимир Балев остави сериозна следа в ядрената физика. Той е познат на учените от цял свят, а неговите изчисления и постижения в разработван от екипа му експеримент, според специалисти, дълго ще бъдат ползвани е науката.

  Като носител на Златаровската награда, Спасимир Балев остава в спомените на своите преподаватели като изключителен ученик, впечатляващ със знанията и подготовката си, с отношението към науките, с възпитанието и вниманието към приятели и преподаватели.

  Идеята кабинет, зала или аудитория да носи името на изтъкнат учен-възпитаник на едно учебно заведение не е нова. С постиженията си Спасимир Балев заслужи неговото име да носи първият мемориален кабинет в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Идеята, прегърната от ръководството на училището, стана повод една обикновена класна стая да бъде оборудвана и обзаведена, така че всеки учени с гордост да учи там.

  А приятели и колеги на Спасимир и хора съпричастни с развитието на училището направиха възможно това без да е използвана и стотинка от бюджета му, сподели директорът на училището Чавдар Здравчев.

  След освещаването, извършено от отец Станимир Станчев, към присъстващите се обърна Таня Балева – майка на Спасимир, която благодари от името на семейството му за направеното в памет на сина ѝ. Думата взе и един от приятелите му – Андрей Маринов, който работи по научен проект на ЦЕРН: Впечатлен съм от това, което виждам и се радвам, че предоставените от ЦЕРН средства са оползотворени по такъв начин, каза той и добави: Понякога науки като математика и физика могат да бъдат скучни, затова пожелавам успех на учителите, които ще работят тук и се надявам, че те ще запалят искрата в учениците. Знам, че от тях се изискват много усилия, за да превърнат физиката в забавна наука. Дано да успеят.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ам
   Амин
   0 -3
   08:47, 12 сеп 2017
   Отец Станимир може не само да освети, но и да преподава физика.
   Бог да прости момчето.
   • Уч
    учител
    5 -1
    12:45, 12 сеп 2017
    Едва се удържах да не отговоря, но като трети коментар може. Двама човека нямат никакво место на откриването на научно средище. Единият е кмета, а другият - познай кой е.
    Успех на младите физици.
  • 2
   Та
   Таня Балева
   17 0
   11:13, 12 сеп 2017
   Искам още веднъж да благодаря на всички които се включиха и помогнаха тази идея да се реализира. За мен ,като майка и за цялото ми семейство това е частица утеха ,че по този начин ще се помни за нашия син във времето напред.Нека учениците които учат достигнат постиженията на Спасимир а и да го надминат в областта на физиката.Оставам безкрайно признателна.
  • 3
   По
   позната
   8 0
   15:00, 12 сеп 2017
   Светла ти памет Спасимире.Почивай в мир.Ти беше прекрасен човек,а.кабинета е много хубав-ти просто грееш в него.Мисля,че всеки който го види-сърцето му ще трепне.
  • 4
   Сл
   случаен минувач
   5 0
   11:30, 13 сеп 2017
   Градът трябва да помни своите синове! Светла му памет! И дано тази материална база запали умове от следващите поколения!
  • 5
   Пр
   Приятел
   1 0
   03:39, 31 дек 2017
   Един от най-светлите умове на България. Благодарен съм, че го познавах. Дано тази инициатива да бъде продължена и да има все повече средища на здравия разум, защото страната ни е затънала в блато от чалга, суеверия и ретроградност. Поклон пред Спасимир и хората, които се борят името и труда му да не се забравят...

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини