0 °C

Откриха кабинета по физика, който ще носи името на Спасимир Балев

Изображение 1 от 4

  С тържествен водосвет вчера беше открит обновения кабинет по физика и астрономия в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, който ще носи името на отличника на училището и успешния учен – физик Спасимир Балев.

  За краткия си живот Спасимир Балев остави сериозна следа в ядрената физика. Той е познат на учените от цял свят, а неговите изчисления и постижения в разработван от екипа му експеримент, според специалисти, дълго ще бъдат ползвани е науката.

  Като носител на Златаровската награда, Спасимир Балев остава в спомените на своите преподаватели като изключителен ученик, впечатляващ със знанията и подготовката си, с отношението към науките, с възпитанието и вниманието към приятели и преподаватели.

  Идеята кабинет, зала или аудитория да носи името на изтъкнат учен-възпитаник на едно учебно заведение не е нова. С постиженията си Спасимир Балев заслужи неговото име да носи първият мемориален кабинет в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Идеята, прегърната от ръководството на училището, стана повод една обикновена класна стая да бъде оборудвана и обзаведена, така че всеки учени с гордост да учи там.

  А приятели и колеги на Спасимир и хора съпричастни с развитието на училището направиха възможно това без да е използвана и стотинка от бюджета му, сподели директорът на училището Чавдар Здравчев.

  След освещаването, извършено от отец Станимир Станчев, към присъстващите се обърна Таня Балева – майка на Спасимир, която благодари от името на семейството му за направеното в памет на сина ѝ. Думата взе и един от приятелите му – Андрей Маринов, който работи по научен проект на ЦЕРН: Впечатлен съм от това, което виждам и се радвам, че предоставените от ЦЕРН средства са оползотворени по такъв начин, каза той и добави: Понякога науки като математика и физика могат да бъдат скучни, затова пожелавам успех на учителите, които ще работят тук и се надявам, че те ще запалят искрата в учениците. Знам, че от тях се изискват много усилия, за да превърнат физиката в забавна наука. Дано да успеят.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ам
   Амин
   0 -3
   08:47, 12 сеп 2017
   Отец Станимир може не само да освети, но и да преподава физика.
   Бог да прости момчето.
   • Уч
    учител
    5 -1
    12:45, 12 сеп 2017
    Едва се удържах да не отговоря, но като трети коментар може. Двама човека нямат никакво место на откриването на научно средище. Единият е кмета, а другият - познай кой е.
    Успех на младите физици.
  • 2
   Та
   Таня Балева
   17 0
   11:13, 12 сеп 2017
   Искам още веднъж да благодаря на всички които се включиха и помогнаха тази идея да се реализира. За мен ,като майка и за цялото ми семейство това е частица утеха ,че по този начин ще се помни за нашия син във времето напред.Нека учениците които учат достигнат постиженията на Спасимир а и да го надминат в областта на физиката.Оставам безкрайно признателна.
  • 3
   По
   позната
   8 0
   15:00, 12 сеп 2017
   Светла ти памет Спасимире.Почивай в мир.Ти беше прекрасен човек,а.кабинета е много хубав-ти просто грееш в него.Мисля,че всеки който го види-сърцето му ще трепне.
  • 4
   Сл
   случаен минувач
   5 0
   11:30, 13 сеп 2017
   Градът трябва да помни своите синове! Светла му памет! И дано тази материална база запали умове от следващите поколения!
  • 5
   Пр
   Приятел
   1 0
   03:39, 31 дек 2017
   Един от най-светлите умове на България. Благодарен съм, че го познавах. Дано тази инициатива да бъде продължена и да има все повече средища на здравия разум, защото страната ни е затънала в блато от чалга, суеверия и ретроградност. Поклон пред Спасимир и хората, които се борят името и труда му да не се забравят...

  Хороскоп за 08.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  08 мар 2021
  Последни новини