8 килограма гъби забърка в специална чорба шеф Стела

Шефката на офиса на „Еском” в Първомай Стела Гълъбова се оказа майстор на гъбената чорба. Приготвянето на специалното ястие е традиция за срещата на любителите гъбари от цялата страна, която се проведе този уикенд в Пампорово. Към 50 любители и познавачи на гъбите се събраха в курорта. В съботния ден те усърдно търсиха и събираха гъби в районите на Пампорово, Хайдушки поляни, Стойките, Смолянски езера. Успяха да намерят около 90 вида диворастящи гъби, които подредиха в изложба. Сред гъбарите имаше и чужденци – гости от Гърция и Италия.

Докато гъбарите редяха изложбата, Стела Гълъбова беше главният готвач на чорбата. „Направих я истинска гъбена чорба”, сподели шеф Гълъбова. Към морковите и лука добавила основно пачи крак и манатарка, както и изсушена шийтакe, общо 8 килограма. Вкусът се допълнил от подправките и гъбарите „си облизали пръстите”.

„Идеята е да популяризираме гъбите и да правим информацията за тях достъпна, за да са по-уверени хората, когато събират диворастящи гъби в гората”, каза микологът от БАН Борис Асьов - създател на фейсбук групата „Гъбите и гъбарите” и организатор на срещата. И макар че лятото не е толкова богато на гъби, събраните към 90 вида са доказателство и за познаваческите умения на участниците в срещата и за растителното богатство на планината.

СмолянБгвести

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Дя
    Дяволска гъба
    3 -4
    15:55, 11 сеп 2017
    То затова интернета им хич го няма, щото шефката е за гъби! :)
  • 2
    ..
    .......
    7 -2
    16:28, 11 сеп 2017
    .... и ето, че отново се обади някой злобен селски хейтър...
  • 3
    Еч
    Ечо
    0 -1
    11:07, 12 сеп 2017
    Хейтъри и разбирачи в Първомай дал господ .
Последни новини