От 4 септември започва издирването на незаписани първолаци

3 екипа, в които има учители, социални работници, представители на полицията и медиатори, започват да издирват едно по едно децата от Първомайска община, които трябва да ходят на училище, но не са записани никъде.

Първият екип ще обхване Първомай с кварталите Любеново, Дебър и село Виница и ще бъде ръководен от Мария Кьосева. Вторият е в посока Бяла река, Буково, Воден и Езерово и ще е отговорност на Минка Христева. Останалите села от общината – Градина, Караджалово, Искра, Дълбок извор ще бъдат обхванати от екип с координатор Катя Николова.

Екипите са част от новия механизъм, който тази година държавата ще приложи, за да обхване максимално повече деца в образователната система.

 Работата започва приоритетно със 7-годишните, които трябва да постъпят в първи клас, и с 5- и 6-годишните, които пък трябва задължително да посещават подготвителни групи в детската градина, казаха още от РУО - Пловдив. Заедно с издирването на хлапетата за първи клас, ще се търси контакт и със семействата на деца до 16-годишна възраст, които не ходят на училище.

 От 4 септември трябва да започнат реалните дейности на сформираните вече екипи по списъците с необхванати деца. По пловдивско ноу-хау за всеки в риск от отпадане ще се прави персонален електронен профил, в който ще се попълват данните за семейството, детето и каква подкрепа е оказана.

Нашето присъствие е много отговорно, защото, докато училището трябва да мотивира семействата, ние сме длъжни да предложим механизми за подкрепа, казва шефката на социалните Надя Танева, цитирана от сайта uchiteli.bg. В края на всеки месец ще се праща междинен отчет до РУО.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    1212112
    7 0
    16:27, 16 авг 2017
    Според интервюто на кмета всички роми ходят на училище и детска градина.
    Защо ще ги търсите.
  • 2
    12
    12121121
    2 0
    13:28, 18 авг 2017
    Щот така.да ги зрависаме,че мандата е на половина
Последни новини