Безплатни колелета за цяла Виена

Безплатни колелета, предоставени от общината, ще кара абсолютно цяла Виена съвсем скоро.

Досега тази възможност беше достъпна само в рамките на центъра на града, където има обособени специални зони за паркиране, както и необходимата маркировка и обособени ленти за любителите на спортното занимание.

Проектът ще бъде осъществен във възможно най-кратки срокове, а не е с дългосрочна мисия за година или повече време, декларира пред австрийския вестник „Ди пресе" съветникът по пътната среда и транспорта към виенската община Руди Шикер.

Общината иска безплатните колелетата навсякъде да станат в най-скоро време общодостъпни - особено що се отнася до отдалечените квартали на австрийската столица. Там в момента няма изградени отделни колоездачни ленти.

До този момент 800 колелета бяха предоставени безвъзмездно на жителите. Благодарение на новия проект „City-Bike", задвижен от виенската администрация, бройката им ще скочи тройно.

През май ще бъдат пуснати първите 200 колела със специални триходни превключватели.

Велосипедите са поръчани в Португалия, кошниците им - във Франция. В момента текат преговори с производителите, уточняват от общината.

Идеята на община Виена е въздухът не само в градската зона, но и в 23-те квартала на столицата да бъде чист. Стремежът на управата е до 2015-а процентът на колелата да се увеличи от сегашните си 5 на 8 процента.

Виена беше първата голяма европейска столица, която въведе преди години колелетата като основен транспорт за градската артерия. Впоследствие нейни последователи станаха 13 столици, сред които Париж и Брюксел.

161 хиляди колоездачи се възползват от проекта „City-Bike" във Виена, сочат официалните данни на общината.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини