Смърт с достойнство

В щата Вашингтон влезе в сила закон, позволяващ на лекарите да изписват смъртоносна доза медикамент на неизлечимо болни, които са пожелали да бъдат прекратени страданията им. След Орегон, това е вторият щат, който узаконява подобна практика. Подобни закони имат Швейцария, Белгия и Холандия.

Гласуването на акта, наречен „Смърт с достойнство", бе през ноември 2008 г., тогава за него гласуваха около 60 на сто от избирателите.

Според новия закон, летална доза може да бъде предписана само на пациент, на който му остават не повече от 6 месеца живот, постоянно живеещ в щата, навършил 18 год. Желаещият да приключи земния си път трябва да отправи устно искането си два пъти – с интервал 15 дни, а след това да направи писмено искане, потвърдено от двама свидетели, които не са свързани с него. Едва след това лякарят може да даде рецепта за смъртоносна доза препарат. Болният трябва лично да изпълни рецептата, както и да приеме препарата.

В Орегон, където подобен закон бе приет през 1997 год., 30 процента от пациентите, получили рецепта за смърт, не са я използвали.

Повече подробности
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини