Португалският парламент одобри закон за легализиране на евтаназията

Парламентът на Португалия гласува днес за легализиране на евтаназията, с което страната е напът да стане седмата държава в света, позволяваща смъртно болни пациенти да потърсят съдействие от лекар, за да бъде сложен край на живота им, предаде Ройтерс.
Сега остава законът да получи окончателно одобрение от президента Марселу Ребелу де Соуза, който по-рано каза, че ще уважи решението на парламента.

Законът предвижда хората над 18 години да могат да поискат съдействие, за да умрат, ако са смъртно болни и страдат от "трайна" и "нетърпима" болка, освен ако не са определени за умствено неспособни да вземат подобно решение.

Тази процедура ще бъде достъпна само за португалски граждани и законни жители, за да не се допусне хора да идват в страната с цел да получат медицинско съдействие за край на живота си.

Някои отправиха критики във връзка с момента, в който беше гласуван законът. Опозиционната Социалдемократическа партия каза, че заради пандемията от коронавирус, която бушува в Португалия, има "голяма тревога, голям страх сред хората, свързан с въпросите на живота и смъртта".

В писмо до парламента две организации, управляващи повечето домове за възрастни хора в Португалия, които бяха тежко засегнати от пандемията, заявиха, че "одобряването на евтаназията представлява неуважение към всички тези хора".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини