Ноа Потховен: Да избереш съзнателно смъртта едва на 17 години

Ноа Потховен е била на 11 години, когато е станала жертва на сексуално посегателство. Няколко години по-късно, когато е на 14, двама мъже я изнасилсват.

Тежката й съдба й докарва тежка депресия и анорексия, наред с други заболявания.

В последните няколко години Ноа е била приемана в няколко различни институции заради депресията и анорексията си. Правила е опити за самоубийство. На 2 юни тази година 17-годишната Ноа умира в дома на родителите си, след като е спряла да се храни и да пие вода.

Смъртта й обаче се оказва любопитна тема за западните медии. Редица издания публикуват информация, че тийнейджърката се е възползвала от "легална евтаназия". В крайна сметка това се оказва фалшива новина, подхранена от факта, че в Холандия процедурата е легална, пише Guardian.

През декември Ноа разказва пред холандския "De Gelderlander", че се е обърнала към клиниката "Levenseinde" (Край на живота). Момичето попитало клиниката дали може да бъде легално евтаназирана или да получи шанс за "асистирано самоубийство", при което медиците дават на пациента медикамент, който той сам да приеме и да сложи край на живота си.

"Те смятат, че съм прекалено млада, за да умра", казва тогава Ноа пред холандските медии. "Те смятат, че трябва да приключа с терапията ми и че мозъкът ми трябва да бъде напълно развит. Това продължава до 21-ата годишнина. Това ме съсипа, защото не мога да чакам толкова дълго".

След редица лечения, по време на които Ноа е била дори принудително вкарана в кома, по-рано тази година тя решила, че не иска да бъде лекувана.

В Холандия евтаназията, при която животът на човек бива прекратен от лекари, и асистираното самоубийство, са легални от 2002 година насам. Според закона, за да се стигне до тези мерки, трябва страданията на човекът да са непоносими, без перспектива за подобрение, и трябва изборът да е направен напълно съзнателно, без да бъде повлиян от външни фактори.

Пациентите трябва да бъдат информирани за състоянието си, възможностите и изборите си. Изисква се втори лекар да се съгласи с искането, както и независим лекар да присъства на евтаназията или асистираното самоубийство. За деца между 12 и 16 г. се иска и съгласието на родител.

През 2017 г., която е най-скорошната, за която са налични данни, 4% от всички смъртни случаи в Холандия - 6091 души, са от евтаназия. 80% от тези хора са страдали от неизлечим рак, неврологични разстройства, сърдечни заболявания или такива на белия дроб. Само 1% от хората са имали психични отклонения, и само един е бил пациент под 18 г.

Миналата година Ноа е публикувала своята автобиография "Да спечелиш или да се научиш", в която описва как е била жертва на посегателство по време на детско парти, когато е била на 11 г. Три години по-късно двама мъже я изнасилват.

В книгата си тя описва последиците за психичното си здраве. Тя се надява, че книгата й ще се окаже полезна за млади хора с подобни проблеми, тъй като няма холандски институции за тийнейджъри, които имат нужда от такава помощ.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини