15 °C

Завишена алфа активност е установена в чешмите на 3 села в общината

При изследане на водата в Драгойново, Бяла река и Православен се наблюдава завишена алфа активност, а в един от водоизточниците и на бета активност се сочи в справка на РЗИ - Пловдив.

Допустимите стойности са 0,1 Bq/l по отношение на алфа активността и  1 Bq/l за бета активността. В  периода на наблюдение между 3 и 14 юли е изследвана за алфа и бета активност вода от 36 населени места, като между тях са Драгойново, Бяла река и Православен. Взетите проби са от чешмите в частни домове, чешмата пред читалището в Драгойново и в двора на училището в село Бяла река. Бета активност от 1,16 Bq/l е установена в частен дом в Бяла река.

По отношение констатираните резултати на обща алфа активност над контролното ниво за всички проби, предстои да се извършат допълнителни анализи на специфични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда, определен в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

В последния бюлетин на РЗИ – Пловдив за състоянието на водите от първата половина на месец юли, е записано, че предвид констатираните над максимално определените стойности на естествен уран, в селата Драгойново и Караджалово, община Първомай, водата все още  е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата в тези населени места може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки са уведомени кметовете на съответните населени места.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Дя
  Дядо Матейко
  5 -1
  14:49, 27 юли 2017
  Ава ангУ ва напрай нещо за тая вода та да могат хората да пият спокойно уа. Вече толкова месеци минаха подписки се правиха гурултия чак на но свят са дигна и пак радиоактивна тая вода уа. Ти по тиливизУра изляна празни приказки приказва и пак нищо уа. Ъм имай милуст малко за тия хора в пърумай ва. Утре и те жа дойдат в гробето дет събираш пари за него с тая радиация и цървето няма да ги ядат ва. Заберите са с оная фитка заместника ти идите у софия разгледайте са малко из тя министерства нимой ми седите само кът мишки в тая община и да задиряте булките по коридорите.
 • 2
  Же
  Железния ньекъть
  1 0
  16:20, 27 юли 2017
  Дядо Матейко,

  абе тая вода си е така от време оно. Още с разработването на рудника в Дервеня всичко се е отровило. Пием си я и се къпем с нея от много години насам. Всичко е отровено, всички реки, изворим, подпочвени води, от там отива в животните и в растенията, от това спасение няма.
  Въпроса е по генерален и той не засяга само жителите на община Първомай, а и на цяла Южна България. Всички оранови мини са именно на юг..
  ЗАЩО преди за това се мълчеше?! И какви здравни мерки могат да се вземат?! Знам, че някъде на населението се дава допълнително йод, и т.н. Специалистите да се изкажат. Та Ангу, не го защитавам, но тук няма кой знае какъв смисъл да му се дири сметка точно на него.
  ПЛЮС ТОВА - къде са ДИРЕКТОРИТЕ на разните там регионални служби и инспектарати по околна среда, здравеопазване и т.н.?! Не мислиш ли, че те хич не са си свършили работата? Или може би нарочно са си трайкали?! Някак си останаха анонимни в цялата тая шумотевица....
 • 3
  Дя
  Дядо Матейко
  1 0
  16:53, 27 юли 2017
  Ъм кък да на ва некъть такъв ти от нибето ли падаш ва. Дядати е дърт и ги знае нещата щом в държават обявят нещо и вземат мерки тва значи че отдавна се е случил гяовлъка. Ангу е кметя на общинътъ ва той е избран от живите и мъртвите души ва той трябва да е най активен а спи с тримата си заместници. Ава некъть той трябва да постоянно да митка из разните му минситерства да алармира централната власт той за тва е кметь ако ще и в събранието да иде. Тровят се 20000 човек гробето жъ дойде малко скоро. Ако е ербапь ще инициира протести гражданско неподчинение жъ затори магистралите ама е по хубу да си дреме и да се показва по тиливизУра и да разпрая кък кът бил малък ангУ си играел и знаел за кладенците. Инсититуциите жъ си префърлят топката жъ обясняват чи ни трябва да съ къпим да ядем да серем и темподобни а пробелма трябва да се реши радикално иначе гробето ни чака.
 • 4
  Гр
  гражданка
  5 0
  09:49, 28 юли 2017
  Защо г-н Папазов вчера общинска администрация след обяд не работеше какво е това безобразие да идваме да си плащаме данъците и Вие да не работите?
 • 5
  Гр
  гражданка
  5 0
  09:51, 28 юли 2017
  И аз ходих не работели секретаря на общината имала рожден ден и ги освободила за да може и тя да си ходи
  • Се
   селянка
   2 -3
   14:55, 28 юли 2017
   Някой не е почерпен за рождения ден и злобее.
 • 6
  Гр
  гражданка
  5 0
  10:03, 28 юли 2017
  А ами тя ходили на работа ?Редовно я няма, тя затова и администрацията си прави каквото си иска пълна анархия!
 • 7
  Се
  селянка
  2 -2
  14:08, 28 юли 2017
  3-те "гражданки" сте пълни малоумнички!"Празнуваше се св.Пантелеймон"
  • Гр
   Гражданин
   4 0
   16:12, 28 юли 2017
   Почивен ден ли е на св.Пантелеймон?

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини