21 °C

Завишена алфа активност е установена в чешмите на 3 села в общината

При изследане на водата в Драгойново, Бяла река и Православен се наблюдава завишена алфа активност, а в един от водоизточниците и на бета активност се сочи в справка на РЗИ - Пловдив.

Допустимите стойности са 0,1 Bq/l по отношение на алфа активността и  1 Bq/l за бета активността. В  периода на наблюдение между 3 и 14 юли е изследвана за алфа и бета активност вода от 36 населени места, като между тях са Драгойново, Бяла река и Православен. Взетите проби са от чешмите в частни домове, чешмата пред читалището в Драгойново и в двора на училището в село Бяла река. Бета активност от 1,16 Bq/l е установена в частен дом в Бяла река.

По отношение констатираните резултати на обща алфа активност над контролното ниво за всички проби, предстои да се извършат допълнителни анализи на специфични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда, определен в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

В последния бюлетин на РЗИ – Пловдив за състоянието на водите от първата половина на месец юли, е записано, че предвид констатираните над максимално определените стойности на естествен уран, в селата Драгойново и Караджалово, община Първомай, водата все още  е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата в тези населени места може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки са уведомени кметовете на съответните населени места.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Дя
  Дядо Матейко
  5 -1
  14:49, 27 юли 2017
  Ава ангУ ва напрай нещо за тая вода та да могат хората да пият спокойно уа. Вече толкова месеци минаха подписки се правиха гурултия чак на но свят са дигна и пак радиоактивна тая вода уа. Ти по тиливизУра изляна празни приказки приказва и пак нищо уа. Ъм имай милуст малко за тия хора в пърумай ва. Утре и те жа дойдат в гробето дет събираш пари за него с тая радиация и цървето няма да ги ядат ва. Заберите са с оная фитка заместника ти идите у софия разгледайте са малко из тя министерства нимой ми седите само кът мишки в тая община и да задиряте булките по коридорите.
 • 2
  Же
  Железния ньекъть
  1 0
  16:20, 27 юли 2017
  Дядо Матейко,

  абе тая вода си е така от време оно. Още с разработването на рудника в Дервеня всичко се е отровило. Пием си я и се къпем с нея от много години насам. Всичко е отровено, всички реки, изворим, подпочвени води, от там отива в животните и в растенията, от това спасение няма.
  Въпроса е по генерален и той не засяга само жителите на община Първомай, а и на цяла Южна България. Всички оранови мини са именно на юг..
  ЗАЩО преди за това се мълчеше?! И какви здравни мерки могат да се вземат?! Знам, че някъде на населението се дава допълнително йод, и т.н. Специалистите да се изкажат. Та Ангу, не го защитавам, но тук няма кой знае какъв смисъл да му се дири сметка точно на него.
  ПЛЮС ТОВА - къде са ДИРЕКТОРИТЕ на разните там регионални служби и инспектарати по околна среда, здравеопазване и т.н.?! Не мислиш ли, че те хич не са си свършили работата? Или може би нарочно са си трайкали?! Някак си останаха анонимни в цялата тая шумотевица....
 • 3
  Дя
  Дядо Матейко
  1 0
  16:53, 27 юли 2017
  Ъм кък да на ва некъть такъв ти от нибето ли падаш ва. Дядати е дърт и ги знае нещата щом в държават обявят нещо и вземат мерки тва значи че отдавна се е случил гяовлъка. Ангу е кметя на общинътъ ва той е избран от живите и мъртвите души ва той трябва да е най активен а спи с тримата си заместници. Ава некъть той трябва да постоянно да митка из разните му минситерства да алармира централната власт той за тва е кметь ако ще и в събранието да иде. Тровят се 20000 човек гробето жъ дойде малко скоро. Ако е ербапь ще инициира протести гражданско неподчинение жъ затори магистралите ама е по хубу да си дреме и да се показва по тиливизУра и да разпрая кък кът бил малък ангУ си играел и знаел за кладенците. Инсититуциите жъ си префърлят топката жъ обясняват чи ни трябва да съ къпим да ядем да серем и темподобни а пробелма трябва да се реши радикално иначе гробето ни чака.
 • 4
  Гр
  гражданка
  5 0
  09:49, 28 юли 2017
  Защо г-н Папазов вчера общинска администрация след обяд не работеше какво е това безобразие да идваме да си плащаме данъците и Вие да не работите?
 • 5
  Гр
  гражданка
  5 0
  09:51, 28 юли 2017
  И аз ходих не работели секретаря на общината имала рожден ден и ги освободила за да може и тя да си ходи
  • Се
   селянка
   2 -3
   14:55, 28 юли 2017
   Някой не е почерпен за рождения ден и злобее.
 • 6
  Гр
  гражданка
  5 0
  10:03, 28 юли 2017
  А ами тя ходили на работа ?Редовно я няма, тя затова и администрацията си прави каквото си иска пълна анархия!
 • 7
  Се
  селянка
  2 -2
  14:08, 28 юли 2017
  3-те "гражданки" сте пълни малоумнички!"Празнуваше се св.Пантелеймон"
  • Гр
   Гражданин
   4 0
   16:12, 28 юли 2017
   Почивен ден ли е на св.Пантелеймон?

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
24 сеп 2020
Последни новини