Турция отново ще господства над земите на бившата Османска империя!

Турция е започнала да засилва мощта си в района и до 2040 г. ще бъде единствена супер сила в този район и ще има власт над земите на бившата Османска империя, според прогноза на ръководителя на американската неправителствена агенция за стратегически изследвания Стратфор Джордж Фрийдман, цитирана от в. "Сабах".

Вестникът посочва, че на тази прогноза е необходимо да се обърне внимание, като се има предвид, че Фрийдман е ръководител на един от най-важните центрове за стратегически проучвания в САЩ и е приближен до Пентагона. Още отсега можете да видите следите на господството, което Турция ще изгради в района на бившата Османска имеприя, е посочил Фрийдман.

Според него този процес вече е започнал. По думите му, що се отнася до ислямските страни в района, влиянието на Турция в тях непрекъснато расте и тя е започнала дори да доминира. Фрийдман е допълнил, че Турция развива връзки с Албания и със Сърбия на Балканите, а в Кавказ е изградила мощен съюз с Грузия и Азербайджан.

Той е изтъкнал, че Турция има две характерни особености - оживена икономика и много силна армия. Най-важното предимство на Турция, според Фрийдман, е географската й структура. Той е на мнение, че Турция притежава всичко необходимо, за да бъде регионална сила и в района няма друга подобна страна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини