Трупата на "Кирил и Методий" получи приз за опазването на българските традиции

Изображение 1 от 5

    С награда за „Носител на българската традиция и фолклор“ се завърна от фестивала „Сцена край морето – Поморие 2017“ Театралният състав на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай.

    Децата се представиха с драматизации по разкази на Чудомир, облечени в народни носии, голяма част от които бяха автентични.

    Фестивалът няма конкурсен характер, но компетентно жури конферира всеки от спектаклите и дава награди на отличили се идеи, актьори или други специфични за представянето елементи.

    Пейо Пантелеев - известен бургаски актьор, режисьор, поет, драматург беше председател на журито. Той и колегите му се смяха на места с глас и аплодираха заедно с публиката играта на децата.

    Толкова сте малки, каза той, а така майсторски играете възрастни – поздрави след спектакъла момчетата и момичетата и добави, за да са сигурни – това е комплимент!

    Донка Китанова – един от организаторите на фестивала и член на журито поздрави трупата за режисурата, а по-късно написа във фейсбук: За Нашия фестивал, Вашето участие, бе удоволствие! БЛАГОДАРИМ Ви деца, Благодарим ти, ТЕДИ!!! Заслужена награда!!!

    За 10-годишната история на фестивала за пръв път е отличен състав за съхраняване на българската традиция.

    Тази година интересът към „Сцена край морето“ беше огромен и за да бъде ограничен напливът от желаещи да се включат, във фестивала участие взеха само поканени състави или ръководители, които имат принос за неговото развитие. Такава покана получи и Теодора Кирякова. Въведеното ограничение вдигна нивото на участващите спектакли. Там можеше да се види адаптации по Шекспир, „Уестсайдска история“, „Цар Лъв“, „Убийство в Бабилон“ и много други световни класики и съвременни автори.

    Като бонус към фестивала бяха и незабравимите игри на черноморския бряг и разходката в стария град. За трите прекрасни дни ученици и ръководители благодарят на Дирекция "Просвета" на община Първомай и на организаторите от Община Поморие и читалище "Светлина".

    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ел
      Елена Добрева
      0 0
      19:32, 30 юни 2017
      Благодаря на учениците от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Първомай, на Теодора Кирякова, на Общинска администрация Първомай и на Ваня Павлова! Поздравления за всички тях!
    Последни новини