10 странни традиции за посрещане на Нова година

Изображение 1 от 3

    Вече се подготвяме да посрещнем Нова година, която се надяваме да дойде заредена с красиви неща и много пътувания и пожелаваме на всички вас да живеете всеки ден от тази година, както сърцето ви мечтае.

    За всички това трябва да е време за презареждане с енергия, за да се изпълнят всички добри цели, които вече имаме, и ние искаме да допринесем за това, като измъкнем усмивка със странните традиции, които по света празнуват Нова година, информира „Ту Мундо“.

    В Ирландия, страна с много суеверия, пристигането на Нова година се превръща в ритуал. На първо място, на този ден никоя врата на къщата не трябва да бъде затворена, за да може тези, които вече не са с нас, да преминат свободно, за да отпразнуват тези специални празници.

    В допълнение първият човек, който напуска къщата през Нова година, трябва да е мъж - тъмен и висок, за да донесе просперитет в дома, никога червенокосо момиче, което да привлече лош късмет.

    Но най-любопитната традиция от всички е хвърлянето на парчета хляб по стената, за да се прогони лошият късмет и да се внесе добро настроение в семейството.

    Чували ли сте за любопитната традиция, която испанците имат с 12-те зърна грозде? Този обичай на Испания - да ядат 12 зърна грозде, един след друг, следвайки ритъма на 12-те камбани на Пуерта дел Сол, е традиция  която привлича късмет, но и изглежда нещо изключително опасно... 

    Някои упорити пътешественици пък изнасят куфара си на разходка преди полунощ, за да осигурят много пътувания през следващата година и засега... работи!

    В Япония имат традицията да посрещат новата година с камбани, но много повече, отколкото в Испания, нито повече, нито по-малко от 108 камбани от всеки будистки храм, с които се избягват 108-те греха, които хората могат да извършат.

    Що се отнася до типичната гастрономия от този ден, тошикоши-соба винаги присъства, много дълга юфка, толкова дълга, че от нея да може да бъде направено богатството на семейството, което я яде.

    Ако избраната от вас дестинация за прекарване на новогодишната нощ е Дания, вечерята ви ще бъде приготвена с треска, както повелява традицията, и макар да изглежда странно, трябва да скочите в Нова година, така че всички скачат от стола си с първия звън на часовника на кметството в Копенхаген.

    Освен това, в навечерието на Нова година също е традиция да показвате колко цените семейството и приятелите си, като хвърляте съдовете по стените на къщите им, така че е нормално през този ден да намерите множество счупени чинии по улиците на Копенхаген.

    Естонската традиция приема, че Нова година е подходяща само за най-нетърпеливите. За да осигурите трапеза, пълна с храна за следващата година и пълна с просперитет, трябва да ядете 7, 9 или 12 пъти през деня.

    Всяко хранене трябва да даде сили да започне годината, така че, ако посетите Талин на тези дати, гарантирано ще се насладите на най-традиционната кухня, картофени салати, колбаси и т.н.

    Начинът, по който филипинските жени празнуват Нова година е, като се обличат с дрехи на точки. Според традицията им, по този начин призовават за късмет, защото кръглата форма на точките символизира монетите, които носят просперитет и здраве. Те също така обикновено носят няколко монети в джоба си за същата цел.

    Освен това в къщите е обичайно плодовете, които се носят на масата през този ден, да са кръгли, никога манго или папая. Децата също скачат дванадесет пъти по това време на нощта, за да станат по-високи и по-силни.

    В квартал Хилсборо в Йоханесбург е традиция Новата година да започне без боклуци, за да привлечете просперитет затова жителите на това място изхвърлят мебелите през прозореца.

    Така че знаете ли, ако ще се разхождате, бъдете внимателни и избягвайте микровълнови печки, фотьойли, вентилатори и всякакви мебели, които ще паднат от небето.

    Традиция за Нова година в Гренландия е вечерята, за която се приготвя деликатес, наречен кивиак, който е от месото на алка, водна птица. Любопитното в тази рецепта е не само видовете птици, с които не сме свикнали, но и това, че се яде сурово, мацерирано в кожата на тюлен, в който се навива без да пропуска въздух и отнема 7 месеца, за да е готово за ядене.

    Нова година в Русия е любимата на децата, тъй като това е денят, в който Леденият дядо или както е известен Дед Мороз, един вид руски Дядо Коледа, натоварен със сладкиши, подаръци, матрьошки и т.н. пристиха в домовете на децата.

    За да дойде обаче, децата трябва да са добри през цялата година и да танцуват около елхата. Дед Мороз носи червена пелерина, украсена с лебедови пера, традиционна бродерия, бели ръкавици и червена шапка и винаги придружена от внучката си Снегурочка.

    В Германия и Австрия има традиция да се играе „Bleigießen“, нещо като гадателна игра. Днес се продават опаковки от Силвестърбли, които се състоят от топене на няколко оловни фигури в черпак, след като това стане, разтопеното олово се поставя в студена вода, за да се втвърди, образувайки рядък силует, който символизира какво ще е бъдещето. Вероятно никой не е наясно какво ви казва това разтопено парче олово, но това е забавен начин да отделите време за семейството.

    Източник: dariknews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини