Уникалната история на кафето

Изображение 1 от 6

    Един ден козарят Калди решил да опита странните плодове, които козите му пасат, и така открил... кафето. Това е историята на любимата напитка и нейния произход.

    Откъде идва кафето?

    Милиони хора по света пият кафе ежедневно - а то често идва от Етиопия. След златото кафето е най-големият експортен шлагер на източноафриканската държава. Пресните зърна се опаковат в чували по 60 кг, от които годишно Етиопия изнася по над 140 милиона. Който иска да установи откъде точно идва кафето, трябва да предприеме едно малко пътешествие.

    Забравеното градче

    Почти никой не е чувал за Бонга в югозападна Етиопия. Глобалната кафеена промишленост изглежда отдавна е забравила градчето. Бонга се намира насред 500 квадратни километра субтропически гори, навсякъде има кафеени плантации и див мед. Някога регионът се наричала "Кафа" и оттам - според легендата - идва и понятието "кафе".

    Любопитният козар

    Кафето в Бонга вероятно е било открито през шести век. Според легендата, козарят Калди видял как неговите кози пасат червени плодове от един храст, какъвто той дотогава не бил виждал. След това животните започвали да подскачат доста развълнувано. Калди решил да опита мистериозните плодове и така открил кафето.

    Сто процента био

    Днес Етиопия е най-големият производител на кафе в Африка. "Черното злато" се произвежда предимно от дребни фермери. Тъй като те не могат да си позволят да купуват торове и скъпо оборудване, зърната са напълно чисти и органични. От отглеждането на кафе се препитават 15 милиона етиопци. Страната изнася кафе за почти един милиард долара годишно.

    Природна фабрика за кафе

    Решаващо за качеството на кафето е местоположението на плантацията. За кафените зърна най-благоприятна е височината между 900 и 1800 метра над морското равнище. А ако наоколо има гори, както е в Бонга, заради сянката, която правят дърветата, плодовете зреят по-бавно - така зърната стават по-големи и имат по-интензивен вкус.

    Сладка допълнителна печалба

    Гората около Бонга привлича и медоносните пчели. Навсякъде в района селяните продават на сергии мед - от тъмнокафяв през жълт до съвсем светъл. От меда се произвежда и известното етиопско вино "Тей".

    Плодовете на гората

    "Никога няма да отида в града и да се откажа от всичко това тук", казва пчеларят Мируце Хабтемариам и сочи гората около селото. В района расте всичко, от което се нуждаят хората. Пчеларят например отглежда и кардамон, и дълги зелени чушки, и банани.

    Прясно приготвено кафе

     

    Естествено в Бонга е оцеляла и прастарата етиопска кафеена церемония: суровите зелени зърна се пекат на горещи въглени, след което се смилат с дървена мелничка и най-накрая се варят в глинен съд. Рядко можеш да опиташ толкова прясно сварено кафе. Етиопците впрочем го наричат "Буна".

    Всичко друго, но не и горчиво

    Кафето от региона е с високо качество и е с много разнообразни вкусови оттенъци - някои зърна имат вкус на вино с нотки на жасмин и портокал, вкусът на други напомня стафиди, теменужки и манго, или пък ягоди, череши и личи. Смята се, че в Етиопия има към 6000 различни сорта кафе.

    Произведено в Етиопия

    Преди пет години в Бонга е открит музей на кафето, на който се разчита да допринесе за известността на градчето. Но кафеената промишленост на страната трябва да навакса много - не само за да има по-голям успех на световните пазари, но и за да се увеличат печалбите на етиопците от тяхното над хилядагодишно откритие.

    Източник: Дойче веле

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини