САЩ пращат още 4000 военни в Афганистан

Пентагонът ще прати още 4000 американски военни в Афганистан, съобщи представител на американското правителство, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Министърът на отбраната Джим Матис може да оповести решението си за увеличаване на контингента още следващата седмица, добавил източникът, пожелал анонимност.

Той уточнил, че повечето от тези военни ще обучават и съветват афганистанските сили за сигурност, а малък брой ще участват в операции против талибаните и "Ислямска държава".

В началото на седмицата президентът на САЩ Доналд Тръмп упълномощи шефа на Пентагона да определя колко да бъдат американските войници в Афганистан. В момента те са около 8400.

"Ислямска държава" окървави джамия в Кабул

"Ислямска държава" пое отговорност за вчерашния самоубийствен атентат срещу шиитска джамия в Кабул, при който загинаха най-малко четирима души, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Двама въоръжени мъже и атентатор самоубиец нападнаха джамията Ал Захра, но бяха спрени от полицията и избухна престрелка, заяви говорителят на афганистанското МВР Наджиб Даниш.

Терористите се укрили в кухнята на джамията, където единият детонирал бомба, а другите двама били убити от силите за сигурност.

При нападението загинали трима цивилни и един полицай. Четирима цивилни и четирима полицаи били ранени. Но според афганистанската телевизия "Толо нюз" убитите са най-малко шестима, а ранените - десет.

Талибаните, съперници на "Ислямска държава", осъдиха нападението. Техен говорител заяви, че те не атакуват религиозни обекти.

Коментари в сайта

Последни новини