Министър, кметове и специалисти нищиха туризма

Изображение 1 от 3

    От вчера постоянната комисия по икономическа политика, енергетика  и туризъм към Националното сдружение на общините в република България заседава в град Първомай. Срещата продължава два дни и в нея ще вземат участие специалисти по туризъм и енергийна ефективност от местната власт и правителството.

    Гости на първата дискусия бяха председателя на НСОРБ Гинка Чавдарова, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на комисията Благой Станчев, кметове и специалисти по туризма от над 20 общини . Модератор беше кметът на град Банско Георги Икономов, който отговаря за туризма в Сдружението.

    Кметът Папазов посрещна гостите с кратка презентация на различните ввидпове туризъм, който може да бъде развиван в региона – исторически, бизнес-туризъм, винен и други. Той пожела ползотворна работа на колегите си и специалистите.

    Министър Ангелкова презентира промените в Закона за туризма – намаляване на административната тежест, ясни ангажименти на общините и областните управители, категорично налагане на санкции когато това е  необходимо, създаване на реално действащи консултативни съвети, учредяване на отличия и регистър за автентични атракции и др. Тя  подчерта, че в този вид срещи с местната власт може да бъдат намерени адекватни и реални решения за туризма в България и похвали първомайския кмет за активността му при презентиране на местните забележителности и за споделения опит, който може да бъде полезен за малките общини. Обсъдени бяха и други практики по развитие на туризма в общините. Беше обсъдено предложение за създаване на интернет базирани профили на общините в областта на туризма и на икономическото развитие.

    Сред гостите беше и заместник-кметът на община Хасково Милена Трендафилова. Тя сподели, че се опитват да развиват културен туризъм и разчитат на близостта на Хасково до границите на две държави. В този факт тя открива възможности за сътрудничество с община Първомай.

    В дискусията участва и Рафет Якоглу – турски туроператор. Той каза, че познава региона отлично благодарение на кмета Папазов, защото през зимния сезон води турски турист на пазар в Първомай. Якоглу се надява на сътрудничество и с други заинтересовани кметове.

    Открита беше и традиционната изложба „Произведено в Първомайско“.

    Днес заседанието на Постоянната комисия продължава по темата „Енергийна ефективност“.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Гр
      градски
      7 -4
      09:37, 16 юни 2017
      Туризъм в Първомай може , ама не и при това управление. С Анго единствено е развит туризма по оста Първомай-Одрин
      • 11
        1111
        9 -2
        10:32, 16 юни 2017
        За какъв туризъм може да се говори в Първомай?! Та ние нямаме дори един музей, Нямаме картинна галерия макар ,че имаме художници.
        Направо е смешно ,само да си говорим.
    • 2
      55
      555
      6 -9
      10:58, 16 юни 2017
      Наистина е смешно "само да си говорим"/особено когато само драскаме коментари/ - трябва да поработим - всички ние, а не само сеирджийски да одумваме отстрани! Имаме много дадености - и археологически, и културни, и етнографски. И когато цяла България е в Първомай, и когато министърът на туризма е в Първомай - би трябвало да покажем само най-доброто.
      • 12
        1212112
        3 -1
        13:40, 20 юни 2017
        Само с лозунги "всички ние за благото на........ " няма да стане
        Явно не си ходил по далеч от кварталите Дебър и Любеново за да мислиш , че в гр. Първомай може да има туризъм.
        Явно не си разбрал , че "петилетките с всички ние да поработим " отдавна са отживелица - комунизма свърши преди 25 години.
        На тези на които им се плаща от общината за тази работа не работят , а вие искате ние да работим.
        Аз работя в друга сфера и мисля че се справям добре.
        Когато министъра е в Първомай да направим манифестация ли искате?
        "Имаме много дадености - и археологически, и културни, и етнографски" - но не са за показване че ще ни се смеят - трябва реално да гледаме на нещата.
        Ако за теб понятието туризъм е пазара във вторник и събота , панаира на есен с неговите пришълци е ясно колко разбираш от туризъм.
        Ако не можеш да си позволиш да пътуваш , има интернет или поне гледай телевизия.
        Живеем в 21 век време е да го разберете колкото и да вие трудно.


    • 3
      Бр
      браво Анго
      10 -3
      14:40, 16 юни 2017
      Разбира се ,че след като министъра на туризма е в общината при най-великия турист АНГУ, трябва да сме много ,ама много щастливи и благодарни.В момента правя мексиканска вълна и скандирам името на спасителя АНГУ.
    • 4
      Аш
      Ашколсун ефенди.
      7 0
      20:09, 18 юни 2017
      Ибрикчийски туризъм.Тоя да се прекръсти на Айгюн .И да се сработва анодолските туроператори.
      Следващия път кмет от ДПС.
    • 5
      Го
      Гост
      0 0
      00:13, 20 юни 2017
      Щщнбхжхклмбцгг
    • 6
      До
      до 1212112
      2 -4
      14:23, 20 юни 2017
      От това, което сте написали е много ясно кой не живее в 21 век. Бихте могли да се информирате. С такова мислене, че всичко е комунизъм и все комунистите са ни виновни - вече не се получава. Повече от четвърт век все това е напева. А и никой не организира манифестации - ако четете непредубедено. Похвално е, че се справяте във Вашата сфера. Попрочетете това, което учени и археолози казват за нашата община - ще Ви бъде интересно. Изобщо не е повод да се срамуваме - напротив.
      • 12
        1212112
        2 -4
        17:37, 20 юни 2017
        Да развиваме туризъм на книга ли?
        Да караме туристите да четат какво е казал някой - някога е много умно.
        Явно не виждате по далече.
        Покажете ми нещо заради което си заслужава туристи да посетят гр. Първомай и да останат очаровани.
        Освен урана и комина на Партизанин .
    • 7
      Па
      Панаири, панаири!
      0 0
      08:46, 21 юни 2017
      На първомайския панаир е пълно с народ, но има места, където на панаирите няма никаква посещаемост. Съмнявам се, че панаирът ще се превърне в културна забележителност.
    Последни новини