Деца и родители показаха, че математиката може да е забавна

    Родители и ученици обединиха усилия не за да преборят, а за да се сприятелят с математиката. Идеята е на Ваня Георгиева – учител по математика в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Празникът, посветен на точната наука започна с логически и конструкторски игри за деца до 5 клас. Те проявиха въображение, логика и доказаха, че математиката е средство за развитие на мисленето и концентрация, а не е самоцел.

    Два отбора съставени от трима родителя, трима ученика от 5 клас и трима десетокласника се надпреварваха в три кръга. Първите два кръга разменено си съперничеха най-малките от единия екип срещу най-големите от другия. Задачите, които решаваха бяха строго логически. Да провери своите способности имаше възможност и публиката.

    Между отделните кръгове децата демонстрираха свои артистични способности и забавляваха гостите с математически трикове.

    Сблъсъкът продължи до последната задача на третия кръг, когато единият отбор не успя да реши задачата, но получи точка преднина, защото беше поел по верния път.

    Сред всички забавления и разсъждения директорът на училището Чавдар Здравчев откри елементите на новаторските подходи, които все по-често се прилагат в модерното образование. Той остана доволен от показаното както като методика от страна на учителката, така и като мислене от страна на учениците.

    Победителите получиха вкусна торта, която споделиха със всички присъстващи.

    В края на вечерта Ваня Георгиева подчерта, че математиката е начин да се научим да откриваме и да признаваме грешките си, тя ни учи на „математическа“ учтивост, да мислим крачка напред и изобщо - да мислим.

    А ето и последната задача в състезанието:

    Имаме 243 брилянта, като само един от тях е истински и е по-лек от всички други, които са с равно тегло. Разполагаме с везна. С колко най-малко претегляния можем да открием истинския брилянт?

    Упътване: разделете брилянтите на три групи с равен брой елементи.

    Отговор: 5

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини