Ботевци почетоха паметта на загиналите за свободата на България

Изображение 1 от 5

    По традиция 2юни в Първомай бе отбелязан  с поднасяне на цветя пред барелефа на Ботев в двора на училището, носещо името на поета - революционер.

    С кратка програма, подготвени от Сияна Антонова и нейните ученици, започна честването, на което присъстваха граждани, работещите в ОбА и туристите от дружество „Траки“ – Първомай.

    От името на гражданите заместник-кметът Николай Митков благодари на децата и учителите, които всяка година са домакини в Деня на Ботев и покани всички с едноминутно мълчание да почетат паметта на загиналите за свободата на България.

    След полагането на венци и цветя пред плочата на Ботев, туристите се отправиха към традиционния си поход.

    Честването в Първомай ще продължи и довечера в 20.30 часа с тържествена заря-проверка на лощада пред читалище "Св.св.Кирил и Методий"

    В памет на саможертвата и делото на Ботев и днес ще звучат сирените. Първото такова отбелязване на 2 юни е през 1948 г. точно в 12.00 часа . Тогава е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Официално деня се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи ботеви четници.

    От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини