Първомай почете Ботев и българските герои


    Със заря в Първомай приключи възпоменателното честване на Ботев и загиналите за свободата на България.

    И тази година гражданите станаха част от тържествената заря-проверка, проведена от генерал-майор Явор Матеев - командир на съвместното командване на специалните операции в Пловдив.

    Честването в община започна от сутрешните часове.

    С рецитал учениците от НУ „Христо Ботев“ почетоха своя патрон. Пред неговия барелеф положиха цветя кметът на общината Николай Митков и служители в общинска администрация.

    В много населени места кметове, читалища и училища организираха чествания. Духовият оркестър на ОУ „Георги Караславов“ привнесе особена тържественост и събра на шествие десетки жители на кв. Дебър пред паметника на загиналите за България.

    Учениците от ОУ „Христо Ботев“ - с. Градина поднесоха венци пред войнишкия паметник в селото и отдадоха почит към своя патрон.

    В 12 часа градът и селата „замръзнаха“ под воя на сирените, виещи в памет на героите, загинали за свободата на България.

    Поднесени бяха венци и цветя пред емблематични паметници в града – на Ангел войвода, на загиналите антифашисти, на загиналите във войните между 1912 и 1944 г.

     
    Вечерта, формирование от 120 военни, водено от духов оркестър, влезе тържествено на площада. Изпълнени бяха всички ритуали. Ген. Матеев поздрави трите отряда. Слово за празника поднесе кметът Николай Митков. Тържествено бяха прочетени имената на десетки геройски загинали за свободата на България. След проведената проверка войниците броиха до 7 – толкова, колкото са големите победи на българската армия. Множеството притихна при изпълнението на химна на България и в едноминутно мълчание за отдаване на почит към загиналите. След което в небето избухна заря. Организирана и осъществена и тази година от Емил Николов, зарята беше величествена.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини