15 °C

За след година се организира кръгла маса по кучешките въпроси

След една година – на 25 май 2018-та в Първомай ще се проведе кръгла маса по въпросите на съжителството между кучета хора, съобщи председателя на Киноложкото дружество в Първомай – Пеньо Запрянов. Идеята не е нова, той я обмисля от много време и вече са проведени разговори с кмета Папазов, който е обещал да осигури присъствие не само на местната но и на други администрации. А съобщението Запрянов направи в отговор на публикации във фейсбук, която поставя въпроса за забраната на кучета да влизат на стадиона: „ Къде изчезна преди месец табелата "ЗАБРАНЕНО ЗА КУЧЕТА" от входа на стадиона?...  Ще се намери ли някой, който да въведе необходимия ред и а също и да се обясни на притежателите на кучета, че въвеждането им в стадиона е незаконно и не е кинология, а селяния?

На така поставените въпроси Запрянов отговори:

Ще започна с това: Не всеки човек с куче е кинолог и не всеки бягащ е спортист. Ние живеем в гражданско общество/ или поне се стремим / и в правова европейска държава. Затова всичко случващо се между нас, трябва да бъде насочвано и обсъждано да се реши, така че минимум хора да останат с наранени интереси.

В нашата държава, кучетата над определени килограми задължително се разхождат на повод. За спазването на реда си има органи, които налагат санкция. Ние като Киноложко дружество, можем да Ви гарантираме, че сме за това да се спазват законите в нашата държава. Другото, което можем да гарантираме е, че нашата задача е да популяризираме правилното, безопасно и законно отглеждане на домашните любимци, както и правилното възпитание на децата ни в това отношение. На проведената киноложка изложба в гр. Първомай мисля че показахме културата на хората занимаващи се с кинология. Тези хора си платиха таксите за участие, и в двата дни похарчиха много пари в местната икономика – може да сте сигурни в това. Тези хора показаха и колко хубаво е когато човек правилно се грижи за кучето си. Киноложката изложба, освен оценка на екстериорните качества на кучето, се грижи и за липсата на каквато и да е агресия на животното към хора – при проява и на най- малка – то се дискфалифицира и не се допуска до разплод. Няма да навлизам в повече подробности , но ние се стремим от завързаното куче в двора – да преминем към европейски модел на отглеждане. Що се отнася до това да искаме нещо от общината, мисля че е редно първо да покажем че сме общност спазваща законите и грижеща се за развитието на обществото ни и тогава да застанем пред държава и община и да искаме. Да искаме и да предлагаме решения. Това го казвам на всички мрънкащи хора в държавата ни! Първо се докажи, дай от своето време, ум и средства, тогава искай и предлагай. И тогава може би държавните органи искат или не искат – ще застанат на твоя страна и ще решат проблема! Каним всички заинтересувани на 25 май 2018г. на дебат в гр. Първомай да обсъдим всички аспекти на проблемите и да вземем решения за това как да съжителстваме. Надявам се да присъстват всички кинолози, хора с кучета, хора мразещи кучета за да разгледаме проблемите от всички страни. На срещата ще присъстват със сигурност кинолозите, представители на общини, ветеринарни служби. Надяваме се на обосновани предложения и въпроси, както и на решения.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Ви
  Видю
  4 0
  17:22, 17 май 2017
  Нещо не се вижда нито един отговор на поставените въпроси.
 • 2
  Задайте въпрос и ще ви отговоря!
  • Ил
   Илияна
   5 0
   19:04, 17 май 2017
   Уважавам ти дейността и бих подкрепила изграждане на кът за разходка на домашни любимци. Въпреки че много се боя от кучета, ги обичам и считам, че е добре хората да се грижат за тях. Постът ми обаче въобще нямаше акцент към твоята дейност, а към проблем, изправящ хората които под някаква форма спортуват на стадиона, срещу хората, които си водят там кучетата. Надявам се, че като кинолог не считаш стадиона за място за ежедневна разходка на кучета. Проведеното състезание разбираемо беше добро за града и прави изключение. Въпросите са поставени, ако искаш им дай отговори, но не мисля, че трябваше към теб да се задават!
 • 3
  St
  Star
  2 0
  19:20, 17 май 2017
  Аз като притежател на кучета си разхождам кучето на повод,разбирам спортуващите и съм съгласна че на стадиона не е място за кучета.Но града ни има нужда от две площадки за домашни любимци където нашите животинки да са свободни.
  • Ви
   Видю
   0 0
   19:25, 17 май 2017
   Подкрепям! И благодаря за разбирането.
 • 4
  Ил
  Илияна
  3 0
  19:33, 17 май 2017
  И аз подкрепям! Крайно необходимо е да има такива площадки за ежедневно извеждане на животинките, но до изграждането им се надявам стадиона да не се ползва почти всяка вечер за такава.
 • 5
  Всички сме отговорни! Аз отговорих на въпроса , целта ми не е да се заяждам, просто си казах мнението, че съм за спазването на разпоредбите и промяната им ако не вредят на хората! Затова и поканих всички на кръглата маса - наистина смятам че е редно да се обсъждат тези неща! Искам да се поеви най- накрая това гражданско общество! И мисля че ние всички сме хората, които можем да променим институциите! Благодаря ти че пишеш с името си! И съм сигурен че утре табела ще има, но тя не е гаранция за спазване на закона!
 • 6
  Ще се постарая нашето дружество да създаде такава площадка, разбира се с подкрепата. а общината, и апелирам всички, които имат кучета да си платят таксата тази година! А и ще създам събитие където всички елаещи да се включат да помогнат с каквото могат за изграждането и!
 • 7
  Ил
  Илияна
  2 0
  19:57, 17 май 2017
  Би било чудесно, ако в града имаше някой като теб, който така да е загрижен за все по-оредяващите любители на бягането, както ти се грижиш за домашните любимци! Ветераните останаха без последователи, а това е едно чудесно хоби!
 • 8
  Пи
  питанка
  5 -1
  20:02, 17 май 2017
  А кръглата маса за човешките въпроси на първомайци коя година ще е?
 • 9
  Кр
  Кръгла маса
  2 0
  08:47, 18 май 2017
  Във връзка с "човешките въпроси" не е зле да се помисли за нова писта за бягане, защото тази в момента отдавна е престанала да съществува като такава и за създаване там на кът с уреди за фитнес на открито, който ще направи една тренировка там наистина пълноценна.
 • 10
  Му
  мутра с джип
  1 0
  10:09, 20 май 2017
  Хай стига с тез кучетарски истории бе!Всичко друго опрайхе, та останаха кечетата.
  • Пе
   Пеньо Запрянов
   0 0
   12:55, 24 май 2017
   Другите въпроси сме ги оставили на мутрите!
   В нашата държава те са най- добрите!

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини