За след година се организира кръгла маса по кучешките въпроси

След една година – на 25 май 2018-та в Първомай ще се проведе кръгла маса по въпросите на съжителството между кучета хора, съобщи председателя на Киноложкото дружество в Първомай – Пеньо Запрянов. Идеята не е нова, той я обмисля от много време и вече са проведени разговори с кмета Папазов, който е обещал да осигури присъствие не само на местната но и на други администрации. А съобщението Запрянов направи в отговор на публикации във фейсбук, която поставя въпроса за забраната на кучета да влизат на стадиона: „ Къде изчезна преди месец табелата "ЗАБРАНЕНО ЗА КУЧЕТА" от входа на стадиона?...  Ще се намери ли някой, който да въведе необходимия ред и а също и да се обясни на притежателите на кучета, че въвеждането им в стадиона е незаконно и не е кинология, а селяния?

На така поставените въпроси Запрянов отговори:

Ще започна с това: Не всеки човек с куче е кинолог и не всеки бягащ е спортист. Ние живеем в гражданско общество/ или поне се стремим / и в правова европейска държава. Затова всичко случващо се между нас, трябва да бъде насочвано и обсъждано да се реши, така че минимум хора да останат с наранени интереси.

В нашата държава, кучетата над определени килограми задължително се разхождат на повод. За спазването на реда си има органи, които налагат санкция. Ние като Киноложко дружество, можем да Ви гарантираме, че сме за това да се спазват законите в нашата държава. Другото, което можем да гарантираме е, че нашата задача е да популяризираме правилното, безопасно и законно отглеждане на домашните любимци, както и правилното възпитание на децата ни в това отношение. На проведената киноложка изложба в гр. Първомай мисля че показахме културата на хората занимаващи се с кинология. Тези хора си платиха таксите за участие, и в двата дни похарчиха много пари в местната икономика – може да сте сигурни в това. Тези хора показаха и колко хубаво е когато човек правилно се грижи за кучето си. Киноложката изложба, освен оценка на екстериорните качества на кучето, се грижи и за липсата на каквато и да е агресия на животното към хора – при проява и на най- малка – то се дискфалифицира и не се допуска до разплод. Няма да навлизам в повече подробности , но ние се стремим от завързаното куче в двора – да преминем към европейски модел на отглеждане. Що се отнася до това да искаме нещо от общината, мисля че е редно първо да покажем че сме общност спазваща законите и грижеща се за развитието на обществото ни и тогава да застанем пред държава и община и да искаме. Да искаме и да предлагаме решения. Това го казвам на всички мрънкащи хора в държавата ни! Първо се докажи, дай от своето време, ум и средства, тогава искай и предлагай. И тогава може би държавните органи искат или не искат – ще застанат на твоя страна и ще решат проблема! Каним всички заинтересувани на 25 май 2018г. на дебат в гр. Първомай да обсъдим всички аспекти на проблемите и да вземем решения за това как да съжителстваме. Надявам се да присъстват всички кинолози, хора с кучета, хора мразещи кучета за да разгледаме проблемите от всички страни. На срещата ще присъстват със сигурност кинолозите, представители на общини, ветеринарни служби. Надяваме се на обосновани предложения и въпроси, както и на решения.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Ви
    Видю
    4 0
    17:22, 17 май 2017
    Нещо не се вижда нито един отговор на поставените въпроси.
  • 2
    Задайте въпрос и ще ви отговоря!
    • Ил
      Илияна
      5 0
      19:04, 17 май 2017
      Уважавам ти дейността и бих подкрепила изграждане на кът за разходка на домашни любимци. Въпреки че много се боя от кучета, ги обичам и считам, че е добре хората да се грижат за тях. Постът ми обаче въобще нямаше акцент към твоята дейност, а към проблем, изправящ хората които под някаква форма спортуват на стадиона, срещу хората, които си водят там кучетата. Надявам се, че като кинолог не считаш стадиона за място за ежедневна разходка на кучета. Проведеното състезание разбираемо беше добро за града и прави изключение. Въпросите са поставени, ако искаш им дай отговори, но не мисля, че трябваше към теб да се задават!
  • 3
    St
    Star
    2 0
    19:20, 17 май 2017
    Аз като притежател на кучета си разхождам кучето на повод,разбирам спортуващите и съм съгласна че на стадиона не е място за кучета.Но града ни има нужда от две площадки за домашни любимци където нашите животинки да са свободни.
    • Ви
      Видю
      0 0
      19:25, 17 май 2017
      Подкрепям! И благодаря за разбирането.
  • 4
    Ил
    Илияна
    3 0
    19:33, 17 май 2017
    И аз подкрепям! Крайно необходимо е да има такива площадки за ежедневно извеждане на животинките, но до изграждането им се надявам стадиона да не се ползва почти всяка вечер за такава.
  • 5
    Всички сме отговорни! Аз отговорих на въпроса , целта ми не е да се заяждам, просто си казах мнението, че съм за спазването на разпоредбите и промяната им ако не вредят на хората! Затова и поканих всички на кръглата маса - наистина смятам че е редно да се обсъждат тези неща! Искам да се поеви най- накрая това гражданско общество! И мисля че ние всички сме хората, които можем да променим институциите! Благодаря ти че пишеш с името си! И съм сигурен че утре табела ще има, но тя не е гаранция за спазване на закона!
  • 6
    Ще се постарая нашето дружество да създаде такава площадка, разбира се с подкрепата. а общината, и апелирам всички, които имат кучета да си платят таксата тази година! А и ще създам събитие където всички елаещи да се включат да помогнат с каквото могат за изграждането и!
  • 7
    Ил
    Илияна
    2 0
    19:57, 17 май 2017
    Би било чудесно, ако в града имаше някой като теб, който така да е загрижен за все по-оредяващите любители на бягането, както ти се грижиш за домашните любимци! Ветераните останаха без последователи, а това е едно чудесно хоби!
  • 8
    Пи
    питанка
    5 -1
    20:02, 17 май 2017
    А кръглата маса за човешките въпроси на първомайци коя година ще е?
  • 9
    Кр
    Кръгла маса
    2 0
    08:47, 18 май 2017
    Във връзка с "човешките въпроси" не е зле да се помисли за нова писта за бягане, защото тази в момента отдавна е престанала да съществува като такава и за създаване там на кът с уреди за фитнес на открито, който ще направи една тренировка там наистина пълноценна.
  • 10
    Му
    мутра с джип
    1 0
    10:09, 20 май 2017
    Хай стига с тез кучетарски истории бе!Всичко друго опрайхе, та останаха кечетата.
    • Пе
      Пеньо Запрянов
      0 0
      12:55, 24 май 2017
      Другите въпроси сме ги оставили на мутрите!
      В нашата държава те са най- добрите!
Последни новини