4 изненадващи симптома на диабета

Диабетът засяга грубо 29.1 милиона американци. Като се има предвид честотата на заболяването, повечето хора си мислят, че знаят всичко за него. Вероятно сте нясно, че болестта засяга стойностите на кръвната захар, че диетата и физическите упражнения са жизненоважни за контрола на заболяването. Може би дори познавате симптомите, включително силната жажда, замъгленото зрение, труднозарастващите рани.

Вярвате или не, съществуват и други симптоми, познати на далеч по-малко хора. Ако ги пренебрегнете се излагате на повишен риск от развитие на диабет.

Диабетът е нелечимо заболяване, което може да повлияе на качеството на живот. Ако обаче разпознаете симптомите му рано, бихте могли да избегнете диагнозата диабет и усложненията, с които е свързана тя.

Промени в слуха

Лесно е да отдадете проблемите със слуха на възрастта, защото те са характерни за възрастните хора. Диабетът обаче също влошава слуха и понякога е причината непрекъснато да увеличавате звука на телевизора.

Изследване на Националния здравен институт разкри, че в някои случаи загубата на слуха означава преддиабетно състояние. Увеличените стойности на кръвната захар, които обаче все още не означават диабет, влошават слуха с 30%. Изследователи вярват, че диабетът уврежда кръвоносните съдове и нервите в ушите, в резултат слухът се влошава.

Вместо непрекъснато да увеличавате звука или да молите събеседника си да повтори въпроса си, помолете лекаря си да провери кръвната ви захар.

Зрението ви слабо се е подобрило

От всички симптоми на диабета, този вероятно е най-уникалния. Наред със загубата на слуха,

влошеното зрение е неизменна част от стареенето. Ако в продължение на години са ви предписвали все по-силни очила, и изведнъж ви са налага да ги свалите, за да прочетете вестника, може би се касае за диабет.

Както бе споменато, диабетът често води до замъглено зрение, в действителност, в някои случай той може да го подобри. Причината е, че заболяването променя нивата на течностите в тялото, включително очите. Един ден може да виждате по-добре, а дни по-късно зрението ви да се влоши. Всяка промяна в зрението трябва да бъде споделена с лекаря ви – добра или лоша.

Промени в кожата

Кожата ни също старее, ето защо бръчките, особено тези около очите, засягат възрастните, а не 20-годишните. Промени като тъмни петна по кожата, особено по врата, лактите и ставите на пръстите са признак за висока кръвна захар.

Промените се дължат на състояние, наречено акантозис нигриканс и все по-често са резултат от диабета. Високата кръвна захар се свързва с растежа на кожните клетки и меланина – пигментът в кожата.

Свалянето на излишните килограми би могло да облекчи промените в кожата, дерматологът също може да ви предпише нещо за локално лечение.

Непрекъснат сърбеж

Като говорим за кожата, може би забелязвате, че напоследък изпитвате все по-силен сърбеж. Диабетът засяга кръвообращението и прави кожата ви суха и сърбяща. Ако овлажняващите кремове не облекчават състоянието ви, трябва да отидете на лекар и да го помолите да изследва кръвната ви захар.

Понякога, когато болестта е широкоразпространена, вярваме, че знаем всичко за нея. Често обаче заболяването се проявява по необичайни начини. Това са само 4 от по-непознатите симптоми на диабета, важно е да ги разпознаем навреме и да изследваме кръвната си захар.

Макар симптомите да не означават категорично диагноза диабет, те ви подсказват, че заболяването е на път и че е нужно да промените начина си на живот, за да предотвратите появата му.

Източник: belmarrahealth.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини