27 °C

Даниела Гавазова: Всеки от нас трябва да бъде част от промяната

Изображение 1 от 2

  Дни преди завършването на своето средно образование, дванадесетокласниците от „Златаров“ реализираха в полза на общността проект по учебния предмет Свят и личност. С много усмивки и ентусиазъм, мотивирани от своя учител г-жа Да ниела Гавазова, почистиха част от нерегламентирано сметище около района на жп линията. За това защо го направиха и какви цели се постигат по този начин разговаряме с Даниела Гавазова

  Как се роди идеята?

  В учебните ни часове по предмета Свят и личност учениците ми показаха в дискусиите ни и чрез своите есета колко добре осъзнават проблемите на съвременния ни свят . Младежите, както и по-голямата част от обществото ни, не харесват статуквото и търсят вината за това в другите. И тук е проблема на обществото ни – обвиняваме другите и чакаме някой да се появи, за да вкара нещата в ред. Ние стоим отстрани и наблюдаваме, осъждаме и недоволстваме. Нищо няма да се промени, докато не осъзнаем, че всеки един от нас трябва да бъде част от промяната.

  Как реагираха децата?

  От учебната програма по предмета Свят и личност и от Държавните образователни изисквания за учебно съдържание по гражданско образование от учениците се изисква да подготвят проект. Открито заявих на учениците, че искам да реализираме някаква дейност, вместо да ми представят заимстван от интернет проект. Обсъдихме различни идеи, които можехме да сътворим и накрая се спряхме на почистване на замърсен район. Честно казано, учениците не бяха в еуфория от предложението ми. Голяма част от дванадесетокласниците първоначално отказаха да участват. Имаше необходимост допълнително да ги мотивирам с отлични оценки при включването им в реалния проект.

  Какви са целите?

  Аз вярвам, че всеки един от нас може да направи света по-добър. Главната ми цел беше учениците да разберат, че не е необходимо някакво велико и световно значимо дело, за да промениш средата, в която живееш. Исках нашата съвместна дейност да стимулира разбирането им за собствената им значимост и отговорност към обществените дела в града, държавата и света.

  Какво искаме да постигнем?

  От житейския ми опит съм се убедила, че начинът по който може да се въздейства на човек не е с думи, критики и поучения, а с личен пример. Вярвам, че нашата дейност пося семенцето на промяна в съзнанието на хората, които изхвърлят своите боклуци на това място. В рамките на един учебен час успяхме да напълним 42 чувала, но това количество е минимално на фона на цялото сметище. Направихме първа малка крачка, но и най-важната за разчупването на стереотипите и нагласите на всички нас.

  Това ново начало ли е?

  Заедно с ръководството на СУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ искаме да поставим началото на различни доброволчески дейности, които да са инструмент на неформалното образование и придобиването на специфични умения. Доброволчеството е ключово за промяна на средата и за развитието на личността. Участието на деца в доброволчески дейности ускорява развитието им в психическата, социалната и интелектуална област. Психологическото развитие е засилено чрез повишаване на самочувствието, отговорността и интерес към ученето. Социалното развитие е повлияно от развитието на нови социални умения и по-силно чувство за дълг и отговорност. Интелектуалното развитие е повлияно от възможностите за обучение, предоставени от доброволчеството, както и възможностите на децата да упражняват своите интелектуални способности.

  parvomai.net

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
  27 сеп 2020
  Последни новини