15 °C

Даниела Гавазова: Всеки от нас трябва да бъде част от промяната

Изображение 1 от 2

  Дни преди завършването на своето средно образование, дванадесетокласниците от „Златаров“ реализираха в полза на общността проект по учебния предмет Свят и личност. С много усмивки и ентусиазъм, мотивирани от своя учител г-жа Да ниела Гавазова, почистиха част от нерегламентирано сметище около района на жп линията. За това защо го направиха и какви цели се постигат по този начин разговаряме с Даниела Гавазова

  Как се роди идеята?

  В учебните ни часове по предмета Свят и личност учениците ми показаха в дискусиите ни и чрез своите есета колко добре осъзнават проблемите на съвременния ни свят . Младежите, както и по-голямата част от обществото ни, не харесват статуквото и търсят вината за това в другите. И тук е проблема на обществото ни – обвиняваме другите и чакаме някой да се появи, за да вкара нещата в ред. Ние стоим отстрани и наблюдаваме, осъждаме и недоволстваме. Нищо няма да се промени, докато не осъзнаем, че всеки един от нас трябва да бъде част от промяната.

  Как реагираха децата?

  От учебната програма по предмета Свят и личност и от Държавните образователни изисквания за учебно съдържание по гражданско образование от учениците се изисква да подготвят проект. Открито заявих на учениците, че искам да реализираме някаква дейност, вместо да ми представят заимстван от интернет проект. Обсъдихме различни идеи, които можехме да сътворим и накрая се спряхме на почистване на замърсен район. Честно казано, учениците не бяха в еуфория от предложението ми. Голяма част от дванадесетокласниците първоначално отказаха да участват. Имаше необходимост допълнително да ги мотивирам с отлични оценки при включването им в реалния проект.

  Какви са целите?

  Аз вярвам, че всеки един от нас може да направи света по-добър. Главната ми цел беше учениците да разберат, че не е необходимо някакво велико и световно значимо дело, за да промениш средата, в която живееш. Исках нашата съвместна дейност да стимулира разбирането им за собствената им значимост и отговорност към обществените дела в града, държавата и света.

  Какво искаме да постигнем?

  От житейския ми опит съм се убедила, че начинът по който може да се въздейства на човек не е с думи, критики и поучения, а с личен пример. Вярвам, че нашата дейност пося семенцето на промяна в съзнанието на хората, които изхвърлят своите боклуци на това място. В рамките на един учебен час успяхме да напълним 42 чувала, но това количество е минимално на фона на цялото сметище. Направихме първа малка крачка, но и най-важната за разчупването на стереотипите и нагласите на всички нас.

  Това ново начало ли е?

  Заедно с ръководството на СУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ искаме да поставим началото на различни доброволчески дейности, които да са инструмент на неформалното образование и придобиването на специфични умения. Доброволчеството е ключово за промяна на средата и за развитието на личността. Участието на деца в доброволчески дейности ускорява развитието им в психическата, социалната и интелектуална област. Психологическото развитие е засилено чрез повишаване на самочувствието, отговорността и интерес към ученето. Социалното развитие е повлияно от развитието на нови социални умения и по-силно чувство за дълг и отговорност. Интелектуалното развитие е повлияно от възможностите за обучение, предоставени от доброволчеството, както и възможностите на децата да упражняват своите интелектуални способности.

  parvomai.net

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини