Управленската екопрограма: по-чисти питейна вода и въздух, по-леки процедури за инвеститори

Програма за чиста питейна вода, повече мерки срещу мръсния въздух, облекчаване на екологичните процедури за инвестиционни проекти. Това са част от акцентите в общата управленска програма, в частта "Околна среда" на ГЕРБ и "Обединените патриоти", представена този четвъртък в 21 страници.

Повечето от заложените посоки на екологичната политика са съкратен вариант на предизборната програма на ГЕРБ.

Бъдещите управляващи вадят като първи ангажимент в този ресор да изпълнят инфраструктурни мерки, с които да управляват риска от наводнения. А Национална програма за водите ще осигурява чиста питейна вода и пречиствателни съоръжения в по-малките населени места.

Управляващите признават, че проблемът с мръсния въздух в страната е факт, поставяйки качеството на въздуха като втора точка в дневния си ред за "околната среда". След години наред бездействие на институциите и местната власт, наскоро Европейския съюз ни осъди, но все още няма наложена глоба. И все пак бъдещата коалиция се ангажира с общи и неясни обещания, от които не става ясно какви ще са конкретните стъпки към разрешаването на сериозния проблем със смога в редица населени места: ще прилага повече мерки за опазване чистотата на въздуха и ще разработва национална програма за качеството на атмосферния въздух.

С широкообхватни мерки правителството ще опазва и използва устойчиво ресурсите в сектори "Води", "Отпадъци", "Природа и биоразнообразие", като балансира "природозащитните функции и функциите на катализатор на екологосъобразен икономически растеж". Сред заложените мерки се посочват: мерки за запазване и възстановяване на екосистемите и услугите, които се предоставят, в полза на местното икономическо развитие; създаване на ефективна платформа за взаимодействие между държавата и научните среди за изпълнение на държавните природозащитни политики.

Управляващите смятат да въвеждат мерки за оптимизиране на превантивната дейност, с които да опростят процедурите на инвестиционния процес – а именно оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Те смятат да премахнат "излишни процедури" и да подобрят аварийната безопасност в управлението на тежката индустрия.

Развитие на националната система за мониторинг на околната среда е последният акцент в политиките за околната среда.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини