Таня Сребрева за Майкрсофт, номинацията и Ниагарския водопад

Изображение 1 от 4

    Таня Сребрева е един от най-разпознаваемите преподаватели по информационни технологии не само на местно, а и на национално ниво. Вече втора година Майкрософт я отличава като иновативен учител и е канена да присъства на форуми заедно с учители от цял свят. Носител е на много учителски награди, а учениците ѝ всяка година завоюват призови места на национални олимпиади и състезания за компютърни умения. Тази година е сред 10-те номинирани за званието "Най-добрият учител, когото познавам" и БНТ ще излъчи 10-минутен филм за нея.

    Преди седмица тя се завърна от Торонто, където имаше възможността да се срешне както с представители на компанията, така и с когели от цял свят

    Т.К.: Разкажете ни накратко за форума, на който присъствахте в Торонто.

    Т.С.: Това е конференция на Майкрософт. На нея се събират учители от цял свят, които ползват техни продукти и които са оценени като иноватори. Аз бях избрана за втори път. Но миналата година бях експерт, а тази година бях определена като „фелоу“ - нещо като ментор на експертите.

    Т.К.: Колко българи взеха участие във форума тази година?

    Т.С.: Петима - трима експерти и двама фелоу. Между експертите беше Росен Рашков – преподавател по география в Испанската гимназия в София. Млад човек, който впечатли със своята отдаденост към учителската професия. Не случайно работата му беше класирана на второ място сред експертите от целия свят.

    Т.К.: Какъв беше ангажиметът ви по време на събитието?

    Т.С.:Най-напред представяхме своята разработка. Изискванията към презентацията бяха много конкретни – 20 слайда и разполагахме с точно 5 минути да разкажем за нашата работа. Аз избрах темата „Графични диктовки“, в която описвам учебния процес с децата в първи клас.

    След това всички учители бяхме разделени в екипи от по 6 човека от различни страни. Задачата ни беше да предложим продукт, който не се използва в тези страни, но който колегите ни искат да бъде разработен. Щастлива съм защото моят екип направи предложението, което беше оценено най-високо.

    След това експертите трябваше да направят 3-минутни видеа по темата. Аз бях в един от оценяващите екипи. Всеки продукт беше много внимателно оценяван от 3 различни и независими екипа.

    Работата ни беше много натоварена и три дни бяхме плътно ангажирани.

    Т.К.: Имахте ли посещение в училище?

    Т.С.:Не, за съжаление това не беше в програмата ни. Казвам „за съжаление“, защото в предишни години е имало и хората, които са били, разказват, че е било ценно да се види как се работи на други места.

    Кое беше най-голямото предизвикателство?

    Т.С.:Най-трудно се справих с часовата разлика. Събуждах се в 8 часа българско време, а там беше „посред нощ“.

    Т.К.: Докато бяхте в Канада, тук бяхте номинирана за „Най-добрият учител, когото познавам“ - изненадахте ли се?

    Т.С.:Малко. Знаех, че ще бъда предложена, но покрай подготовката за участието ми на форума, пропуснах някои подробности. Разбира се, че това ме радва много. Само 10 учители от страната, а двама сме от Пловдивско.

    Т.К.: С какво ще запомните Канада?

    Т.С.:С лудото препускане, за да стигнем до един от най-грандиозните природни феномени – Ниагарския водопад. В последния ден имахме на разположение около 10 часа, в които успяхме с влак да излезем от Торонто, след това продължихме с автобус до град Ниагара, а после с такси стигнахме до най-удобната за наблюдение точка. Заредихме се позитивно и се върнахме по обратния ред и успяхме да си хванем самолета.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини