36 °C

Microsoft изгражда "Планетарна компютърна система" за устойчиво развитие

Платформата Planetary Computer на Microsoft ще комбинира глобални бази данни, за да помогне на организации да управляват биоразнообразие и за смекчаване на климатичните промени

Обещанието за изграждане на въглеродно неутрална компания до 2030 г. Microsoft обяви още през януари, когато президентът Брад Смит разкри плановете за глобална компютърна инициатива за устойчиво развитие.

В публикация на сайта на Microsoft Смит написа: "Нашата общност се нуждае от нов вид изчислителна платформа - "Планетарен компютър", платформа, която би осигурила достъп до трилиони точки за данни, събирани от хора и от машини в Космоса, в небето, във водата и на/в земята." Според него такава платформа "би позволила на потребителите да търсят по географско местоположение, вместо по ключова дума." В нея потребителите безпроблемно биха могли да преминат от задаване на въпрос за това от кои среди се интересуват към въпроси къде съществува конкретна среда по целия свят."

Microsoft работи със специализираната в геопространствените данни компания ESRI, за да осигури достъп до ключовите геопространствени набори в Azure, а по-късно тази година и чрез инструментите на ESRI. "Ще продължим да си партнираме, за да предоставяме безвъзмездни средства, които гарантират на организациите за опазване на природата достъп до наборите от данни, изчислителните и други ресурси", добави Смит.

Предлагайки най-съвременни инструменти за машинно обучение и способности за публикуване на нови резултати и прогнози като услуги, достъпни за световната общност, такава платформа ще даде възможност на потребителите да намерят отговори на нови видове въпроси. "Този Планетарен компютър ще предостави прозрения по критични въпроси, които учени, природозащитни организации и фирми вече задават всеки ден, често без лесен начин да получат локално приложим отговор", каза той.

Такива въпроси варират от разбирането на последиците от гъстотата на залесените гори, използването на земята и размера на горите върху опазването на биоразнообразието и смекчаването на климатичните промени до предоставянето на сателитни данни, локални измервания на потоци и подземни води и прогнозни алгоритми, които да позволят на земевладелците и земеделските производители да направят базирани на данни решения относно водните ресурси.

"Организациите за опазване на дивата природа зависят от собствените си локални проучвания, глобални виждания за популациите на дивата природа и подходящи местообитания за дивата природа. Планетарният компютър ще комбинира информация за типове терени и екосистеми с най-добрите налични данни за това къде живеят видовете, което дава възможност на глобалната общност от биолози от дивата природа да се възползва взаимно от своите данни", пише Смит. Борбата с климатичните промени изисква организациите да измерват и управляват природните ресурси, които отделят въглерод като дървета, тревни площи и почва.

Смит добавя, че "Планетарният компютър" ще комбинира сателитни изображения с изкуствен интелект (AI), за да предостави актуална информация за екосистемите и ще предостави платформа за използване на прогнозни модели за оценка на глобалните запаси от въглерод и за вземане на информирани решения за използването на земята, които влияят върху способността ни да се справяме с климатичните промени.

Смит обяви, че Microsoft навлиза в следващата фаза на програмата си "Изкуствен интелект за Земятра" (AI for Earth), чиято цел е да изгради тази планетарна компютърна платформа чрез специални инвестиции в развитието на инфраструктурата.

"Ще предоставим на нашата общност "ИИ за Земята" - повече от 500 дарения в 81 страни - достъп до критичните набори от данни по света, както и компютърна платформа за анализ на тези набори от данни. Освен това ще инвестираме в специфични области на екологичното решение като идентифициране на видове, картографиране на земното покритие и оптимизирано използване на земята", каза той.

Microsoft е изгражда инструменти и услуги, за да помогне на клиентите в световен мащаб да разберат екосистемата около тях, да наблюдават и моделират промените на климата или на човешкото поведение и да ги управляват по начин, който защитава биоразнообразието, благосъстоянието и начина на живот на общността, както и цялата планета.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ус
  Устойчиво
  0 0
  16:16, 23 апр 2020
  Развитие и натрупване на капитал - капитализъм са две абсолютно несъвместими неща

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини