5 °C

Граждански одит постави общината на 82 място по прозрачност

Община Първомай тази година се намира на 81-во място сред всички български общини в класацията на Програмата „Достъп до информация“ (ПДИ)за граждански одит на активната прозрачност на различни институции в България.

На 5 април в пресклуба на БТА ПДИ представи резултатите от проучването си на 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт. Най-добре представилата се община тази година е Банско с 91,7 точки.

Любопитно е, че сайтът на общината не е променен на практика през последната година, но рейтингът на общината е почти два пъти по-висок в сравнение с 2016-та.

Има забележки и очаквания, които си остават едни и същи през всички години, в които ПДИ следи прозрачността на общините, но до този момент не са направени стъпки за отстраняването им.

В рамките на проучването, в общината е подадено електронно заявление с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване в Интернет и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в Закона за достъп до информацията през 2015 година.

Както и в предишните години, община Първомай отговаря и дава тази информация в срок и чрез упълномощеното си лице – Ана Николова. Въпреки това е оценен с едва 61,5 от възможните 102,7 точки.

По отношение на изпълнението на задължението за достъп до информацията, сайтът е получил 22,5 от 36 възможни точки.

От там липсват дати на публикуване и дати на които актовете са създадени или променени. Няма информация за обществени обсъждания, както и дата на приключване, липсва информация за обществени консултации, не са намерени текстовете на административни актове, създадени от ОбА или ОбС. няма отделен текст-описание на регистрите и базите данни, които поддържа институцията и много други.

В секция „Обществен достъп“ получените точки са едва 9 от 26,7 възможни – както през последните години, продължава да няма такава обособена секция и няма никаква информация, освен правилата за достъп до информация и годишен отчет за достъп до информацията за 2016 г.

Сектор „С“ е за прозрачността на бюджета на общината – макар да липсват ежемесечни и тримесечни отчети на бюджета, не са публикувани докладите на комисиите за провеждане на процедурите по обществени поръчки, голяма част от очакваната за бюджета информация е налична в сайта на общината. Точките са 23 от 39 възможни.

Сайтът е оценен и от  гледна точка на съобразяване с лица със зрителни увреждания, достъпност и леснота на ползването. Очаквано получените точки са 0, но по този показател, същата оценка би поставил и човек без зрителни проблеми.

Секретарят на общината Ана Николова обща, че ще коментира резултатите след като се запознае с тях и увери, че вече са предприети мерки в положителна насока. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини