25 °C

Граждански одит постави общината на 82 място по прозрачност

Община Първомай тази година се намира на 81-во място сред всички български общини в класацията на Програмата „Достъп до информация“ (ПДИ)за граждански одит на активната прозрачност на различни институции в България.

На 5 април в пресклуба на БТА ПДИ представи резултатите от проучването си на 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт. Най-добре представилата се община тази година е Банско с 91,7 точки.

Любопитно е, че сайтът на общината не е променен на практика през последната година, но рейтингът на общината е почти два пъти по-висок в сравнение с 2016-та.

Има забележки и очаквания, които си остават едни и същи през всички години, в които ПДИ следи прозрачността на общините, но до този момент не са направени стъпки за отстраняването им.

В рамките на проучването, в общината е подадено електронно заявление с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване в Интернет и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в Закона за достъп до информацията през 2015 година.

Както и в предишните години, община Първомай отговаря и дава тази информация в срок и чрез упълномощеното си лице – Ана Николова. Въпреки това е оценен с едва 61,5 от възможните 102,7 точки.

По отношение на изпълнението на задължението за достъп до информацията, сайтът е получил 22,5 от 36 възможни точки.

От там липсват дати на публикуване и дати на които актовете са създадени или променени. Няма информация за обществени обсъждания, както и дата на приключване, липсва информация за обществени консултации, не са намерени текстовете на административни актове, създадени от ОбА или ОбС. няма отделен текст-описание на регистрите и базите данни, които поддържа институцията и много други.

В секция „Обществен достъп“ получените точки са едва 9 от 26,7 възможни – както през последните години, продължава да няма такава обособена секция и няма никаква информация, освен правилата за достъп до информация и годишен отчет за достъп до информацията за 2016 г.

Сектор „С“ е за прозрачността на бюджета на общината – макар да липсват ежемесечни и тримесечни отчети на бюджета, не са публикувани докладите на комисиите за провеждане на процедурите по обществени поръчки, голяма част от очакваната за бюджета информация е налична в сайта на общината. Точките са 23 от 39 възможни.

Сайтът е оценен и от  гледна точка на съобразяване с лица със зрителни увреждания, достъпност и леснота на ползването. Очаквано получените точки са 0, но по този показател, същата оценка би поставил и човек без зрителни проблеми.

Секретарят на общината Ана Николова обща, че ще коментира резултатите след като се запознае с тях и увери, че вече са предприети мерки в положителна насока. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини