15 °C

Отчитат по-малко децата, изоставяни в институции

16 професионални приемни семейства, с капацитет да отглеждат 18 деца има в момента в община Първомай. Данните са от отчета за изпълнение на Общинската програма за защита на детето, внесена от кмета Папазов за разглеждане на предстоящата сесия на Общински съвет. В момента се полага приемна грижа за 15 деца на възраст от 0 до 10 години. Това е алтернативна грижа, която децата получават в семейна среда. Друга вид подкрепа, която семейства и деца получават е наличието на ресурсен учител, обезпечаването на лични асистенти и т.н. За защитата на децата на Първомай усилия са обединили Дирекция "Социално подпомагане", Агенция "Закрила на детето", Център за обществена подкрепа, Местната комисия за борба с противообщественит прояви на млолетни и непълнолетни, здравни заведения, училища, РУП - Първомай и други.

Като превенция, темата за семейството и семейното планиране присъства както в работата на медицинските работници от общинските здравни заведения, така и в часовете за здравно образование в училище, Центъра за обществена подкрепа и всички институции, които се занимават с деца.

В отчета е обърнато внимание на позитивната тенденция да намалява броят на децата, постъпващи в институции.

Като положителна мярка е оценено обвързването на ваксинациите със здравните помощи на деца от социално слабите семейства и налагането на санкции за неизпълнение на родителските задължения. Това води до повишаване на здравното образование, ангажираността и социалното включване на родители и семейства, който до този момент по една или друга причина не са били обхванати от системата.

В края на отчета е отделено място на стремежа за насърчаване на децата при формулиране и изразяване на свое мнение по всички въпроси, които ги засягат. Повишава се ролята на децата при организацията и управлението на образователния процес, осигурява се възможност за участие в различни извънкласни форми, в които децата появяват активност – клубове, различни извънучилищни дейности, свързани с техните интереси, Младежката организация на БЧК.

Формирането на толерантност, основана на етнически, религиозни и други особености е една от целите както на общинските власти, така и на образователни и други организации, свързани с децата.

Отчетът ще бъде разгледан в постоянните комисии на Общински съвет и ще е основата, на която ще бъде приета Общинската програмата за защита на детето 2017  по време на предстоящата на 31 март сесия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
28 сеп 2020
Последни новини