14 °C

Боряна Вълкова разказва за успехите си в екип с Кристина Стоева

  Само преди ден стана ясно, че ученичките от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ Боряна Вълкова и Кристина Стоева са получили 100 от 100 възможни точки на Областния кръг на олимпиадата по ИТ.  Полученият резултат означава, че техният продукт е високо оценен и ще бъде разгледан от журито на националния кръг и ако то реши, че той е интересен, ще ги класира за следващия етап. С висок резултат- 95 от 100 точки, е оценена и работат на Симона Стоева, ученичка от същото училище. Успехите си момичетата постигат в конкуренция на ученици от различни гимназии, включително математически и такива, които са профилирани в областта на работата с компютри и технологии.

  След поредния успех в състезание по Информационни технологии, разговарям Боряна Вълкова, която разказа повече за заниманията си извън училище, за екипната работа и постиженията .

  Т.К.: В какво направление участвате и какви програми ползвате?

  Б.В.: Участваме в категория мултимедийни приложения за ученици от 9 до 12 клас. За разработката на проекта използвахме Cinema 4d и Adobe Flash cs3

  Т.К.: Как избирате темите?

  Б.В.: Темитe избрахме с помощта на ръководителите, като искахме да се спрем на нещо актуално и свързано с училищния ни живот, което по един или друг начин да ни помогне в час и да направи задачата на учителя по интересна и атрактивна.

  Т.К.: Как си разпределяте работата? Защо предпочитате да сте екип?

  Б.В.: Работата я разпределяме според това кое ни е най-силната страна, на мен - програмирането, логическата свързаност на проекта, а на Кристина - 3D графиките и дизайна на епизодите.

  Преди да сме екип, сме приятелки и имаме сходни идеи и взаимно можем да се допълваме. Това много ни помогна при екипните работи през тези години.

  Участваме за 5 поредна година като започнахме от категорията 5-8 клас мултимедия и преминахме към по-сложните мултимедийни приложения за 9-12 клас.

  Т.К.: Кое ви вдъхновява?

  Б.В.: Вдъхновява ни това, че развиваме себе си като личности, учим се да работим качествено и правим проекти, които можем да приложим в живота - било то помагайки в училище, детска градина или на някой любознателен. Вдъхновява ни и това, че можем да видим как работата ни ще бъде приета и с какво ще помогне в развитието на учениците.

  Т.К.: Какви други разработки имате?

  Б.В.: За първа година се явихме с проекта „Учите с нами!“. Той има за цел да запознае малките деца с руската азбука и думички подходящи за начален етап или детската градина. Втората година беше проектът „Сред природата“ - зелено училище за ученици от прогимназиален етап - спирайки се на интерактивни задачи по Български език и литература, Английски език, Математика и Информационни технологии. Третата и четвъртата година се явихме с проекта „Из Европа“, като за четвъртата го разширихме с мобилно приложение и идеи за екскурзии из Европа. То е изградено на принципа учебник по география, но може да се ползва и като енциклопедия - запознава с най-интересните факти за държавите в Европа и многоооооооо видове маршрути за една екскурзия, а мобилното приложение изчислява коя забележителност от тези, които сме въвели е най-близо до нас в офлайн режим. И петата година разработихме Romeo&Juliet - приложение, което представя класическата трагедия Ромео и Жулиета на Шекспир и развива правоговора и креативността на учениците в прогимназиален етап. Самата история е разделена на филмови епизоди и комикси, като към всеки епизод има преработени упражнения, които имат за цел свободно изразяване на мнение и изграждане на правилна структура на разговора на английски, тъй като все повече се набляга на граматика, а самото говорене и изразяване остава на заден план.

  Т.К.: Какви успехи имате до момента?

  Б.В.: Както казах вече- 5 година участваме на олимпиадата по ИТ. Успехите са ни много - от усмивката на тези, които ползват продукта ни, до различните места по състезания. Няколко пъти сме били допускани на национален кръг на олимпиадата и заехме 5 и 9 място, индивидуално завоювахме първите места на ИТ Знайко между 5-8 клас, На Националното състезание по ИТ в Благоевград аз съм заемала 2 и 3 място в категория Презентации 2 поредни години. А на есенния турнир Джон Атанасов като екип заехме 2 място.

  Т.К.: На кого и какво дължите успехите си?

  Б.В.: Успехите си дължим на учителките ни госпожа Ваня Георгиева и госпожа Таня Сребрева. Те винаги ни подкрепят, дават ни смелост и напътствия как да развием идеите си. Интересуват се от нас и нашето развитие - с една дума дават живот на нашите идеи. В тях винаги намираме подкрепа и разбиране.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
  28 сеп 2020
  Последни новини