17 °C

Боряна Вълкова разказва за успехите си в екип с Кристина Стоева

  Само преди ден стана ясно, че ученичките от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ Боряна Вълкова и Кристина Стоева са получили 100 от 100 възможни точки на Областния кръг на олимпиадата по ИТ.  Полученият резултат означава, че техният продукт е високо оценен и ще бъде разгледан от журито на националния кръг и ако то реши, че той е интересен, ще ги класира за следващия етап. С висок резултат- 95 от 100 точки, е оценена и работат на Симона Стоева, ученичка от същото училище. Успехите си момичетата постигат в конкуренция на ученици от различни гимназии, включително математически и такива, които са профилирани в областта на работата с компютри и технологии.

  След поредния успех в състезание по Информационни технологии, разговарям Боряна Вълкова, която разказа повече за заниманията си извън училище, за екипната работа и постиженията .

  Т.К.: В какво направление участвате и какви програми ползвате?

  Б.В.: Участваме в категория мултимедийни приложения за ученици от 9 до 12 клас. За разработката на проекта използвахме Cinema 4d и Adobe Flash cs3

  Т.К.: Как избирате темите?

  Б.В.: Темитe избрахме с помощта на ръководителите, като искахме да се спрем на нещо актуално и свързано с училищния ни живот, което по един или друг начин да ни помогне в час и да направи задачата на учителя по интересна и атрактивна.

  Т.К.: Как си разпределяте работата? Защо предпочитате да сте екип?

  Б.В.: Работата я разпределяме според това кое ни е най-силната страна, на мен - програмирането, логическата свързаност на проекта, а на Кристина - 3D графиките и дизайна на епизодите.

  Преди да сме екип, сме приятелки и имаме сходни идеи и взаимно можем да се допълваме. Това много ни помогна при екипните работи през тези години.

  Участваме за 5 поредна година като започнахме от категорията 5-8 клас мултимедия и преминахме към по-сложните мултимедийни приложения за 9-12 клас.

  Т.К.: Кое ви вдъхновява?

  Б.В.: Вдъхновява ни това, че развиваме себе си като личности, учим се да работим качествено и правим проекти, които можем да приложим в живота - било то помагайки в училище, детска градина или на някой любознателен. Вдъхновява ни и това, че можем да видим как работата ни ще бъде приета и с какво ще помогне в развитието на учениците.

  Т.К.: Какви други разработки имате?

  Б.В.: За първа година се явихме с проекта „Учите с нами!“. Той има за цел да запознае малките деца с руската азбука и думички подходящи за начален етап или детската градина. Втората година беше проектът „Сред природата“ - зелено училище за ученици от прогимназиален етап - спирайки се на интерактивни задачи по Български език и литература, Английски език, Математика и Информационни технологии. Третата и четвъртата година се явихме с проекта „Из Европа“, като за четвъртата го разширихме с мобилно приложение и идеи за екскурзии из Европа. То е изградено на принципа учебник по география, но може да се ползва и като енциклопедия - запознава с най-интересните факти за държавите в Европа и многоооооооо видове маршрути за една екскурзия, а мобилното приложение изчислява коя забележителност от тези, които сме въвели е най-близо до нас в офлайн режим. И петата година разработихме Romeo&Juliet - приложение, което представя класическата трагедия Ромео и Жулиета на Шекспир и развива правоговора и креативността на учениците в прогимназиален етап. Самата история е разделена на филмови епизоди и комикси, като към всеки епизод има преработени упражнения, които имат за цел свободно изразяване на мнение и изграждане на правилна структура на разговора на английски, тъй като все повече се набляга на граматика, а самото говорене и изразяване остава на заден план.

  Т.К.: Какви успехи имате до момента?

  Б.В.: Както казах вече- 5 година участваме на олимпиадата по ИТ. Успехите са ни много - от усмивката на тези, които ползват продукта ни, до различните места по състезания. Няколко пъти сме били допускани на национален кръг на олимпиадата и заехме 5 и 9 място, индивидуално завоювахме първите места на ИТ Знайко между 5-8 клас, На Националното състезание по ИТ в Благоевград аз съм заемала 2 и 3 място в категория Презентации 2 поредни години. А на есенния турнир Джон Атанасов като екип заехме 2 място.

  Т.К.: На кого и какво дължите успехите си?

  Б.В.: Успехите си дължим на учителките ни госпожа Ваня Георгиева и госпожа Таня Сребрева. Те винаги ни подкрепят, дават ни смелост и напътствия как да развием идеите си. Интересуват се от нас и нашето развитие - с една дума дават живот на нашите идеи. В тях винаги намираме подкрепа и разбиране.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 09.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
  09 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
  09 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
  09 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
  09 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
  09 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
  09 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
  09 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  09 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
  09 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  09 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
  09 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
  09 май 2021
  Последни новини