16 °C

Собствениците на "Кротнев" - неоткриваеми

Не може да бъде открит отговорен за състоянието на сградата на бившото шивашко предприятие „Кротнев“, стана ясно от запитване до ОбА – Първомай. Повод за този въпрос стане само това, че преди месец писахме за изпратено до собствениците предупредително писмо и предписание, а и нещастният случай в Благоевград, където изоставена сграда се срути и уби дете.

В общината има списък с опасни сгради, но официален регистър не се поддържа. Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности, както и това дали една сграда поради естествено износване или други обстоятелства е станала опасна за здравето и живота на гражданите, негодна за използване и застрашена от самосрутване, създава условия от възникване на пожар и е вредна в санитарно-хигиенно отношение, се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината.

Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.

Строежите се поправят, заздравяват или премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповедта на кмета на общината , издадено въз основа на направения от комисията протокол. Когато строежът създава непосредствена опасност за здравето или живота на гражданите, кметът на общината допуска предварително изпълнение на заповедта. Премахването на строежи се извършва след одобряване на план за управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците.

Заповедта на кмета се съобщава на заинтересованите лица и може да се обжалва по реда на чл. 215. Точно реда насъобщаването на административния акт(заповед) утежнява процедурата, поради това, че много от собствениците на изоставени строежи са извън държавата или собствеността е на много наследници, които са пръснати в или извън страната.


Точно преди месец parvomai.net писа за рушащата се сграда на бившата фирма „Кротнев“. Тогава получихме уверения, че са взети всички мерки за обезопасяването ѝ, но видим резултат няма. Оказа се, че процедурата е много тромава и е свързана с детективски разследвания,тъй като собствеността на сградата е променена и в момента отново се започва процедура по реда на Чл.195 от ЗУТ..

За постройката „Кротнев“ няма сведения, че има опасност да се срути. Както е известно, от сградата падат парчета мазилка, тухли, стъкла и керемиди, някои от тях попадат в поставените предпазни мрежи, но в същото врем са опасни и за преминаващите, но като конструкция тя е стабилна и няма опасение, че може да се срути.

След като това е установено идва най-трудната част – да бъдат уведомени собствениците. Влизането в чужда собственост може да стане само, ако има ясни доказателства, че собственикът е получил решението.

Оказва се, че докато са течали разговори между Общинска администрация и собствениците – фирма „Алена - Р“ и докато е имало обещания за разрушаване на опасните постройки, собствеността е прехвърлена на друга фирма, със седалище в Лондон. Писмото с предупреждение и предписание сградата да бъде обезопасена е изпатено до упълномощеното лице с адрес в гр.София. Писмото отново е върнато с пояснение, че същото не е потърсено от получателя. „Алена-Р“ е закрита и вече не съществува в търговския регистър.

Не само в случая с „Кротнев“, а и в десетки други случаи на изоставени сгради по селата, най-непреодолимото препятствие е откриването на собственик. Най-често това са хора, които живеят в чужбина и не се интересуват от собствеността си тук.

Можем да поставим предпазна лента и това е единствената ни позволена от закона стъпка – жалват се общинарите.

Според ЗУТ, в нетърпящи отлагане случаи, при констатирана непосредствена опасност за здравето и живота на гражданите, кметът може да разпореди предварително изпълнение на заповедта, но това е свързано само със събарянето на сградата - в случай, че в определения срок сградата не е премахната, но продължава да е опасна за живота и здравето на гражданите. Тогава кметът активира процедурата по премахването й  съгласно чл. 195, ал. 6 от ЗУТ. „Кротнев“ не представлява такава опасност.

За живеещите в близост до рушащите се сгради, остава да се надяват, че докато се върви по законовите стъпки, пострадали няма да има.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хасан
  4 0
  23:18, 14 мар 2017
  Братчеда Белчо ще се оправи бързо с групата.Не трябва и никаква техника...Ще има тухли-единички на промоционални цени за целия град.

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини