12 °C

Собствениците на "Кротнев" - неоткриваеми

Не може да бъде открит отговорен за състоянието на сградата на бившото шивашко предприятие „Кротнев“, стана ясно от запитване до ОбА – Първомай. Повод за този въпрос стане само това, че преди месец писахме за изпратено до собствениците предупредително писмо и предписание, а и нещастният случай в Благоевград, където изоставена сграда се срути и уби дете.

В общината има списък с опасни сгради, но официален регистър не се поддържа. Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности, както и това дали една сграда поради естествено износване или други обстоятелства е станала опасна за здравето и живота на гражданите, негодна за използване и застрашена от самосрутване, създава условия от възникване на пожар и е вредна в санитарно-хигиенно отношение, се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината.

Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.

Строежите се поправят, заздравяват или премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповедта на кмета на общината , издадено въз основа на направения от комисията протокол. Когато строежът създава непосредствена опасност за здравето или живота на гражданите, кметът на общината допуска предварително изпълнение на заповедта. Премахването на строежи се извършва след одобряване на план за управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците.

Заповедта на кмета се съобщава на заинтересованите лица и може да се обжалва по реда на чл. 215. Точно реда насъобщаването на административния акт(заповед) утежнява процедурата, поради това, че много от собствениците на изоставени строежи са извън държавата или собствеността е на много наследници, които са пръснати в или извън страната.


Точно преди месец parvomai.net писа за рушащата се сграда на бившата фирма „Кротнев“. Тогава получихме уверения, че са взети всички мерки за обезопасяването ѝ, но видим резултат няма. Оказа се, че процедурата е много тромава и е свързана с детективски разследвания,тъй като собствеността на сградата е променена и в момента отново се започва процедура по реда на Чл.195 от ЗУТ..

За постройката „Кротнев“ няма сведения, че има опасност да се срути. Както е известно, от сградата падат парчета мазилка, тухли, стъкла и керемиди, някои от тях попадат в поставените предпазни мрежи, но в същото врем са опасни и за преминаващите, но като конструкция тя е стабилна и няма опасение, че може да се срути.

След като това е установено идва най-трудната част – да бъдат уведомени собствениците. Влизането в чужда собственост може да стане само, ако има ясни доказателства, че собственикът е получил решението.

Оказва се, че докато са течали разговори между Общинска администрация и собствениците – фирма „Алена - Р“ и докато е имало обещания за разрушаване на опасните постройки, собствеността е прехвърлена на друга фирма, със седалище в Лондон. Писмото с предупреждение и предписание сградата да бъде обезопасена е изпатено до упълномощеното лице с адрес в гр.София. Писмото отново е върнато с пояснение, че същото не е потърсено от получателя. „Алена-Р“ е закрита и вече не съществува в търговския регистър.

Не само в случая с „Кротнев“, а и в десетки други случаи на изоставени сгради по селата, най-непреодолимото препятствие е откриването на собственик. Най-често това са хора, които живеят в чужбина и не се интересуват от собствеността си тук.

Можем да поставим предпазна лента и това е единствената ни позволена от закона стъпка – жалват се общинарите.

Според ЗУТ, в нетърпящи отлагане случаи, при констатирана непосредствена опасност за здравето и живота на гражданите, кметът може да разпореди предварително изпълнение на заповедта, но това е свързано само със събарянето на сградата - в случай, че в определения срок сградата не е премахната, но продължава да е опасна за живота и здравето на гражданите. Тогава кметът активира процедурата по премахването й  съгласно чл. 195, ал. 6 от ЗУТ. „Кротнев“ не представлява такава опасност.

За живеещите в близост до рушащите се сгради, остава да се надяват, че докато се върви по законовите стъпки, пострадали няма да има.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хасан
  4 0
  23:18, 14 мар 2017
  Братчеда Белчо ще се оправи бързо с групата.Не трябва и никаква техника...Ще има тухли-единички на промоционални цени за целия град.

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини