22 °C

Собствениците на "Кротнев" - неоткриваеми

Не може да бъде открит отговорен за състоянието на сградата на бившото шивашко предприятие „Кротнев“, стана ясно от запитване до ОбА – Първомай. Повод за този въпрос стане само това, че преди месец писахме за изпратено до собствениците предупредително писмо и предписание, а и нещастният случай в Благоевград, където изоставена сграда се срути и уби дете.

В общината има списък с опасни сгради, но официален регистър не се поддържа. Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности, както и това дали една сграда поради естествено износване или други обстоятелства е станала опасна за здравето и живота на гражданите, негодна за използване и застрашена от самосрутване, създава условия от възникване на пожар и е вредна в санитарно-хигиенно отношение, се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината.

Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.

Строежите се поправят, заздравяват или премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповедта на кмета на общината , издадено въз основа на направения от комисията протокол. Когато строежът създава непосредствена опасност за здравето или живота на гражданите, кметът на общината допуска предварително изпълнение на заповедта. Премахването на строежи се извършва след одобряване на план за управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците.

Заповедта на кмета се съобщава на заинтересованите лица и може да се обжалва по реда на чл. 215. Точно реда насъобщаването на административния акт(заповед) утежнява процедурата, поради това, че много от собствениците на изоставени строежи са извън държавата или собствеността е на много наследници, които са пръснати в или извън страната.


Точно преди месец parvomai.net писа за рушащата се сграда на бившата фирма „Кротнев“. Тогава получихме уверения, че са взети всички мерки за обезопасяването ѝ, но видим резултат няма. Оказа се, че процедурата е много тромава и е свързана с детективски разследвания,тъй като собствеността на сградата е променена и в момента отново се започва процедура по реда на Чл.195 от ЗУТ..

За постройката „Кротнев“ няма сведения, че има опасност да се срути. Както е известно, от сградата падат парчета мазилка, тухли, стъкла и керемиди, някои от тях попадат в поставените предпазни мрежи, но в същото врем са опасни и за преминаващите, но като конструкция тя е стабилна и няма опасение, че може да се срути.

След като това е установено идва най-трудната част – да бъдат уведомени собствениците. Влизането в чужда собственост може да стане само, ако има ясни доказателства, че собственикът е получил решението.

Оказва се, че докато са течали разговори между Общинска администрация и собствениците – фирма „Алена - Р“ и докато е имало обещания за разрушаване на опасните постройки, собствеността е прехвърлена на друга фирма, със седалище в Лондон. Писмото с предупреждение и предписание сградата да бъде обезопасена е изпатено до упълномощеното лице с адрес в гр.София. Писмото отново е върнато с пояснение, че същото не е потърсено от получателя. „Алена-Р“ е закрита и вече не съществува в търговския регистър.

Не само в случая с „Кротнев“, а и в десетки други случаи на изоставени сгради по селата, най-непреодолимото препятствие е откриването на собственик. Най-често това са хора, които живеят в чужбина и не се интересуват от собствеността си тук.

Можем да поставим предпазна лента и това е единствената ни позволена от закона стъпка – жалват се общинарите.

Според ЗУТ, в нетърпящи отлагане случаи, при констатирана непосредствена опасност за здравето и живота на гражданите, кметът може да разпореди предварително изпълнение на заповедта, но това е свързано само със събарянето на сградата - в случай, че в определения срок сградата не е премахната, но продължава да е опасна за живота и здравето на гражданите. Тогава кметът активира процедурата по премахването й  съгласно чл. 195, ал. 6 от ЗУТ. „Кротнев“ не представлява такава опасност.

За живеещите в близост до рушащите се сгради, остава да се надяват, че докато се върви по законовите стъпки, пострадали няма да има.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хасан
  4 0
  23:18, 14 мар 2017
  Братчеда Белчо ще се оправи бързо с групата.Не трябва и никаква техника...Ще има тухли-единички на промоционални цени за целия град.

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини