14 °C

Боряна Вълкова разказва за успехите си в екип с Кристина Стоева

  Само преди ден стана ясно, че ученичките от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ Боряна Вълкова и Кристина Стоева са получили 100 от 100 възможни точки на Областния кръг на олимпиадата по ИТ.  Полученият резултат означава, че техният продукт е високо оценен и ще бъде разгледан от журито на националния кръг и ако то реши, че той е интересен, ще ги класира за следващия етап. С висок резултат- 95 от 100 точки, е оценена и работат на Симона Стоева, ученичка от същото училище. Успехите си момичетата постигат в конкуренция на ученици от различни гимназии, включително математически и такива, които са профилирани в областта на работата с компютри и технологии.

  След поредния успех в състезание по Информационни технологии, разговарям Боряна Вълкова, която разказа повече за заниманията си извън училище, за екипната работа и постиженията .

  Т.К.: В какво направление участвате и какви програми ползвате?

  Б.В.: Участваме в категория мултимедийни приложения за ученици от 9 до 12 клас. За разработката на проекта използвахме Cinema 4d и Adobe Flash cs3

  Т.К.: Как избирате темите?

  Б.В.: Темитe избрахме с помощта на ръководителите, като искахме да се спрем на нещо актуално и свързано с училищния ни живот, което по един или друг начин да ни помогне в час и да направи задачата на учителя по интересна и атрактивна.

  Т.К.: Как си разпределяте работата? Защо предпочитате да сте екип?

  Б.В.: Работата я разпределяме според това кое ни е най-силната страна, на мен - програмирането, логическата свързаност на проекта, а на Кристина - 3D графиките и дизайна на епизодите.

  Преди да сме екип, сме приятелки и имаме сходни идеи и взаимно можем да се допълваме. Това много ни помогна при екипните работи през тези години.

  Участваме за 5 поредна година като започнахме от категорията 5-8 клас мултимедия и преминахме към по-сложните мултимедийни приложения за 9-12 клас.

  Т.К.: Кое ви вдъхновява?

  Б.В.: Вдъхновява ни това, че развиваме себе си като личности, учим се да работим качествено и правим проекти, които можем да приложим в живота - било то помагайки в училище, детска градина или на някой любознателен. Вдъхновява ни и това, че можем да видим как работата ни ще бъде приета и с какво ще помогне в развитието на учениците.

  Т.К.: Какви други разработки имате?

  Б.В.: За първа година се явихме с проекта „Учите с нами!“. Той има за цел да запознае малките деца с руската азбука и думички подходящи за начален етап или детската градина. Втората година беше проектът „Сред природата“ - зелено училище за ученици от прогимназиален етап - спирайки се на интерактивни задачи по Български език и литература, Английски език, Математика и Информационни технологии. Третата и четвъртата година се явихме с проекта „Из Европа“, като за четвъртата го разширихме с мобилно приложение и идеи за екскурзии из Европа. То е изградено на принципа учебник по география, но може да се ползва и като енциклопедия - запознава с най-интересните факти за държавите в Европа и многоооооооо видове маршрути за една екскурзия, а мобилното приложение изчислява коя забележителност от тези, които сме въвели е най-близо до нас в офлайн режим. И петата година разработихме Romeo&Juliet - приложение, което представя класическата трагедия Ромео и Жулиета на Шекспир и развива правоговора и креативността на учениците в прогимназиален етап. Самата история е разделена на филмови епизоди и комикси, като към всеки епизод има преработени упражнения, които имат за цел свободно изразяване на мнение и изграждане на правилна структура на разговора на английски, тъй като все повече се набляга на граматика, а самото говорене и изразяване остава на заден план.

  Т.К.: Какви успехи имате до момента?

  Б.В.: Както казах вече- 5 година участваме на олимпиадата по ИТ. Успехите са ни много - от усмивката на тези, които ползват продукта ни, до различните места по състезания. Няколко пъти сме били допускани на национален кръг на олимпиадата и заехме 5 и 9 място, индивидуално завоювахме първите места на ИТ Знайко между 5-8 клас, На Националното състезание по ИТ в Благоевград аз съм заемала 2 и 3 място в категория Презентации 2 поредни години. А на есенния турнир Джон Атанасов като екип заехме 2 място.

  Т.К.: На кого и какво дължите успехите си?

  Б.В.: Успехите си дължим на учителките ни госпожа Ваня Георгиева и госпожа Таня Сребрева. Те винаги ни подкрепят, дават ни смелост и напътствия как да развием идеите си. Интересуват се от нас и нашето развитие - с една дума дават живот на нашите идеи. В тях винаги намираме подкрепа и разбиране.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
  14.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
  14.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  14.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
  14.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
  14.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
  14.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
  14.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
  14.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
  14.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
  14.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
  14.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
  14.10.2019
  Последни новини