9 °C

Гимназисти откриха първата си изложба

Изображение 1 от 6

  Двама гимназисти от Средно училище „Проф.д-р Асен Златаров“ - Първомай откриха изложба във фоайето на училището.  Абитуриентката Станимира Мущанова и десетокласникът Ивайло Налбантов събраха близки, приятели и учители, за да представят творбите си от последните месеци.

  С емоционални слова те откриха изложбата, като споделиха, че всичко представено е плод на техния труд и емоции през последните месеци.

  За възможността да наредят творбите си младежите благодариха на директора на училището Чавдар Здравчев, който се оказа че им е почитател и вече притежава техни картини.

  Датата не е преднамерено търсена, но на 8 март те украсиха празника с цветя, пеперуди и пейзажи.

  Развиват се много бързо – сподели една от учителките по изобразително изкуство – Йорданка Лянгузова. И разказа, че до преди година Ивайло е внимавал в детайла, а сега мазките му са по-смели и върви към импресионизъм.

  Един от известните художници в Първомай, Тоска Запрянова, също присъства на събитието: „Радвам се, че има млади хора, които работят. Те са много упорити и се вижда, че имат цел. Съчетават по прекрасен начин цветовете, боравят със сенки, светлосенки и се вижда, че израстват.

  Като личен подарък приемат изявата на децата си майките и на двамата художници. Те са горди и щастливи от заниманията им. „Това е израз на благодарност лично към мен и към семейството ни за грижите ни към нея – сподели майката на Станимира, Янка Мущанова.

  Стените на фоайето на училището бяха украсени с много цветя, изрисувани от Станимира. Имаше период, в който тя беше решила да спре с хобито си и да се отдаде изцяло на подготовката за зрелостни и кандидат студентски изпити. „Но изведнъж сякаш нещо ме удари, разказа тя - неудържимото желание да рисува, да пресъздава красота и то най-вече цветя.“

  „Натюрморт буквално преведено означава мъртва природа, обясни Лянгузова, но за мен това, което виждам е по-скоро тих живот“. Спокойствие и хармония излъчваха цветята на Станимира.

  Гостите бяха силно впечатлени от пеперудите на Ивайло. А той обясни, че обича да ги рисува, защото те летят като мечтите и са пълни с живот.

  Отварям бележниците и виждам, че Ивайло от първи клас се занимава с рисуване – разказа Зорка Каразапрянова – ръководител на детска студия по изобразително изкуство, която не скри задоволството от видяното във файето.

  За гимназистите рисуването е и хоби, и крачка към професионална реализация.

  И двамата мечтаят да станат архитекти и изобразителното изкуство е само стъпка към осъществяването на мечтите им.

  До края на месеца  картините им ще останат във фоайето на училището.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ле
   леле мале
   4 -1
   17:22, 9 мар 2017
   Кирякова, цялата преса говори, че в Първомай се водила война за камбаната. Ти няма ли да публикуваш нещо. Отец Георги съдил РЗИ по повод предписание да намали силата на биене на камбаната. Разправят че никой не щял д-р Тренов и доц. Тренова да бъдат в Първомай. Ами аз ги искам, за разлика от други. Кажи нещо, информирай ни. Къде е боя да дойда да си кажа моето.
  • 2
   Ле
   леле мале
   3 -3
   17:33, 9 мар 2017
   Гледах изпълненията на отец Станимир. Не можах да повярвам че може да лъже така. Едва ли някой в този град е забравил, че чакахме по три часа за преглед в Асклеп, а сега всеки се спасява както може - едни към Хасково, други към Пловдив, трети към Стара Загора. Хайде, кажи на хората какво се случва. Не че не знаем кой какъв е! Да му се не види и камбаната. На мен докторите ми трябват.

  Хороскоп за 06.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  06 мар 2021
  Последни новини