Гръцкото отчаяние: Обедняващи и без спестявания

Като цяло повечето гърци притежават жилищата, в които живеят, имат кола и често вила - в родното село на своите предци. Но банковите им сметки се свиват, заемите не се обслужват навреме, а ликвидността им е на нулата, пише гръцкото издание "Катимерини".

Безработицата променя ситуацията в домакинствата и често се налага няколко поколения да живеят под един покрив.

Това са основните черти на гръцките домакинства в годините на икономическата криза, описани в проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), обхващащо периода 2010 - 2014 година. Данните бяха представени от Гръцката федерация на бизнеса (SEV).

Според тях домакинствата в страната все още се справят със ситуацията, но тяхната издържливост е на изчерпване. Гърците по-трудно могат да разчитат и на подкрепата на своя приятелски кръг. През 2009 година 59,4% казват, че могат да се обърнат за помощ към приятели и роднини. През 2014 година този процент е вече 36,5.

През следващите две години кризата се задълбочава още повече.

Все по-малко гърци могат да си позволят да пестят пари - 13,5% от домакинствата заявяват, че редовно успяват да заделят средства. Това е едно от най-ниските нива в ЕС. Пет години по-рано почти 22% успяваха да пестят от месечните си приходи.

За петте години намалява и броят на главите на домакинствата, които са предприемачи - от 18,9% до 14,4%, както и работещите на трудов договор - от 39,7 до 36,6%. В същото време расте броят на пенсиониралите се - от 34,7% до 39,3%, както и на безработните - от 6,6% до 9,8%.

Паралелно проучване, извършено от Института за икономически проучвания в Кьолн показва, че Гърция е страната с най-голям ръст на бедността в Европа. В периода 2008 - 2015 година броят на гърците, живеещи под линията на бедността, расте с 40%.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини