Най-бърз е конят на Димитър Миленков

Изображение 1 от 4

                                                                                                               Снимки:Rocky Beyond

    20 мъже взеха участие в традиционната Тодорова кушия в Дебър. С магаре или кон, с каручка или двуколка те дойдоха от близо и далече, имаше участник дори и от Белозем.

    Отец Лазар отслужи празничен водосвет и празникът започна с кукерски игри. Гости от Раковски разиграха обичая като представиха посещението на кукерите в един обикновен дом. Те показаха как са гонели духовете, как са играели за плодородие, как са се шегували и забавлявали хората в миналото.

    4 отбора се състезаваха на дърпане въже. Отборът на Атанас Гривеков спечели надпреварата и получи агне за награда. Така публиката беше подгрята преди атракцията с конни надбягвания.

    Тя аплодираше и възторжено приветстваше всички участници. Дори и магаренцето, което се спъна и падна по време на надбягванията. Наградата за най-красив кон спечели конят на Васил Ганев, а най-красивото магаре е собственост на Христо Янков. И двамата стопани са от Дебър, а наградата за добрата им работа беше чувал зоб. Най-голямата парична награда получи Димитър Миленков от Първомай, който стана победител в категорията за най-бърз кон.

    Наградите бяха осигурени от Община Първомай, Земеделска кооперация „Труд“и сем. Димитрови.

    Празникът на стадиона в Дебър завърши с традиционният мач между отборите на Дебър и Любеново, спечелен от домакините с 3:0.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ли
      Лико Коня
      3 0
      11:49, 7 мар 2017
      Тоз кон кът го гледам бяга кът ганчев златаря когато спрат парите за футболът и съ скрий в хлебарскъта си дупка.

    Последни новини