Самарските знамена са все по-поръчвани

Изображение 1 от 2

    През последните години все по-често поръчван артикул във фирмата за знамена е Самарското знаме – всякакви размери, с ресни и без ресни, от различен плат, бродирано или с печат. Това сподели Атанаска Велчева, собственик на фирмата, за която датата 3 март освен национален празник, бележи края на тежка работна кампания. Сред най-търсените знамена е хайдушкото – зелено, с надпис „Свобода или смърт“, като често е предпочитан по-скъпия вариант. Хората ги използват за механи и за украса, за походите си до Шипка. Ако се следят поръчките, става очевиден факта, че българинът е все по- патриотично и революционно настроен.

    И тази година Велчева отбелязва ръст на поръчките. Между клиентите ѝ са много общини и търговци, а тя все по-малко се притеснява от китайската конкуренция.

    Интересни са разказите ѝ за хората, които се обръщат към услугите на фирмата ѝ.

    Един от тях е за младоженци, които решили да спазят традицията да подарят по нещо на своите сватбени гости. Но се отказали от всякакви ненужни дреболии – перце, цвете или слонче, а решили да подарят на всеки, споделил радостта им, по едно българско знаме.

    Това, което е ново откритие за Велчева е, че все повече хора, водени от родолюбиво чувство, купуват знамена, за да ги подарят на други.

    Разказа за жена, която прави набирателна кампания за пари или знамена, които след това да подари на бесарабските българи. .

    Друг любопитен случай предизвикал възмущение и огорчение. Човек от Плевен, заедно със свои приятели събрали пари, за да поръчат знамена на всички плевенски училища. Обадили се, попитали къде колко трикольора им трябват и поръчали 40 национални флага. След няколко дни човекът се обадил и много притеснен отказал половината от поръчката. Оказала се, че директорите на училищата се отказали от този жест на благотворителност, защото не били получили разрешение от Регионалното управление на образованието.

    В духа на 3 март, трябва да отбележим, че голяма концентрация на български знамена в Първомай има на на улица Антон Страшимиров. Там между ул. „Хаджи Димитър“ и аязмото се развяват повече от 10 национални трикольора на къщите от двете страни на улицата.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини