Бити ще съдят МВР. Преглед на националния печат

"Стандарт":Банско и Сандански: Фалираме!
Драмата на гръцката граница удари хотелиери, ресторантьори и стопани на бакалии в курорта Сандански. Този уикенд в града не е спрял нито един автобус с туристи от южната ни съседка. "Такова е положението от миналия вторник, когато гръцките фермери блокираха границата. Блокирани сме и ние. За пореден път се убеждавам, че нямаме държава. Тази блокада е срещу България най-вече, а правителството ни пасува. Защо ние не затворим границата? Защото гърците няма да го допуснат", твърди председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански Илия Пасков. Всички те търпят загуби, но няма кой да ги компенсира. "За това ли бе борбата? Да отворим границите, да сме в европейския съюз. Къде са политиците ни? Защо не реагират адекватно? С тази блокада спират част от икономиката ни. Няма кой да те напсува на гръцки в града ни", гневи се Пасков. Ако продължи още седмица тази блокада, ще се стигне до съкращаване на персонал в хотелите, заведенията и магазините в курорта. Защото всички излизат от обичайния си ритъм, не могат да разчитат на гръцките туристи.
"Дума": Блокадата на границата отпуши изкупуването на картофи
Търговци, които изкупуват картофи, се появиха в Смолянска област след блокадата на пунктовете по българско-гръцката граница, съобщиха кметове на села от региона, предаде БТА. От кметствата в Могилица, Борино, Търън информират за пристигнали през миналата седмица прекупвачи на картофи за българския пазар. Продадените количества картофи са първите реални сделки за пласиране на продукцията, обясняват кметове. След прибирането на реколтата през есента досега не са се появявали търговци с оферти за изкупуване, каза Митко Чочев - кмет на Могилица. По думите му в селото има складирани над 100 тона картофи, които не могат да стигнат до пазара. В отделни места това са първите случаи на изкупуване на количества от складираната картофена реколта. Внезапното търсене на родопски картофи, макар и за по-ограничени сделки, се свързва със спрения внос на гръцка селскостопанска продукция.
"Новинар": Покушението срещу Манол Велев: заподозрени има, доказателства - не
Може би имаме заподозрени като поръчители на покушението срещу Манол Велев, но на този етап не разполагаме с убедителни доказателства, които да послужат пред съда. Това заяви вчера след среща със съпругата на Велев и председател на ДАМС Весела Лечева градският прокурор Николай Кокинов. На срещата Лечева изказала съмнения относно група от хора, които са целели да навредят на самата нея чрез покушението срещу мъжа й.
По думите на Кокинов това е и една от версиите, по които се работи. Има няколко логични версии, но все още от гледна точка на доказателствен материал сме слаби, за да повдигнем обвинение срещу конкретно лице, заяви той. Според него логиката на този тип разследвания е да се стигне до поръчителя през извършителя. До този момент обаче такъв не е открит, каза още той. Кокинов съобщи, че главният прокурор Борис Велчев е удължил срока за разследване до април.
"Сега": Арестантът Куцаров умрял от стрес
"Притеснил се и починал." Така отстраненият след инцидента шеф на сектор "Контратерор" в бившата ГДБОП Ангел Димитров известил приятелката на Пламен Куцаров за смъртта му миналия четвъртък. Това разказа вчера Виолета Ницова пред Би Ти Ви. Тя също била задържана за около 24 часа, но отделно от Куцаров.
"Бяха около 15 маскирани полицаи. Свалиха го на земята, удряха го, той викаше. Сложиха му белезници и черна качулка на главата, голяма като торба. Търсиха оръжие, обърнаха целия апартамент, но нищо не намериха", разказа Виолета.
"Той е починал в полицейския автомобил, където най-вероятно е бил на пода отново с качулка, което е довело до задушаване", смята Апостолов. По думите му в нито една инструкция не е позволено да се закрива така главата на задържания. "Не го пише, но това е метод за психически тормоз, който се прилага - спира притока на кислород, губиш чувство за ориентация и си казваш всичко", коментираха запознати с практиката в МВР.
"Монитор": Първанов хапна супа от костенурки
Дворцов обяд в чест на българския президент дадоха вчера императорът на Япония Акихито и императрицата Мичико.
Първанови бяха посрещнати лично от императорското семейство на входа на двореца в Токио. Поканата е изключителна чест, защото невинаги официалните гости биват допускани до императорския двор, коментираха дипломати.
Гостуването започна с аудиенция, на която императорското семейство споделило за хубавите си спомени от България отпреди 30 г., когато Акихито и Мичико са били още престолонаследници. Аудиенцията бе последвана от обяд на фона на музикален съпровод от струнен оркестър в разкошна зала с панорамна гледка към една от градините на императора. В менюто за българската делегация майсторите готвачи на двореца бяха избрали супа от костенурки, раци, миди и телешко. За ястията бяха сервирани 11 прибора и 4 чаши. На обяда присъстваха първият и вторият наследник на трона - принцовете Нарухито и Акишино. Стряскащият понякога със съвършената си стриктност японски протокол изискваше и всеки от двайсетината гости, сред които и министрите Ивайло Калфин и Джевдет Чакъров, да бъде обслужван от личен келнер. Освен това традицията повелява в императорския дворец да не се носят ярки, светли, тъмночервени и лилави дрехи, а дамите не могат да са в панталон. В двореца не се говори на висок глас, времето за снимки в началото е разчетено до секунди. В присъствието на техни императорски величества от протокола напътстваха журналистите единствено с жестове и оставиха около 3 минути за снимки.
"Сега": Бити граждани ще съдят МВР заради полицейско насилие
Граждани се организират и ще търсят съд за полицейското насилие на 14 януари, след като втора седмица вече МВР и прокуратурата не правят нищо и повтарят само, че няма нито едно писмено оплакване при тях.
Част от пострадалите в полицейските арести след масовите безредици около парламента подготвят първите 15 жалби срещу незаконните действия на униформените. Това обяви пред "Сега" адвокат Иван Груйкин, който възнамерява да сезира главния прокурор Борис Велчев. "Има достатъчно видеокадри, на които се виждат стотици съставомерни деяния на полицаите. Надявам се прокуратурата да реагира адекватно, каквото е нейното задължение", заяви юристът.
Вътрешният министър Михаил Миков призова в събота пред Дарик радио хората да подават жалби срещу конкретни служители, защото "този, който обвинява, трябва да скрепи обвинението си с някакви доказателства". Не стана ясно как точно очаква хората да посочат имената на посегналите им полицаи, при положение че те нито се легитимираха, нито носеха служебни значки.
"Труд": Край с доцентите! Всички са професори
Край с доцентите! Вместо това ще имаме само професори в университетите и научните институти.
Според ново предложение на работна група от ректори, учени и експерти на образователното министерство всички досегашни доценти ще бъдат преквалифицирани на професори.
Те пък ще се делят на два вида - обикновени и национални. Първите ще са сегашните доценти и тези, които тепърва ще израстват - настоящите доктори, научни сътрудници, асистенти и т.н. Вторите ще са наличните професори и тези, на които предстои да се хабилитират. Промяната, която трябвало до 20 дни да стане проектозакон за научните степени и звания, взриви вчера научната и академичната общност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини