27 °C

Радмила Станкович за Лили Георгиева: Родена е да бяга

  Радмила Станкович е треньор по лека атлетика, работила с много деца и юноши, които са оставили трайна следа в българския спорт. Нейно откритие е и Лиляна Георгиева – Детето чудо, което с две бягания подобри 5 български рекорда. Разговаряме с треньорката за това как от Детето Лили е създала чудото, което има вече 19 титли от международни и републикански състезания.

  Т.К.: Как попаднахте на Лили?

  Р.Ст.: От години работя с деца от домовете. Един от тях, например, беше многократният шампион на България Емрах Ибрямов. През 2009-та възпитателят от Дом "Мария-Луиза" Атанас Барев ми разказа за някакво невероятно дете от с.Градина. Не след дълго той осигури участието на това момиченце на градски крос в Пловдив. Въпреки че стана четвърта, бях невероятно впечатлена от бягането ѝ, от антропометричните и данни, от това, че видях една малка "етиопка"! А етиопците са тези, които диктуват световната мода в средните и дългите бягания. Г-н Барев доведе Лили при мене след кроса. Случи се нещо твърде многозначително - още от далече тя се затича към мене и ме прегърна невероятно силно с тънките си ръчички, стискаше и не пускаше! Така стана нашето запознанство. След около година Лили Георгиева постъпи в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария-Луиза", тъй като родителите не бяха в състояние да се грижат за нея. Преди две години баща ѝ почина. От есента на 2011 год. Лили вече можеше да излиза без възпитател от Дома и започна да тренира при мене три пъти седмично. Всеки специалист, който я видеше, не можеше да скрие възторга си. Бях твърдо решена да не форсирам нещата и затова в течение на около две години Лили не участваше на Национални шампионати, а само на градски кросове, щафети, училищни състезания по различни спортове. Това беше времето, когато работехме само за развиване на двигателни качества. Много хора ми казваха: Хайде, ще ги побъркате на републиканските, пусни я да участва! Не се изкуших от такава ранна слава. И така дойде Националният шампионат в зала през зимата на 2014-та в Добрич. Когато застана на старта на 1500м, беше най-дребничката, най-слабичката, най-неизвестната. Другите бяха вече със самочувствие на звезди, сопнаха и се: Ей, малкото! Я, мини отзад, какво си застанала най-отпред при нас??? Само след 5мин. и 3 секунди , финиширайки първа на 1500м, Лили показа категорично, че се е родила нова звезда! Това беше първата и титла от общо 19 дотук!

  Т.К.: Кое стимулира Лили, за да се развива като атлет?

  Р.Ст.: Много неща стимулират Лили да се развива като атлет, но основното е, че тя ОБИЧА ДА ТИЧА! Лили е родена да бяга. Има и друго - в СКЛАТ "Тракия" тя тренира под крилото на нашите двама съпредседатели Лили Томова и Атанас Търев, двама световноизвестни атлети, които са нейни кумири. Понякога и Ники Петров, треньорът на Стефка Костадинова, присъства на тренировките и. Стимулира я и огромната обич на случайните хора, било на улицата, било в превозно средство, било във фейсбук.

  Т.К.: Имате силна връзка – тя не веднъж е казвала, че сте ѝ като майка. Кое беше първото – вашите отношения ли породиха успеха или успехът – отношенията ви?

  Р.Ст: Няма ден, в който взаимоотношенията ни да са само треньор-състезател. Всеки ден разговарям с нея за НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА, тя е част от семейството ми.

  Т.К.: Имате ли страхове? Опасявате ли се от допинг скандали?

  Р.Ст.: Страхове от уличаване в употреба на допинг? Не съм аз човекът, който решава какви хранителни добавки да приема състезателката. Спазвам твърдо принципа „Всяка жаба да си знае гьола“. За това се грижи лекарят на националния отбор д-р Валентин Димитров. За година и половина Лили се е явявала четири пъти на допинг-контрол, и то винаги на състезания в чужбина.

  Страхът на Лили е да не се контузи. Няма да се лъжем - цената на нейните уникални резултати е желязна дисциплина в спортния и режим и здрави тренировки.

  Т.К.: Как преминава един неин ден?

  Р.Ст.: Ето как минава всеки ден на ученичката от Спортно училище: Ставане в 6 часа. Тръгва за училище в 6.30ч. Учебни занятия от 7.30ч. до 10. Първата тренировка е от 10 до 12ч. Почива си в стаята, която и е осигурена от директорката на училището г-жа Илияна Данчева до 13.30ч и отново учебни часове до 17ч. Следва втората тренировка. Прибира се към 20ч. в Дома. Къпе се, следва разговор с нейната възпитателка г-жа Велева как е минал деня, вечеря и обикновено заспива преди 22ч.

  От една година Лили спазва и хранителен режим, който изключва тестени изделия. Наблягаме на зеленчуците и плодовете, пие поне по 3л течности на ден.

  Т.К.: Кое е най-важното състезание за 2017 година, на което Лили ще участва?

  Р.Ст.: През 2017 г. ще се проведе световно първенство за девойки до 18 год. в Найроби. С направените рекорди през този месец Лили Георгиева покри нормативи за участие на 1500м и на 3000м. Надявам се, че ще покрие нормативите и на още още две дисциплини - 400м и 800м и тогава ще решим на какво ще участва в Кения.

  Т.К.: Какво трябва да се случи, за да обърнат медиите по-голямо внимание на успехите ѝ?

  Р.Ст.: Колкото до медиите те винаги са и обръщали много голямо внимание. Преди дни отказах участие в Шоуто на Слави.

  Т.К.: Първомайци припознават Лили като свой земляк. Гордеят се с нея и ѝ пожелават много успехи. Кога ще ни зарадвате със среща? Лили усеща ли тази подкрепа?

  Р.Ст.: Да, Лили постоянно усеща подкрепата на Първомай, тъй като съпругът ми е първомаец (разбира се това е в кръга на шегата!). Но ще ни бъде много приятно да осъществим някой ден такава среща. Кога – това е трудно да се каже, заради натоварения календар.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   От
   От Градина
   4 0
   15:15, 21 фев 2017
   Браво Лили бъди жива и здрава и с достойнство постигай целите си

  Хороскоп за 27.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
  27 сеп 2020
  Последни новини