15 °C

Радмила Станкович за Лили Георгиева: Родена е да бяга

  Радмила Станкович е треньор по лека атлетика, работила с много деца и юноши, които са оставили трайна следа в българския спорт. Нейно откритие е и Лиляна Георгиева – Детето чудо, което с две бягания подобри 5 български рекорда. Разговаряме с треньорката за това как от Детето Лили е създала чудото, което има вече 19 титли от международни и републикански състезания.

  Т.К.: Как попаднахте на Лили?

  Р.Ст.: От години работя с деца от домовете. Един от тях, например, беше многократният шампион на България Емрах Ибрямов. През 2009-та възпитателят от Дом "Мария-Луиза" Атанас Барев ми разказа за някакво невероятно дете от с.Градина. Не след дълго той осигури участието на това момиченце на градски крос в Пловдив. Въпреки че стана четвърта, бях невероятно впечатлена от бягането ѝ, от антропометричните и данни, от това, че видях една малка "етиопка"! А етиопците са тези, които диктуват световната мода в средните и дългите бягания. Г-н Барев доведе Лили при мене след кроса. Случи се нещо твърде многозначително - още от далече тя се затича към мене и ме прегърна невероятно силно с тънките си ръчички, стискаше и не пускаше! Така стана нашето запознанство. След около година Лили Георгиева постъпи в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария-Луиза", тъй като родителите не бяха в състояние да се грижат за нея. Преди две години баща ѝ почина. От есента на 2011 год. Лили вече можеше да излиза без възпитател от Дома и започна да тренира при мене три пъти седмично. Всеки специалист, който я видеше, не можеше да скрие възторга си. Бях твърдо решена да не форсирам нещата и затова в течение на около две години Лили не участваше на Национални шампионати, а само на градски кросове, щафети, училищни състезания по различни спортове. Това беше времето, когато работехме само за развиване на двигателни качества. Много хора ми казваха: Хайде, ще ги побъркате на републиканските, пусни я да участва! Не се изкуших от такава ранна слава. И така дойде Националният шампионат в зала през зимата на 2014-та в Добрич. Когато застана на старта на 1500м, беше най-дребничката, най-слабичката, най-неизвестната. Другите бяха вече със самочувствие на звезди, сопнаха и се: Ей, малкото! Я, мини отзад, какво си застанала най-отпред при нас??? Само след 5мин. и 3 секунди , финиширайки първа на 1500м, Лили показа категорично, че се е родила нова звезда! Това беше първата и титла от общо 19 дотук!

  Т.К.: Кое стимулира Лили, за да се развива като атлет?

  Р.Ст.: Много неща стимулират Лили да се развива като атлет, но основното е, че тя ОБИЧА ДА ТИЧА! Лили е родена да бяга. Има и друго - в СКЛАТ "Тракия" тя тренира под крилото на нашите двама съпредседатели Лили Томова и Атанас Търев, двама световноизвестни атлети, които са нейни кумири. Понякога и Ники Петров, треньорът на Стефка Костадинова, присъства на тренировките и. Стимулира я и огромната обич на случайните хора, било на улицата, било в превозно средство, било във фейсбук.

  Т.К.: Имате силна връзка – тя не веднъж е казвала, че сте ѝ като майка. Кое беше първото – вашите отношения ли породиха успеха или успехът – отношенията ви?

  Р.Ст: Няма ден, в който взаимоотношенията ни да са само треньор-състезател. Всеки ден разговарям с нея за НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА, тя е част от семейството ми.

  Т.К.: Имате ли страхове? Опасявате ли се от допинг скандали?

  Р.Ст.: Страхове от уличаване в употреба на допинг? Не съм аз човекът, който решава какви хранителни добавки да приема състезателката. Спазвам твърдо принципа „Всяка жаба да си знае гьола“. За това се грижи лекарят на националния отбор д-р Валентин Димитров. За година и половина Лили се е явявала четири пъти на допинг-контрол, и то винаги на състезания в чужбина.

  Страхът на Лили е да не се контузи. Няма да се лъжем - цената на нейните уникални резултати е желязна дисциплина в спортния и режим и здрави тренировки.

  Т.К.: Как преминава един неин ден?

  Р.Ст.: Ето как минава всеки ден на ученичката от Спортно училище: Ставане в 6 часа. Тръгва за училище в 6.30ч. Учебни занятия от 7.30ч. до 10. Първата тренировка е от 10 до 12ч. Почива си в стаята, която и е осигурена от директорката на училището г-жа Илияна Данчева до 13.30ч и отново учебни часове до 17ч. Следва втората тренировка. Прибира се към 20ч. в Дома. Къпе се, следва разговор с нейната възпитателка г-жа Велева как е минал деня, вечеря и обикновено заспива преди 22ч.

  От една година Лили спазва и хранителен режим, който изключва тестени изделия. Наблягаме на зеленчуците и плодовете, пие поне по 3л течности на ден.

  Т.К.: Кое е най-важното състезание за 2017 година, на което Лили ще участва?

  Р.Ст.: През 2017 г. ще се проведе световно първенство за девойки до 18 год. в Найроби. С направените рекорди през този месец Лили Георгиева покри нормативи за участие на 1500м и на 3000м. Надявам се, че ще покрие нормативите и на още още две дисциплини - 400м и 800м и тогава ще решим на какво ще участва в Кения.

  Т.К.: Какво трябва да се случи, за да обърнат медиите по-голямо внимание на успехите ѝ?

  Р.Ст.: Колкото до медиите те винаги са и обръщали много голямо внимание. Преди дни отказах участие в Шоуто на Слави.

  Т.К.: Първомайци припознават Лили като свой земляк. Гордеят се с нея и ѝ пожелават много успехи. Кога ще ни зарадвате със среща? Лили усеща ли тази подкрепа?

  Р.Ст.: Да, Лили постоянно усеща подкрепата на Първомай, тъй като съпругът ми е първомаец (разбира се това е в кръга на шегата!). Но ще ни бъде много приятно да осъществим някой ден такава среща. Кога – това е трудно да се каже, заради натоварения календар.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   От
   От Градина
   4 0
   15:15, 21 фев 2017
   Браво Лили бъди жива и здрава и с достойнство постигай целите си

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини