Украйна обяви извънредно положение в енергетиката

Украйна обяви извънредно положение в енергетиката и предупреди, че може да има спирания на тока заради блокадата от ултранационалисти на железопътна линия, свързваща въгледобивните райони на изток с останалата част от страната, предаде AFP, цитирана от БТА.

Решението за обявяване на извънредно положение в енергетиката бе взето на заседание на правителството вчера, което се опитва да ограничи потреблението на електроенергия. Киев продължава да купува за украинските електроцентрали определен тип въглища, които се добиват само в сепаратистките проруски източни райони, отбелязва АФП.

Министърът на енергетиката Игор Насалик каза, че населението и индустрията трябва да пестят електроенергията. "Ще има спирания на тока, за да уравновесим функционирането на украинската енергийна система, ако мерките за пестене се окажат недостатъчни", добави той.

Украинските ултранационалисти обосновават блокадата на железопътната линия с аргумента, че Киев не бива да търгува с бунтовниците на изток.

Украйна вчера обвини руски хакери, че атакуват енергийната и финансовата система и друга инфраструктура с нов вирус, който прониква в индустриалните процеси, предаде Ройтерс.

Олександър Ткачук от украинската служба за сигурност каза на пресконференция, че кибератаките са организирани от руската Федерална служба за сигурност с помощта на частни софтуерни фирми и криминални хакери, а вирусът вероятно е дело на същите хора, създали зловредния софтуер "ЧернаЕнергия" (BlackEnergy), добавя Ройтерс.

Коментари в сайта

Последни новини