Започват експертизи на локомотива от Хитрино

Локомотивът на дерайлиралия в шуменското село Хитрино влак вече е в София. Това каза пред журналисти директорът на Националната следствена служба Евгени Диков.
Целта е да бъдат изготвени още няколко експертизи. Освен това в БАН за изследване е дадена и релсата, която е пробила цистерната на влака. 

"Очакват се още редица експертизи, които да потвърдят състоянието както на композицията, така и на железния път", посочи Диков, цитиран от БТА. 

Той не изключи възможността да има и други обвиняеми. Готови са други 14 експертизи. 

Към момента обвиняеми за катастрофата са двамата машинисти. На 19 декември м.г. бяха повдигнати обвинения на 41-годишния машинист Димитър Михнев и 60-годишния му помощник Радослав Петков затова, че на 10 декември м.г. при управляване на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на повече от едно лице и телесна повреда на други лица в шуменското село Хитрино. Причинени са и значителни щети на близките административни и жилищни сгради. 

При жп катастрофата загинаха 7 души, а 39 бяха ранени. 

Прокуратурата пък работи по три версии за инцидента - за нарушени правила при управлението на подвижния ж.п. състав, техническа неизправност на подвижния ж.п. състав и техническа неизправност в ж.п. инфраструктура (релсовия път и стрелките).
 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини