Съставят информационна карта за пораженията в Хитрино

Комисия, сформирана от представители на обществения съвет, на кметската администрация и на фирмите по ремонтите, пети ден обикаля всички къщи в Хитрино. Надяват се до края на неделния ден да успеят да обходят всеки дом. "Ако не успеем ще продължат и в понеделник", обясни пред "24 часа" Севджан Акиф, председател на обществения съвет, които се състои от 11 души.

Поредният оглед е в дома на Хюдаим Рафи, на ул. "Възраждане 22", Въпреки че къщата се намира зад голямата сграда на училището и в нея има избити прозорци. Комисията се е разделила на три групи, за да могат по-бързо да свършат. При минусовите температури тази седмици те обикалят къща по къща.

"От петък са им отпуснали и общинския бус. До сега всички собственици подаваха само декларация, в която сами описваха кои уреди са им повредени - ел. уреди, телевизор, хладилник. Бяха се отчаяли, че това скоро няма да стане но сега се поуспокоиха като видяха, че наистина движим нещата", обясни Акиф.

Комисията обикаля къща по къща и на място проверява кое е повредено. Има телевизор, но не работи, има хладилник - повреден е. Всичко това се описва и се попълва информационна карта за всяко жилище. Голяма част от къщите са обходени вече. Там, където стопаните са още не са се завърнали, а са в родини, обикновено са оставили ключ у съседите.

Администрацията подготвя писма до стопаните в двуседмичен срок да почистят всички разрушение около къщите, по тротоарите.

"Всеки има достъп до дома си, да изнесе мебели и вещи, които могат да се ползват, за да може да се разчисти селото", уверяват от комисията.

Писмата все още не са разпратени, разчита се всеки сам да се сети да го направи. Става въпрос за юридически лица, а не за фирми и обществени сгради. "Ако те не предприемат нещо, чрез общината ще се махнат всички разрушени сгради". За цялостно събаряне са останали още десетина къщи. "Иначе поетапно 22 нови къщи ще се изградят наново", казват от обществения съвет.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини